12.8 C
Chania
Friday, December 27, 2024

Συνέντευξη Σπ. Σοφιανού: Εγκληματικό για μια περιοχή όπως η Κρήτη και ειδικότερα ο νομός Χανίων να μην στραφεί προς την πράσινη ενέργεια

Ημερομηνία:

Ο Σπύρος Σοφιανός, πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτης είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του νυν περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη «Για την Κρήτη μας».

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα μας αναφέρεται για την απόφασή του να συμμετάσχει αλλά και σε μία σειρά ζητήματα που σχετίζονται και με την ιδιότητα του προέδρου του ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτης, αναφορικά με την ενεργειακή κρίση και την πράσινη ενέργεια, την εκτός σχεδίου δόμηση, τα μεγάλα έργα που προχωράνε στην Κρήτη.

Επισημαίνει ότι «θα ήταν εγκληματικό για μια περιοχή όπως η Κρήτη και ειδικότερα ο νομός Χανίων να μην στραφεί προς την πράσινη ενέργεια» αν και αναγνωρίζει ότι ο τρόπος που προχώρησαν σχετικά έργα ήταν άγαρμπος και αγνόησαν τις υποχρεώσεις τους, ενώ μίλησε και για «project φαραωνικά» που «φυσικά δημιούργησαν αντιδράσεις».

Τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η ενεργοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων και να προχωρήσουν τα προγραμματισμένα έργα για να μειωθούν τα κόστη.

Μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει ο μετασχηματισμός των τοπικών κοινωνίων και η ενσωμάτωση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης μέσω προγραμμάτων που επιδοτούνται αλλά και μέσα από τις προσπάθειες της Περιφέρειας.

Θεωρεί ότι «όριο επισκεψιμότητας στο νησί δεν μπορεί να υπάρξει». Όμως «περιορισμοί που θα εξασφάλιζαν την βιώσιμη ανάπτυξη από την μια και την προστασία του περιβάλλοντος μαζί με τον σεβασμό προς τον μόνιμο κάτοικο… έχουμε πλέον την ωριμότητα ως κοινωνία να τους συζητήσουμε».

Λέει ότι εφόσον εκλεγεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα είναι «ένα πρόσωπο που γνωρίζει ήδη τα τεχνικά έργα και τις υποδομές που χρειαζόμαστε στα Χανιά αλλά και τον τρόπο που πρέπει να υλοποιηθούν»

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Σπύρου Σοφιανού:

ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. Σοφιανέ, θα είστε υποψήφιος με τον συνδυασμό του νυν περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη σε μία περίοδο κρίσιμη για τον τόπο στον οποίο δημοπρατούνται μεγάλα έργα. Γιατί θεωρείται ότι η συμμετοχή σας στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο θα είναι κρίσιμη; Τι έχετε να προσφέρετε;

ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ: Αρχικά, θα ήθελα για ακόμα μια φόρα να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Αρναουτάκη για την ιδιαίτερη τιμή που μου έκανε να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού. Σαν πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ έχουμε ασχοληθεί με την πλειονότητα των τεχνικών έργων που «τρέχουν» και είναι στα σκαριά στην Π.Ε. Χανίων. Σαν ΤΕΕ πράττουμε τα δέοντα με προτάσεις και παροτρύνσεις με σκοπό την βελτίωση πάντα του τόπου μας.

ΕΡ.: Ενεργειακή κρίση. Βιώνουμε πολύ έντονα τις συνέπειές της και στην Κρήτη αφού ένας από τους βασικούς λόγους της αύξησης των τιμών είναι και το ενεργειακό. Στην Κρήτη που οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες μιας αναγκαίας αυτονομίας, σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε; Βλέπουμε λ.χ. ότι οι αντιδράσεις από πολίτες είναι έντονες μπροστά στην τοποθέτηση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών σε βουνά ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν και σε ποιο βαθμό υπάρχουν οφέλη για τοπικές κοινωνίες. Εσείς και ο συνδυασμός σας τι έχετε να προτείνετε για το ζήτημα;

ΣΠ. ΣΟΦ.: Κοιτάξτε σε μια περίοδο που όλοι προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα θα ήταν εγκληματικό για μια περιοχή όπως η Κρήτη και ειδικότερα ο νομός Χανίων να μην στραφεί προς την πράσινη ενέργεια. Αυτό βέβαια πρέπει να γίνει με τρόπο μελετημένο , οργανωμένο που να διασφαλίζει την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος , αλλά και επ’ ωφέλειά της τοπικής κοινωνίας.

Νομίζω ότι ειδικά όσον αφορά τις Α/Γ το λάθος που έγινε ήταν ότι με τρόπο θα έλεγα άγαρμπο και αγνοώντας τις υποχρεώσεις τους προσπάθησαν κάποιοι να περάσουν την ατζέντα τους , που ήταν και σαν project φαραωνικά και φυσικά δημιούργησαν αντιδράσεις.

Επίσης θα πρέπει να προχωρήσουμε στην επέκταση των φωτοβολταϊκών , ειδικά στις στέγες , χωρίς να διαταράσσουμε γη που είναι πραγματικά υψηλής παραγωγικότητας μια και βλέπετε τα επισιτιστικά θέματα που ανέγειρε η σύγκρουση στην Ουκρανία και την κερδοσκοπία που εμφανίστηκε.

Τέλος για να μπορέσουμε να είναι βιώσιμες αρκετές δημόσιες υποδομές που είναι ενεργοβόρες πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουμε στην ενεργοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων που έχουν ιδρυθεί από την περιφέρεια και να ολοκληρωθούν τα προγραμματισμένα έργα , ώστε να κρατηθεί χαμηλά ο λογαριασμός για το ρεύμα τα επόμενα χρόνια

ΕΡ.: Με αφορμή την αναγκαία μετάβαση σε ένα μοντέλο όπου οι νέες τεχνολογίες θα παίζουν ένα όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών μας, ποιος είναι ο σχεδιασμός της παράταξής σας για τη δημιουργία μίας «έξυπνης» Κρήτης με την παράλληλη αναγκαία εκπαίδευση των πολιτών;

ΣΠ. ΣΟΦ.: Στις ομιλίες του ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης έχει στοχοθετήσει ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης θητείας του, η ψηφιακή μετάβαση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει σε πολλά επίπεδα να γίνουν σημαντικές κινήσεις.

Πρώτα από όλα πρέπει να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των υποδομών που θα μας εξασφαλίζουν αυτήν την  ψηφιακή επάρκεια που είναι απαραίτητη για την μετάβαση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Επίσης όπως ήδη υπάρχουν επιδοτούμενα προγράμματα για τις επιχειρήσεις από το υπουργείο θα πρέπει και η Περιφέρεια να ακολουθήσει για να μπορέσει να ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός των τοπικών επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσει η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού τόσο σε επίπεδο δημοσίου , όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μπορούν αν ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις της τεχνολογίας και άρα του εργασιακού βίου

ΕΡ.: Οι Κρητικοί μέσω των επικείμενων εκλογών θα κληθούν να αποφασίσουν και σχετικά με το μέλλον της Κρήτης αναφορικά και με ζητήματα που είναι ξεκάθαρο πλέον ότι θα μας απασχολούν όλο και πιο έντονα στο μέλλον, όπως η κλιματική κρίση. Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, είναι κοινά αποδεκτό, επηρεάζουν πιο έντονα κυρίως τους φτωχότερους συμπολίτες μας. Πρόσφατα, είδαμε στην Ελλάδα την καταστροφή στη Θεσσαλία αλλά και τη βιβλική καταστροφή στη Λιβύη. Όμως δεν είναι αναγκαία ο αριθμός των νεκρών που αποτυπώνει την καταστροφή αλλά η καταστροφή κρίσιμων δομών. Το 2018 μία κακοκαιρία προκάλεσε την καταστροφή της Γέφυρας του Κερίτη. Κάποιοι μιλάμε για κακοτεχνίες που επέτρεψαν την καταστροφή του ιστορικού μνημείου. Αλλά πέραν αυτού, το γεγονός ότι 5 χρόνια μετά δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα γεννά προβληματισμό για το τι έχει να συμβεί σε μία πολύ πιθανή μεγαλύτερη καταστροφή. Είναι έτοιμη η Περιφέρεια Κρήτης να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις; Έχει σχεδιο η παράταξή σας;

ΣΠ. ΣΟΦ.: Το σχέδιο δυστυχώς και λέω δυστυχώς για τι μακάρι να μην είχαν συμβεί αυτές οι καταστροφές υλοποιείται από την επόμενη μέρα των φυσικών καταστροφών της προηγούμενης νεροποντής. Ήδη οι μελέτες με βάση τις οποίες έχουν κατασκευαστεί τα περισσότερα έργα ή και αυτές που είναι στο στάδιο της ωρίμανσης έχουν ακολουθήσει τις πιο αυστηρές προδιαγραφές.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει στο σχεδιασμό ειδικά των αναπλάσεων πλατειών αν ξαναδούμε το θέμα με τους χώρους συγκέντρωσης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, να επαναξετάσουμε με βάση και τις οδηγίες του ΟΑΣΠ. Θα πρέπει να συντηρήσουμε με επιμέλεια και αυτά που έχουν ήδη γίνει.

ΕΡ.: Σε σχέση με την παραπάνω ερώτηση, ποιος θεωρείται ότι πρέπει να είναι και ο σχεδιασμός για την προστασία του περιβάλλοντος; Βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται κοινό κτήμα η αντίληψη ότι ευαίσθητα περιβάλλοντα με μεγάλη αξία όπως οι περιοχές στη Φαλάσαρνα, στο Ελαφονήσι και στον Μπάλο χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας. Όμως οι απόψεις σε σχέσεις με το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή η προστασία διίστανται. Κάποιοι υπερασπίζονται την εκμετάλλευσή τους από ιδιώτες, άλλοι προτάσσουν μία συνολική προστασία που θα περιορίζει τον ρόλο των ιδιωτών. Ποια είναι η δική σας θέση; Συνεπακόλουθα, βλέπουμε επίσης ότι πέραν των φυσικών καταστροφών λόγω ακραίων φαινομένων υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως η διάβρωση των ακτών που αναμένεται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Η Περιφέρεια Κρήτης με επικεφαλή τον Σταύρο Αρναουτάκη έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για αυτά τα ζητήματα; Και σε ποια κατεύθυνση; 

ΣΠ. ΣΟΦ.: Το στίγμα το έδωσε ο ίδιος ο κ.Αρναουτάκης όταν μίλησε για αειφορία και προστασία του περιβάλλοντος. Από ποιον θα γίνεται η εκμετάλλευση δε έχει σημασία , αρκεί να τηρούνται οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι και να υπάρχει σεβασμός προς τον επισκέπτη. Αντιστοίχως και οι επισκέπτες θα πρέπει να δείχνουν την αναμενομένη προσοχή στην προστασία αυτών των παραλιών.

ΕΡ.: Η Κρήτη έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο τουριστικό προορισμό, όμως η έκρηξη αυτή δημιουργεί και προβλήματα ενώ τα οφέλη της δε διανέμονται ισομερώς. Κρίσιμες ομάδες του πληθυσμού όπως οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί αποφεύγουν πλέον την εργασία στην Κρήτη λόγω του υψηλού κόστους ζωής και της δυσκολίας εύρεσης αξιοπρεπών συνθηκών στέγασης. Την ίδια στιγμή είδαμε τα τελευταία χρόνια μία περαιτέρω επένδυση εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης υπό την ηγεσία του κ. Αρναουτάκη στην αύξηση του αριθμού και των ψηφιακών νομάδων αλλά και για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού ενώ γίνονται προσπάθειες για να μετατραπεί η Κρήτη και προορισμός για τους συνταξιούχους της Ευρώπης. Τελικά όμως, μήπως υπάρχει κάποιο όριο αναφορικά με τους ανθρώπους που μπορούν να επισκέπτονται την Κρήτη που σχετίζεται και με την ύπαρξη των αντίστοιχων υποδομών για την φιλοξενία τους ώστε να μην υποβιβάζεται ο μόνιμος κάτοικος του νησιού – ιδιαίτερα ο πιο οικονομικά αδύναμος – σε πολίτη β’ κατηγορίας; Ποια είναι η θέση σας;

ΣΠ. ΣΟΦ.: Έχει γίνει πολλή κουβέντα για αυτό που συζητάμε, εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορες περιοχές και πόλεις του κόσμου που βιώνουν προβλήματα λόγω υπερτουρισμού με χαρακτηριστικότερο θα έλεγα παράδειγμα την Βαρκελώνη.

Σαφώς και υπάρχουν λύσεις τις οποίες θα πρέπει ως κοινωνία να συνδιαμορφωσούμε και να δούμε ποιες μας ταιριάζουν καλύτερα. Όριο επισκεψιμότητας στο νησί (φέρουσα ικανότητα όπως θα λέγαμε) νομίζω πως δεν μπορεί να υπάρξει. Όμως περιορισμοί που θα εξασφάλιζαν την βιώσιμη ανάπτυξη από την μια και την προστασία του περιβάλλοντος μαζί με τον σεβασμό προς τον μόνιμο κάτοικο νομίζω ότι έχουμε πλέον την ωριμότητα ως κοινωνία να τους συζητήσουμε.

Μαζί με υποδομές σύγχρονες που θα ικανοποιούσαν και το πικ της τουριστικής περιόδου θα έδιναν λύση στα προβλήματα των μόνιμων κατοίκων του νησιού μας. Η ανάπτυξη δε εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως αυτές που αναφέρατε στην ερώτηση σα θα έλεγα ότι μάλλον συνηγορεί και προσθέτει πίεση στην κεντρική κυβέρνηση για την υποστήριξη των λύσεων και των υποδομών που συζητήσαμε προηγουμένως

ΕΡ.: Διαβάσαμε πρόσφατα ένα ενδιαφέρον άρθρο σας για την εκτός σχεδίου δόμηση στην οποία τονίζατε ότι αν και ως Τεχνικό Επιμελητήριο παραμένετε σταθεροί στην ανάγκη για Πολεοδομική και Χωροταξική οργάνωση της χώρας, υπάρχει και μία πραγματικότητα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης σύμφωνα με την οποία η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης θα δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα. Ποια είναι η δικιά σας πρόταση; Είναι και πρόταση του συνδυασμού με τον οποία είστε υποψήφιος;

ΣΠ. ΣΟΦ.: Πέρα από την παράταση για να μπορέσει να «ξεφρακάρει» και η ΥΔΟΜ με τις άδειες αυτής της κατηγορίας που περιμένουν να εκδοθούν. Η πιο μόνιμη και δίκαιη βέβαια λύση είναι όπως αναφέρω κα στο άρθρο είναι να περιμένουμε στο τέλος του 2025 την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων  και μετά να δούμε τι  προτείνεται και πως διευθετείται η εκτός σχεδίου δόμηση.Η πρόταση αυτή είχε συν διαμορφωθεί με τους ανθρώπους της

ΕΡ.: Ο Σπύρος Σοφιανός, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτης, γιατί θεωρεί κρίσιμο να βρεθεί μέσα στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο;

ΣΠ. ΣΟΦ.: Όπως σας απάντησα και στην πρώτη ερώτηση ειδικά όσον αφορά τα τεχνικά έργα που υλοποιούνται στη Π.Ε. Χανίων ή θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια και έχουν «τρέξει» οι μελέτες τους είμαι ενήμερος και έχω ασχοληθεί ουσιαστικά ως Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ.

Το ΤΕΕ/ΤΔΚ είναι το «σπίτι των Μηχανικών» και το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης διαθέτει σπουδαίους και διακεκριμένους Μηχανικούς, ενώ είμαστε πάντα διαθέσιμοι για να προσφέρουμε στους φορείς προς όφελος της κοινωνίας.

Επομένως, θα απαντήσω το εξής, αν και εφόσον βρεθώ μέσα στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να ξέρετε ότι θα είμαι ένα πρόσωπο που γνωρίζει ήδη τα τεχνικά έργα και τις υποδομές που χρειαζόμαστε στα Χανιά αλλά και τον τρόπο που πρέπει να υλοποιηθούν.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διπλάσια βροχόπτωση σε σχέση με πέρυσι σε πολλές περιοχές της Κρήτης – Ανησυχία για τα φράγματα

Σημαντικά αυξημένες βροχοπτώσεις, σε ορισμένες περιοχές ακόμη και διπλάσιες...

Κρήτη: Κίνδυνος για λουκέτο σε ελαιουργεία… λόγω των χαμηλών τιμών του ελαιόλαδου

Εξαιρετικά δύσκολη, από πολλές απόψεις είναι η φετινή ελαιοκομική...

Κρήτη – ΟΠΕΚΕΠΕ: Θα επαναξεταστούν τα αγροτεμάχια που βγήκαν εκτός πληρωμών λόγω monitoring – Πιστώνεται η εξισωτική

Επιμένει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην αξιοπιστία και ορθή λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης...