18.8 C
Chania
Sunday, February 25, 2024

Συνέντευξη Στ. Κασσελάκη: Δεν είμαι Αμερικανάκι, είμαι Κρητίκαρος – Ο Μπάτμαν είναι αριστερός – Με εκφράζει ο αγώνας του Βελουχιώτη – Ψήφισα Γιώργο Παπανδρέου το 2009 – Είμαι Κριός

Ημερομηνία:

Νέες αποκαλύψεις για τη ζωή του, το παρελθόν του, τα σχέδια του, την κοσμοθεωρία του και την εικόνα που έχει για τον εαυτό του έκανε στη συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη και στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές», ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αποκάλυψε ότι στις εκλογές του 2009 είχε ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα τον Γιώργο Παπανδρέου, αναφέρθηκε στην κρητική καταγωγή του, στη γνωριμία του με τον Αλέξη Τσίπρα, στο τι τον συνδέει με τον Παύλο Πολάκη αλλά και στη σχέση του με τον σύντροφό του, Τάιλερ.

Ακόμα μίλησε για το πώς αποφάσισε να αποδεχτεί τη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τον Μπάτμαν και τον Άρη Βελουχιώτη.

«Απαιτώ να μου μιλάνε στον ενικό»

Αρχικά ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντηση που είχαν οι δυο τους στις αρχές Μαΐου. Τότε ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή την παρουσία του στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, είχε δηλώσει πως θέλει να ασχοληθεί με τα δικαιώματα και ο Αλέξης Τσίπρας του δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Σήμερα σχεδόν πέντε μήνες μετά είπε πως η συγκεκριμένη απάντηση του φαίνεται ειλικρινής.

«Απαιτώ να μου μιλάνε στον ενικό διότι πιστεύω ότι ο σεβασμός πρέπει να επιδεικνύεται με πράξεις και όχι με τυπικότητες», είπε ακόμα ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαι το πιο διαφανές πολιτικό πρόσωπο τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα»

Αναφερόμενος στον εαυτό του δήλωσε πως είναι αληθινός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι το πιο διαφανές πολιτικό πρόσωπο τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματά μου στη ναυτιλία είναι δημόσια υπάρχουν στο χρηματιστήριο στην Αμερική. Δεν μπορεί να μου πει κανείς ότι πέτυχα στην Ελλάδα, κάνοντας λαμογιά ή απατεωνιά».

Μάλιστα όπως είπε η προεκλογική του καμπάνια κόστισε περίπου 50 χιλιάδες ευρώ. «Πόσο να κοστίσει η καμπάνια ενός μήνα με τόσους εθελοντές», διερωτήθηκε και προσέθεσε: «Στη Μακρόνησο πήγα δωρεάν, με πήγε ο ναύαρχος, ούτε τα πετρέλαια δεν πλήρωσα».

«Δεν είμαι Αμερικανάκι, είμαι Κρητίκαρος»

«Όσοι νομίζουν ότι έχουν βρει ένα Αμερικανάκι σε εμένα σύντομα θα διαπιστώσουν ότι είμαι ένας Κρητίκαρος», είπε χαρακτηριστικά για τις επικρίσεις που δέχεται και σημειώνοντας ότι δεν είχε ψηφίσει ΠΑΣΟΚ επειδή ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν επίσης ένα Αμερικανάκι.

«Tο 2009 ψήφισα Γιώργο Παπανδρέου. Ήταν το θέμα της διαύγειας, της μεταρρύθμισης, μίας προοδευτικής χώρας. Ήταν προφανώς μια πολύ διαφορετική εποχή, όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός, αλλά αυτή η μεταρρυθμιστική προοδευτική νοοτροπία ήταν κάτι το οποίο με εξέφραζε», προσέθεσε, σημειώνοντας πως δεν ήταν εν συνεχεία στην Ελλάδα για να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Μπάτμαν είναι αριστερός»

"google ad"

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε και στον υπερήρωα που θαύμαζε τον Μπάτμαν. «Πάντα μου άρεσε που κάποιος έβαζε το κοινό καλό πάνω από τη ζωή που θα μπορούσε να ζήσει. Ο Μπάτμαν είναι αριστερός. Είναι μία φυσιογνωμία που επιλέγει να βάλει το εν εαυτό του σε κίνδυνο και να προσφέρει κάτι προς το κοινό καλό και το κάνει με το δικό του τρόπο χωρίς να έχει υπερδυνάμεις έχει τα κατάλληλα εργαλεία».

«Μακάρι να είχαμε όλοι τη νηφαλιότητα να επιλέγουμε κατάλληλα εργαλεία. Το μεγαλύτερο εργαλείο που έχει η Ελλάδα είναι το ανθρώπινο δυναμικό της και εντός της Ελλάδας και στους απόδημους. Εάν μπορέσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι κάπως να παράγουν πολιτική να είναι στην κοινωνία, να καθαρίσει η κοινωνία, θα δεις τι θα προκύψει μετά», συμπλήρωσε.

«Με ενόχλησε η εργαλειοποίηση του φράχτη στον Έβρο από τον Μητσοτάκη»

Μιλώντας για τον φράκτη στον Έβρο είπε πως τον ενόχλησε η εργαλειοποίηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν μήνα μετά την τραγωδία στα Τέμπη, αποκαλύπτοντας πως αυτή η επίσκεψη τον έπεισε να δεχτεί τη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πήγε 31 Μαρτίου, τα Τέμπη έγιναν 28 Φεβρουαρίου. Το γεγονός ότι πήγε απρόκλητα στα σύνορα στον φράχτη για να στείλει ένα μήνυμα τι; ότι η Ελλάδα αλλοτριώνεται; Ένα μήνυμα στο υποσυνείδητο του κόσμου ότι εμείς είμαστε η δεξιά. Δεν είναι αυτό αξιοπρεπής στάση προς τις οικογένειες που έχασαν τους συγγενείς τους στα Τέμπη. Με ενόχλησε πάρα πολύ αυτό και ήταν αυτή η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον φράχτη που έγινε στις 31 Μαρτίου που με έπεισε να αποδεχτώ τη θέση στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σκέφτηκα δεν είναι κοροϊδία οι ζωές του κόσμου. Το μάρκετινγκ και ο αποπροσανατολισμός έχει και τα όρια του», είπε χαρακτηριστικά.

Η γνωριμία με τον Αλέξη Τσίπρα και τι τον συνδέει με τον Παύλο Πολάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης αποκάλυψε πως ο Μανώλης Καπνισάκης και ο Παύλος Πολάκης τον σύστησαν στον Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα ο κ. Καπνισάκης τον σύστησε στον Παύλο Πολάκη και εν συνέχεια ο τομέας Διαφάνειας στον τότε πρόεδρο του κόμματος.

«Αυτό που με συνδέει με τον Παύλο (Πολάκη) είναι ένα αίσθημα δικαιοσύνης. Μπορεί να έχουμε διαφορετικό τρόπο έκφρασης αλλά και οι δυο πραγματικά εκνευριζόμαστε, το αισθανόμαστε μέσα μας όταν κάποιος κλέβει από τον πλούτο των παιδιών μας. Εγώ έχω άλλο στυλ, όλος ο κόσμος το ξέρει αυτό, αλλά ο Παύλος είναι δυναμικός, προσπαθεί για έναν κόσμο που δεν έχει φωνή για ένα σύστημα που είναι στημένο απέναντι στον πολίτη. Μακάρι να ήταν όλοι οι βουλευτές τόσο γειωμένοι στην κοινωνία και να πάλευαν απέναντι σε ένα πελατειακό, συγκεντρωτικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαι ο Στέφανος της Ελλάδας»

Στη συνέχεια απάντησε για τα εσωκομματικά «πυρά» που δέχεται με κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να τον χαρακτηρίζουν Πέπε Γκρίλο ή Ντόναλντ Τραμπ της Ελλάδας: «Είμαι ο Στέφανος της Ελλάδας. Μία από τις συμβουλές που μου έδωσε ο πρόεδρος, ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ότι από κάθε έναν πρέπει να παίρνεις κάτι θετικό και νομίζω είναι πολύ σοφό αυτό».

«Ο πρόεδρος με βοήθησε στο να μπορώ να ξέρω από που να αρχίσω. Μου έδωσε τον χάρτη ότι το γραφείο σου πρέπει να έχει μια στελέχωση με αυτές τις δεξιότητες», είπε χαρακτηριστικά για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αναφέρθηκε επίσης στο κείμενο που είχε γράψει το 2015 για τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σύγκριση με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

«Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης άλλα έλεγε τότε και άλλα έκανε έκτοτε. Η κυβέρνησή του έχει υπάρξει πολιτικά επικίνδυνη για τη χώρα», ενώ «επικίνδυνο» χαρακτήρισε και τον Γιάνη Βαρουφάκη όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.

«Με εκφράζει ο αγώνας του Βελουχιώτη»

Σε ερώτηση αν τον εκφράζει κάποιος «ήρωας» της αριστεράς ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: «Με εκφράζει ο αγώνας του Βελουχιώτη, πρέπει να μας εμπνέουν αυτές οι φυσιογνωμίες, οι μεγάλες φυσιογνωμίες και πρέπει μετά από αυτή την έμπνευση κι αυτή την περισυλλογή να κοιτάμε νηφάλια τα προβλήματα του τόπου».

«Είμαι Παναθηναϊκός»

Αναφερόμενος στην ομάδα που υποστηρίζει είπε: «Λοιπόν να το ξεκαθαρίσουμε. Είμαι Παναθηναϊκός και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Δεν έχει καμία σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα. Απλά μεγάλωσα όντως, Παναθηναϊκός».

«Δεν είμαι ο Goldman Sachs»

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ο Goldman Sachs αλλά «είμαι ένας άνθρωπος, ο οποίος εργάστηκε εκεί. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εργάζονται στον τραπεζικό τομέα και είναι προοδευτικοί και είναι και αριστεροί» και σημείωσε πως «η εμπειρία μου πιστεύω ότι μπορεί να διοικήσει τη χώρα καλύτερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

«Έχεις τους βαθμούς από το Πανεπιστήμιο και περνάς από μία διεξοδική διαδικασία συνεντεύξεων. Πέρασα από 10 συνεντεύξεις», είπε ακόμα περιγράφοντας πώς επιλέχθηκε για τη δουλειά στη Goldman Sachs.

«Έτοιμο μαγαζί» το υπουργείο

«Έχω επιχειρήσει επίσης, έχω αρχίσει κάτι από το μηδέν. Το να παίρνεις ένα υπουργείο, παίρνεις ένα έτοιμο μαγαζί», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως είναι «αλαζονικό να είσαι πολιτικός και να λες γνωρίζω τα πάντα, διότι στα χέρια σου έχεις τη ζωή του πολίτη κι αν νομίζεις ότι ξέρεις τα πάντα κι είσαι λάθος χαλάς το μέλλον του πολίτη. Αυτό που πρέπει να κάνεις ειδικά σε κυβέρνηση είναι όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη γιατί έτσι επιτρέπεις στον πολίτη να αναπτυχθεί».

«Νομίζω ότι γνωρίζω αρκετά καλά την ελληνική πραγματικότητα. Μία ομάδα η οποία έχει ενσυναίσθηση, καθαρά χέρια και μετά από αυτό τεχνοκρατική επάρκεια, ένα επιτελείο που έχει στελέχη με αυτά τα κριτήρια μπορεί να κάνει εξαιρετική δουλειά για τη χώρα και ειδικά αν οι αξίες της είναι οι αξίες που έχουμε εμείς στο χώρο μας. Είναι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο τόπος», συμπλήρωσε.

«Η πολιτική μου σκέψη μπορεί να περιγραφεί με μία μόνο λέξη: ανθρωπιά», προσέθεσε.

«Εγώ και ο Τάιλερ θέλουμε να επεκτείνουμε την οικογένειά μας»

“Είμαι Κριός. Μπορεί να είμαι πολύ επίμονος. Δεν είμαι δογματικός, αλλά είμαι πολύ επίμονος. Επίσης, δεν είμαι υπομονετικός αν ξέρω ότι χάνουμε τον χρόνο. Καμιά φορά μπορεί αν υψώσω και τον τόνο”.

Όσον αφορά τη σχέση του με τον σύντροφό του Τάιλερ, ο κ. Κασσελάκης είπε: «Είμαστε ήδη οικογένεια με τον Τάιλερ. Οικογένεια γίνεσαι όταν έχεις έναν άνθρωπο, με τον οποίο ευθυγραμμίζεσαι ψυχολογικά, αξιακά και δημιουργείς το οικοσύστημά σου. Δύο άνθρωποι που επιλέγουν την αγάπη, είναι οικογένεια. Η αγάπη κάνει την οικογένεια. Εγώ και ο Τάιλερ θα θέλαμε να επεκτείνουμε την οικογένειά μας».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι δεν έχει δεχθεί bullying για τη σχέση του με τον Τάιλερ. «Μπορεί κάποιος να κοιτάει με στραβά μάτια αλλά στο τέλος της μέρας ξέρουμε ποιοι είμαστε. Θεωρώ ότι ότι είμαστε ήδη οικογένεια. Ο Τάιλερ και εγώ θέλουμε να αποκτήσουμε δυο αγόρια. Τον Απόλλωνα και τον Ηλία. Με παρένθετη μητέρα. Θα θέλαμε η προσωπικότητα του καθενός μας να μεταφερθεί στα παιδιά». Στο σημείο μάλιστα αυτο κάλεσε την κυβέρνηση να περάσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο και για τα ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας πως έκανε λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν το πέρασε, αν και αναγνώρισε ότι η καθιέρωση του συμφώνου συμβίωσης ήταν μια τομή.

«Η υγιής επιχειρηματικότητα και η προκοπή είναι αριστεροί όροι»

Όσον αφορά το ασυμβίβαστο ανέφερε πως δεν έχει σταματήσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, «αλλά δεν έχω κάτι που διοικώ κάθε μέρα αυτή τη στιγμή. Αυτό που έχω χτίσει είναι σαν αυτόματος πιλότος».

Σε ερώτηση αν οι σύντροφοι του έχουν πρόβλημα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα έχει επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ απάντησε:

«Οι σύντροφοί μου έχουν πρόβλημα με τη διαπλοκή, την αδιαφάνεια κι εγώ έχω πρόβλημα με αυτά. Η υγιής επιχειρηματικότητα και η προκοπή είναι αριστεροί όροι. Δεν πρόκειται να τους δώσουμε στη δεξιά. Η αντίδραση είσαι επιχειρηματίας και πρέπει να είσαι δεξιός και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το που ακούει κεφάλαιο αλλάζει δρόμο είναι προκατάληψη», είπε ακόμα.

«Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν ξεκάθαρα ότι είναι προκατάληψη», είπε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Είμαι πολύ ευκατάστατος δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψω στη ζωή μου»

Όσον αφορά την οικονομική κατάστασή του για τα δεδομένα της Ελλάδας απάντησε: «Είμαι πολύ ευκατάστατος. Έχω μία ευχέρεια που νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψω στη ζωή μου αλλά όχι ευχέρεια να δαπανώ απερίσκεπτα. Δεν μπορώ να πάρω και σπίτι 4 εκατ. ευρώ. Έχω ανεξαρτησία. Δεν έχω εξάρτηση από κανέναν».

Για τα πανεπιστήμια και τη ΔΕΗ

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δημόσια πανεπιστήμια. «Η δική μου μόρφωση ήταν σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής με πλήρεις υποτροφίες. Ο Ανδρέας Δρακόπουλος είχε ένα πρόγραμμα για υποτροφίες στο University of Pennsylvania από το οποίο αποφοίτησε κι ο ίδιος και πληρούσα τις προϋποθέσεις. Δεν υπήρχε προσωπική σχέση, έγινε μετά την υποτροφία και τον γνώρισα και γνώρισα έναν πολύ προσιτό άνθρωπο», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό το οποίο λέω είναι οι δωρεές να πάνε στο δημόσιο πανεπιστήμιο και να έχει πρόσβαση ένας φοιτητής σε ένα πρόγραμμα υψηλότερου επιπέδου το οποίο να μπορεί να γίνεται και με συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια», είπε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης και σημείωσε πως «φοβάμαι πάρα πολύ το σενάριο να έχουμε δύο επιπέδων παιδεία στην Ελλάδα».

«Η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό, το ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό, το νερό είναι δημόσιο αγαθό», συμπλήρωσε εξηγώντας πως πρέπει «να κρατικοποιήσουμε τη ΔΕΗ. Έχει αποδειχθεί σε διάφορες χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι τα δημόσια αγαθά, όταν διοικούνται με όρους κερδοσκοπικούς, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην κοινωνία».

«Δεν είμαστε πλέον στην εποχή του φαξ που δεν ξέρεις τι γίνεται. Το κινητό σου το έχεις πάνω, κάνω κάτι εδώ, κάνεις εσύ κάτι, κάποιος άλλος το ξέρει κατευθείαν. Έχουμε πληροφόρηση σε ζωντανό χρόνο. Υπάρχουν πολλές δικλίδες για να ελέγξεις αν είναι αποδοτικοί οι πόροι μίας επιχείρησης», είπε ακόμα.

Για τη δικαιοσύνη

«Σέβομαι την προσφορά του καθενός στον τόπο δεν νομίζω ότι όλοι από την άλλη πλευρά κάνουν τα πάντα λάθος και οι άλλοι κάνουν τα πάντα σωστά. Προφανώς υπάρχουν και θετικά», δήλωσε και αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που όπως είπε «έσπρωξε τη χώρα στην ΕΕ.Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ έχει υπάρξει ένα μεγάλο θετικό για την Ελλάδα. Είμαι ευρωπαϊστής. Θέλω η Ελλάδα να είναι μια ευρωπαϊκή χώρα σε όλους τους θεσμούς της και ειδικά στη δικαιοσύνη τον μεγάλο ασθενή στη χώρα μας», είπε και προσέθεσε:

«Για να είσαι 27/27 στο ρυθμό απονομής δικαιοσύνης πρέπει να προσπαθήσεις να το πετύχεις για να είσαι τελευταίος. Ποιοι το προσπαθούν, όσοι έχουν όφελος, οι έχοντες».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Α. Ροκάκης: “Τα Χανιά ζητούν λύσεις για μεταφορικό ισοδύναμο και μεταναστευτικές ροές”

"Τα Χανιά ζητούν άμεσες λύσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο, τις μεταναστευτικές...

Δένδιας από Ρέθυμνο: Νησί με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία η Κρήτη

Στο Ρέθυμνο για την εκδήλωση κοπής της πίτας της τοπικής ΝΟΔΕ...

Ξενάγηση στο νομικό λαβύρινθο της υπόθεσης Ασσάνζ

Τι σημαίνουν οι συμφωνίες έκδοσης, ποιο το διακύβευμα, ποιες...

Προσωρινή φιλοξενία στα Χανιά για τους 25 μετανάστες της Γαύδου

25 μετανάστες εντοπίστηκαν στην παραλία Τρυπητή της Γαύδου. Πρόκειται για...