21.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Συνέντευξη Σ. Βασιλειάδη στον “Α.τ.Κ.”: Η ΕΕ της δήθεν δημοκρατίας στήριξε φασιστικές δυνάμεις όπως το Τάγμα Αζόφ στην Ουκρανία

Ημερομηνία:

Ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ μίλησε στην εφημερίδα μας για το διακύβευμα των ευρωεκλογών.

Ο κ. Βασιλειάδης επισημαίνει την ανάγκη το ΚΚΕ να βρίσκεται ισχυρό στην Ευρωβουλή χωρίς αυταπάτες για τον ρόλο της Ε.Ε. γιατί, όπως λέει, «αν δεν ήταν το ΚΚΕ οι εργαζόμενοι, ο λαός δεν θα γνώριζε για μια σειρά αντιλαϊκές αποφάσεις και Συνθήκες, όπως η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η Λευκή Βίβλος, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η Συνθήκη της Λισαβόνας».

Αναφέρεται στην υποκρισία της Ευρώπης σε σχέση με την άνοδο της ακροδεξιάς αναφέροντας ότι «δε γεννιέται σε κοινωνικό κενό»:

«Βλέπουμε τα αστικά κόμματα ξαφνικά να προβληματίζονται για την άνοδο της ακροδεξιάς. Μα είναι εκείνα που με την αντιλαϊκή τους πολιτική διαχρονικά αποτελούν τους μεγαλύτερους χορηγούς της… Η ΕΕ της δήθεν δημοκρατίας είναι αυτή η οποία απαιτεί διώξεις εναντίον κομμουνιστών, θέτει Κομμουνιστικά Κόμματα εκτός νόμου, ενώ καταδικασμένοι ναζί εγκληματίες, όπως της Χρυσής Αυγής, είναι ακόμη ευρωβουλευτές! Και είναι γεγονός ότι τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, από κοινού με την ακροδεξιά, στήριξαν φασιστικές δυνάμεις, όπως το τάγμα Αζόφ στην Ουκρανία».

Μας είπε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική που «έχει μετατρέψει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο με τις βάσεις του θανάτου και βάζει τον λαό σε μεγάλους κινδύνους».

Ιδιαίτερα για τα Χανιά έδωσε βαρύτητα στον ρόλο της βάσης της Σούδας που διαρκώς αναβαθμίζεται και έχει ενεργό ρόλο «στη σφαγή της Γάζας». Όλα αυτά, όπως είπε,  « μεγαλώνουν την ανασφάλεια για τον χανιώτικο λαό και μετατρέπουν την περιοχή σε μαγνήτη αντιποίνων από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα».

Για τον κ. Βασιλειάδη το δημογραφικό δεν είναι ασύνδετο με τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ στις οποίες στο επίκεντρο βρίσκεται η γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας ανδρών και γυναικών αλλά και πολιτικές λιτότητας και συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους:

«…η μείωση του λαϊκού εισοδήματος, η ακρίβεια σε είδη βασικής ανάγκης και ενοίκια, η ενεργειακή φτώχεια σε συνδυασμό με την παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, της ολόπλευρης κοινωνικής στήριξης παιδιών, ηλικιωμένων, ΑμεΑ, η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών για κοινωνικές παροχές και οικογενειακά επιδόματα γιγαντώνουν την ανασφάλεια και δημιουργούν σοβαρά εμπόδια για τη δημιουργία οικογένειας».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ κ. Σάββα Βασιλειάδη:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μια συνήθης δικαιολογία (ή πραγματικότητα;) που ακούμε από πολιτικούς που κυβερνούν είναι ότι τα χέρια τους είναι δεμένα επειδή οι αποφάσεις λαμβάνονται στις Βρυξέλλες. Τώρα έρχονται εκλογές και καλούμαστε να επιλέξουμε ποιοι θα πάνε στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα τι δυνατότητα έχει να επηρεάσει τις αποφάσεις που λαμβάνονται; Ένα κόμμα όπως το ΚΚΕ τι μπορεί να κατορθώσει με την είσοδό του στην Ευρωβουλή των 716 ευρωβουλευτών; Και γιατί κάποιος να ψηφίσει ΚΚΕ, ένα κόμμα που τάσσεται ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Σάββας Βασιλειάδης: Το ΚΚΕ συμμετέχει στις ευρωεκλογές, επιδιώκοντας την ενίσχυσή του, για την προβολή των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, την ανάδειξη των εργατικών- λαϊκών προβλημάτων, την αποκάλυψη των αντιλαϊκών σχεδιασμών που παίρνονται εις βάρος των εργαζομένων, συμβάλλοντας και έτσι στην έγκαιρη και άμεση οργάνωση της λαϊκής πάλης. Δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι αυτοί οι θεσμοί μπορούν να γίνουν φιλολαϊκοί, να δώσουν διέξοδο υπέρ του λαού.

Αξιοποιώντας την πείρα του από το Ευρωκοινοβούλιο το ΚΚΕ αποκάλυψε ότι η ΕΕ δε διορθώνεται, ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Το ΚΚΕ δεν παραμυθιάζει τους εργαζόμενους ότι μέσα από το κοινοτική οικογένεια και την ευρωενωσιακή νομοθεσία ή τις προσφυγές στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια θα βρουν το δίκιο τους. Και για αυτό τον λόγο η παρουσία του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν σημαντική γιατί μπόρεσε να αποκαλύψει στους εργαζόμενους της χώρας μας τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς, που παίρνονταν εναντίον τους. Ανέδειξε τον ταξικό αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ, ότι πρόκειται δηλαδή για ένωση που εκφράζει τα συμφέροντα των μονοπωλίων, τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι των λαών.

Αν δεν ήταν το ΚΚΕ οι εργαζόμενοι, ο λαός δεν θα γνώριζε για μια σειρά αντιλαϊκές αποφάσεις και Συνθήκες, όπως η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η Λευκή Βίβλος, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η Συνθήκη της Λισαβόνας. Το ΚΚΕ αξιοποίησε τη θέση του στο Ευρωκοινοβούλιο για να εναντιωθεί σε όλες τις αντιλαϊκές Συνθήκες και αποφάσεις, στις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις της ΕΕ, για το συντονισμό της δράσης των εργατικών-λαϊκών κινημάτων σε επίπεδο ΕΕ.

Σε αντίθεση με τους απολογητές του ευρωμονόδρομου, οι οποίοι ενοχοποιούν αποσπασματικά τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, αλλά όχι την πολιτική που τα γεννά, ανέδειξε ότι ΕΕ σημαίνει αντιλαϊκό μνημόνιο διαρκείας για όλους τους λαούς, ανεξάρτητα από το βάθος της κρίσης ή το χρέος. Αποκάλυψε ότι δε χρειάζεται η τρόικα για να υπάρχει καθεστώς επιτήρησης και εποπτείας στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ακριβώς επειδή το ΚΚΕ παλεύει για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή όλου του χρέους και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική-λαϊκή εξουσία έχει σημασία να έχει ενισχυμένη παρουσία και στο Ευρωκοινοβούλιο εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις και στη συνέχεια εξειδικεύονται και εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Γιατί το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις, ούτε εξαρτήσεις από την ΕΕ και το κεφάλαιο. Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε το λαό να στηρίξει το ΚΚΕ ώστε την επόμενη μέρα να διεκδικούμε με περισσότερη ορμή τη ζωή που μας αξίζει και εκεί όπου παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στην Ευρωβουλή, αλλά και στους δρόμους του αγώνα.

 ΕΡ.: Είδαμε πριν λίγες ημέρες την απαγόρευση που επέβαλλε η Γερμανική πρεσβεία σε δημοσιογράφο για κάλυψη εκδήλωσης για τους Γερμανούς πεσόντες στη Μάχη της Κρήτης με αιτιολογία παλιότερο δημοσίευμα που αποκάλυπτε τη συμμετοχή στην εκδήλωση συλλόγοι φιλικά προσκείμενου προς τους ναζί. Η ακροδεξιά στροφή στην Ευρώπη, ακόμη και στη Γερμανία, σας τρομάζει;

Σ.Β.: Η αλήθεια είναι ότι η ακροδεξιά δεν γεννιέται σε κοινωνικό κενό. Είναι παιδί ενός σάπιου συστήματος που δε διστάζει ακόμα και να στηρίζει τη γενοκτονία του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό.

Βλέπουμε τα αστικά κόμματα ξαφνικά να προβληματίζονται για την άνοδο της ακροδεξιάς. Μα είναι εκείνα που με την αντιλαϊκή τους πολιτική διαχρονικά αποτελούν τους μεγαλύτερους χορηγούς της. Δεν είναι για παράδειγμα η ακροδεξιά στην κυβέρνηση στην Ιταλία; Η ακροδεξιά δεν στηρίζει την κυβέρνηση στη Σουηδία; Ή μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκυβέρνησε με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ; Ή μήπως η ΝΔ δεν προσπαθεί να εντάξει στους κόλπους της ακροδεξιά απομεινάρια; Ή μήπως η ΕΕ δεν έχει ενσωματώσει στην πολιτική της την ταύτιση φασισμού κομμουνισμού, την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων και κάθε λογής αντικομμουνιστικές αθλιότητες;

Η ΕΕ της δήθεν δημοκρατίας είναι αυτή η οποία απαιτεί διώξεις εναντίον κομμουνιστών, θέτει Κομμουνιστικά Κόμματα εκτός νόμου, ενώ καταδικασμένοι ναζί εγκληματίες, όπως της Χρυσής Αυγής, είναι ακόμη ευρωβουλευτές! Και είναι γεγονός ότι τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, από κοινού με την ακροδεξιά, στήριξαν φασιστικές δυνάμεις, όπως το τάγμα Αζόφ στην Ουκρανία.

Μαζί συναποφασίζουν και υλοποιούν τις αντιλαϊκές πολιτικές της Ένωσης, ανεξάρτητα τι ιδεολογικό πρόσημο έχουν οι κυβερνήσεις τους. Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει όταν ψηφίζουν πάνω από το 70% των αποφάσεων, οδηγιών και κατευθύνσεων της ΕΕ με τους Ευρωπαίους ακροδεξιούς και την Ελληνική Λύση.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ και η μεγαλύτερη συμπόρευση στο εργατικό – λαϊκό κίνημα είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αβάντα που κάνει το σύστημα σε ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες και κόμματα, επειδή είναι σάρκα από τη σάρκα του και εργαλείο του ενάντια στον λαό. Εγγύηση στην πάλη ενάντια στην ακροδεξιά και στον φασισμό αποτελεί ο αγώνας ενάντια στη μήτρα που τους γεννάει, το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης και την ΕΕ, ως διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση.

Εγγύηση για την απομόνωση τέτοιων δυνάμεων αποτελεί η ενίσχυση του ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ μέσα κι έξω από την Ευρωβουλή αντιπαλεύει και θα συνεχίσει να αντιπαλεύει την άθλια πολιτική της ΕΕ που ενταφιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης και τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών. Παλεύει για την κοινή δράση Ελλήνων και μεταναστών εργατών, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την πολιτική που στηρίζει τα κέρδη του.

Πρωτοστατεί στο κίνημα για να είναι οι φασίστες ανεπιθύμητοι σε σωματεία και φορείς, σε χώρους δουλειάς και γειτονιές. Είναι το μόνο κόμμα που προειδοποίησε τον λαό ότι οι νόμοι για τον αποκλεισμό τέτοιων αντιδραστικών μορφωμάτων από τις εκλογές δεν αντιμετωπίζουν τον φασισμό και ότι είναι υπόθεση του λαού να σταθεί εμπόδιο στη δράση τους. Το ΚΚΕ αντιπαλεύει την πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων της, που από τη μια εμπλέκουν την Ελλάδα σε πολέμους που προκαλούν προσφυγιά και δυστυχία και από την άλλη κάνουν τους ανήξερους για τις αιτίες των προσφυγικών ρευμάτων. Είμαστε περήφανοι γιατί τα έδρανα του ΚΚΕ ήταν άδεια όταν μιλούσε ο Ζελένσκι και οι ναζί του Αζόφ στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Είμαστε περήφανοι γιατί οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν χειροκρότησαν μια κυβέρνηση που ευθύνεται και αυτή, μαζί με τη Ρωσία, για το δράμα που ζει ο λαός της Ουκρανίας. Και δεν ξεχνάμε: Όταν σε κράτη-μέλη της ΕΕ γκρεμίζονται μνημεία του απελευθερωτή Κόκκινου Στρατού, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ δεν χειροκροτούν ούτε καταπίνουν τη γλώσσα τους μέσα κι έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά τα καταγγέλλουν και υπερασπίζονται την ιστορική αλήθεια, που φωτίζει όχι μόνο το παρελθόν αλλά και το μέλλον των λαών.

ΕΡ.: Θα ήθελα και τη θέση σας σε σχέση με τους πολέμους στους οποίους η Ευρώπη συμμετέχει λιγότερο ή περισσότερο ενεργά. Έχουμε τον πόλεμο της Ρωσιας με την Ουκρανία αλλά και την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα. Η Ευρώπη με αφορμή και αυτούς τους πολέμους όλο και πιο έντονα μιλά για την ανάγκη βελτίωσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων. Κάποιοι λένε ότι αυτό είναι θετικό γιατί έτσι διασφαλίζεται η απεξάρτηση στρατιωτικά από την Αμερική ώστε να μπορεί η Ευρώπη να ασκήσει πιο ανεξάρτητη και ισχυρή εξωτερική πολιτική. Άλλοι όμως μιλούν για μία στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης που μας φέρνει πιο κοντά σε καταστρεπτικούς πολέμους με τα κόστη αυτής της στρατιωτικοποίησης να τα πληρώνουν οι λαοί, τη στιγμή μάλιστα που η Ευρώπη έχει ροπή προς ακροδεξιά. Στα Χανιά βλέπουμε μία περαιτέρω στρατιωτικοποίηση με πρόσφατα δημοσιεύματα να αποκαλύπτουν και τον ενεργό ρόλο που παίζουν οι βάσεις της Σούδας στον εφοδιασμό του Ισραήλ με όπλα που χρησιμοποιεί στη σφαγή στη Γάζα. Ποια θα πρέπει να είναι η θέση μας ως Ελλάδα αλλά και ως χώρα μέλος της Ευρώπης;

Σ.Β.: Καταρχάς, πρέπει να πούμε είναι ότι δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί χτυπούν κόκκινο. Το καπιταλιστικό σύστημα διανύει περίοδο μεγάλης αναταραχής. Η κούρσα των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών για το μοίρασμα του κόσμου, τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ενεργειακών και εμπορικών δρόμων στρατηγικής σημασίας, επιταχύνεται.

Οι ιμπεριαλιστικές αναμετρήσεις τροφοδοτούνται διαρκώς. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, τα ισραηλινά λόμπι, από κοινού με την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα στην Ελλάδα, προσπαθούν να χειραγωγήσουν τη λαϊκή σκέψη, επιχειρώντας να αθωώσουν το κράτος- δολοφόνο του Ισραήλ για την κρίσιμη κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή και να υψώσουν ασπίδα προστασίας για να συνεχίσει την εγκληματική του δράση.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς, της Ελληνικής Λύσης και των άλλων κομμάτων, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει εμπλέξει πολύ βαθιά τη χώρα στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και συνεπώς στη στήριξη του Ισραήλ στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, στην Ερυθρά Θάλασσα, όσο και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας.

Τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου είναι συνένοχα. Η πολιτική τους έχει μετατρέψει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο με τις βάσεις του θανάτου και βάζει τον λαό σε μεγάλους κινδύνους. Ιδιαίτερα στα Χανιά η παρουσία τις βάσης της Σούδας, η διαρκής αναβάθμισή της, ο ενεργός ρόλος της στη σφαγή της Γάζας, όπως σωστά αναφέρετε, αλλά και σε άλλα πολεμικά μέτωπα στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού μεγαλώνουν την ανασφάλεια για τον χανιώτικο λαό και μετατρέπουν την περιοχή σε μαγνήτη αντιποίνων από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.

Στο πλαίσιο της πολιτικής της εμπλοκής, η κυβέρνηση στέλνει οπλισμό και πυρομαχικά στην Ουκρανία. Κρίσιμο ζήτημα είναι, επίσης, η συμμετοχή της φρεγάτας Ύδρα στο πολεμικό πεδίο στην Ερυθρά Θάλασσα, συστατικό μέρος της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ της ΕΕ, παίζοντας με την ασφάλεια και τη ζωή του πληρώματος για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των μονοπωλίων στον εφοδιαστικό τομέα. Τα περί εθνικού συμφέροντος που επικαλούνται η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, αποτελούν μια χρεοκοπημένη γραμμή που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια.

Οι επιλογές των αστικών κυβερνήσεων υπαγορεύονται από τον ταξικό τους χαρακτήρα και υπόκεινται στους κανόνες υπηρέτησης του στόχου της αναβάθμισης των ελληνικών μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών στις οποίες συμμετέχει η χώρα μας. Το ίδιο ισχύει για την εντελώς παράλογη προσέγγιση που παρουσιάζει την Ελλάδα ως δύναμη ασφάλειας και ειρήνης, την ώρα που είναι βυθισμένη μέχρι τον λαιμό στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι εκτός των άλλων επιδρούν αρνητικά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενισχύουν τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης και προτρέπουν το παζάρι ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η προσφορά του ΚΚΕ είναι πολύτιμη καθώς πρωταγωνιστεί στην πάλη του λαού μας για όλα τα προβλήματα και δίνει τη μάχη για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, για την αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες, με τον λαό στο τιμόνι της εξουσίας και της διακυβέρνησης του τόπου. Ένα είναι βέβαιο: και ο πιο διστακτικός κατανοεί σήμερα ότι η ΕΕ δεν είναι ένωση της ειρήνης και της φιλίας των λαών, όπως ισχυρίζονται οι απολογητές της, αλλά αντίπαλος, ένωση του κεφαλαίου και του πολέμου που εκπληρώνει ιδιαίτερο ρόλο αυτόνομα ή σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και συμμετέχει σε δεκάδες ιμπεριαλιστικές αποστολές σε όλη την υδρόγειο, καταπατά τις λαϊκές ανάγκες ενώ, την ίδια στιγμή, διαθέτει 100 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος Ζελένσκι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στηρίζει οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά το Ισραήλ.

Όλα αυτά είναι κριτήρια για να στηρίξει ο λαός μας, στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη, το ΚΚΕ που θα συνεχίσει τον αγώνα με περισσότερες δυνάμεις στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων για μία κοινωνία, χωρίς εκμεταλλευτές, πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

ΕΡ.: Ζούμε σε μία εποχή όπου όλοι θέλουν να μείνουν νέοι αλλά οι νέοι είναι σα να βρίσκονται υπό διωγμό. Το δημογραφικό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα όμως στην Ελλάδα είναι ακόμη πιο έντονο αφού ένα ήδη υπαρκτό πρόβλημα έχει γιγαντωθεί λόγω των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί τις τελευταίες δεκαετίες και τη φυγή των νέων λόγω της έλλειψης προοπτικής. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό; Υπάρχουν πολιτικοί χώροι που θεωρούν ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μέσω της μετανάστευσης, όμως αποτελεί αυτό λύση του δημογραφικού; Φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται εν μέρει οι συνέπειες του δημογραφικού, όμως δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες που δεν επιτρέπουν στους νέους ανθρώπους να κάνουν οικογένειες. Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ;

Σ.Β.: Ως ΚΚΕ παρακολουθούμε τη συζήτηση για το δημογραφικό ζήτημα το οποίο δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, στα κράτη- μέλη της ΕΕ, στην Κίνα. Οι παράγοντες οι οποίοι συνθέτουν το δημογραφικό πρόβλημα είναι πρωτίστως οικονομικοί, κοινωνικοί, πολιτικοί, πολιτιστικοί. Από αυτήν την άποψη οι δημογραφικές εξελίξεις είναι άμεσα συνυφασμένες με τους συνολικότερους όρους ζωής της λαϊκής οικογένειας, των νέων ζευγαριών.

Στην Ελλάδα, οι πολιτικές που προωθούν τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, είναι μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης.

Πιο συγκεκριμένα η μείωση του λαϊκού εισοδήματος, η ακρίβεια σε είδη βασικής ανάγκης και ενοίκια, η ενεργειακή φτώχεια σε συνδυασμό με την παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, της ολόπλευρης κοινωνικής στήριξης παιδιών, ηλικιωμένων, ΑμεΑ, η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών για κοινωνικές παροχές και οικογενειακά επιδόματα γιγαντώνουν την ανασφάλεια και δημιουργούν σοβαρά εμπόδια για τη δημιουργία οικογένειας. Τα εμπόδια αυτά μεγεθύνονται για την πλειοψηφία των νέων γυναικών, με βάση τις δυσκολίες συνδυασμού της συμμετοχής στη κοινωνική εργασία με τη μητρότητα.

Πρόκειται για τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ γενίκευσης των ελαστικών μορφών εργασίας γυναικών και ανδρών, ως προϋπόθεση για την ένταση της εκμετάλλευσης, για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Έτσι, γενικεύεται η ανασφάλεια της μισθωτής και αυτοαπασχολούμενης, η έλλειψη σταθερού ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, η εντατικοποίηση της δουλειάς.

Οι νέοι και οι νέες για να αποφασίσουν να δημιουργήσουν οικογένεια θα πρέπει να νιώθουν την ασφάλεια της σταθερής εργασίας, του σταθερού εισοδήματος για την κάλυψη αναγκών διατροφής, ένδυσης, ψυχαγωγίας, αθλητισμού, φτηνής σύγχρονης κατοικίας. Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι το κράτος θα εξασφαλίσει όλα όσα χρειάζονται: δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, παρακολούθησης της κύησης και του τοκετού, όπως και δωρεάν υπηρεσίες προσχολικής αγωγής, πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης, παιδείας, φροντίδας των ηλικιωμένων.

Με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ραγδαίας αύξησης της παραγωγικότητας, όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν κατοχυρωμένα και καθολικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο, όμως, μιας άλλης ανάπτυξης που στο επίκεντρο έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΚΚΕ διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες στην Ευρωβουλή, εκεί όπου λαμβάνεται το σύνολο των αποφάσεων οι οποίες μας καταδικάζουν να ζούμε πίσω από τις δυνατότητες της εποχής μας.

Για αυτό στις 9 Ιούνη ψηφίζουμε ΚΚΕ για να δυναμώσει το εργατικό κίνημα και οι διεκδικήσεις του, για να ακουστεί πιο δυνατά η δική μας φωνή, για να μπορεί ακόμα καλύτερα να αποκαλύπτει, να ενημερώνει, να παρεμβαίνει στις εξελίξεις, για να σπάσουμε με τους αγώνες των λαών τα δεσμά της ΕΕ.

 

 

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: Συγκέντρωση μνήμης για τον Ζακ Κωστόπουλο/Ζάκι-Ο

Στις 21 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη δολοφονία...

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον...