27.8 C
Chania
Friday, July 18, 2025

Συναγερμός για την Τριόπετρα: Δύο τεράστια τουριστικά σχέδια απειλούν να αλλοιώσουν έναν από τους τελευταίους παρθένους παραδείσους της Κρήτης

Ημερομηνία:

Η Παγκρήτια Δικτύωση για το Περιβάλλον προειδοποιεί: Η Τριόπετρα δεν είναι τσιφλίκι επενδυτών – είναι κοινό αγαθό και πρέπει να προστατευτεί

Η περιοχή της Τριόπετρας στο Νότιο Ρέθυμνο, ένας από τους τελευταίους ανεξίτηλους φυσικούς θησαυρούς της Κρήτης, κινδυνεύει άμεσα από δύο τεράστιες επενδύσεις που φιλοδοξούν να μετατρέψουν το παρθένο τοπίο σε έναν ακόμη «παράδεισο» του μαζικού τουρισμού και της οικοδομικής υπερεκμετάλλευσης. Η Παγκρήτια Δικτύωση για το Περιβάλλον κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί πολίτες, επιστήμονες και τοπικούς φορείς σε άμεση κινητοποίηση.

Η πρώτη επένδυση: Ξενοδοχειακή μονάδα 600 κλινών στην ακτογραμμή

Όπως αναφέρεται σε σχετικό κείμενο, το πρώτο σχέδιο αφορά την κατασκευή ξενοδοχείου 600 κλινών, σε έκταση 92.273 τ.μ. στην παραθαλάσσια ζώνη της Τριόπετρας. Το συγκρότημα περιλαμβάνει 142 δωμάτια, κοινόχρηστα κτίρια 3.737 τ.μ., και έχει ήδη λάβει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από τις 26/9/2024.

Η επέμβαση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντική για το φυσικό τοπίο, καθώς αλλοιώνει την ακτογραμμή, αυξάνει τις ανάγκες για υδάτινους και ενεργειακούς πόρους και οδηγεί σε περιβαλλοντική πίεση για μια περιοχή που έως τώρα χαρακτηριζόταν από ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Η δεύτερη επένδυση: Τουριστικό χωριό-μαμούθ 500 εκατ. ευρώ

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το δεύτερο σχέδιο, αφού σύμφωνα με την Παγκρήτια Δικτύωση για το Περιβάλλον, προβλέπει τη δημιουργία τουριστικού χωριού δυναμικότητας 5.646 κατοίκων, με κόστος που αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ. Το έργο θα αναπτυχθεί σε 1.330 στρέμματα, από τα οποία πολεοδομούνται τα 1.215 στρέμματα, ενώ εξαιρούνται οι ρέματα και οι δασικές εκτάσεις.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • Ελικοδρόμιο

  • Αθλητικές εγκαταστάσεις

  • Εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα

  • Υποδομές μαζικής εστίασης και φιλοξενίας

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της δεύτερης επένδυσης έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 15 Ιουλίου, από την εταιρεία Emerald Developments.

Ένα μόνο συγκρότημα = 13% των τουριστικών κλινών του Ρεθύμνου

Οι δύο επενδύσεις θα προσθέσουν συνολικά 6.246 νέες τουριστικές κλίνες – ποσοστό που αντιστοιχεί στο 13% του συνόλου των κλινών του νομού Ρεθύμνου. Για μία και μόνο περιοχή, η πίεση αυτή δεν είναι απλώς υπερβολική· είναι βίαιη αλλοίωση της φυσιογνωμίας και της ταυτότητας της Τριόπετρας.

Οι επιπτώσεις για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία

Η Παγκρήτια Δικτύωση για το Περιβάλλον προειδοποιεί ότι τα σχέδια αυτά συνεπάγονται:

  • Καταστροφή του μοναδικού φυσικού τοπίου

  • Υπερκατανάλωση υδάτινων και ενεργειακών πόρων

  • Ραγδαία αύξηση απορριμμάτων και λυμάτων

  • Απώλεια φυσικής και πολιτιστικής ταυτότητας

  • Οικονομική εξάρτηση από τον υπερτουρισμό που οδηγεί σε μακροπρόθεσμη αποεπένδυση

Η Δικτύωση καλεί τους πολίτες:

  • Να ενημερωθούν και να διαδώσουν την πληροφορία

  • Να συμμετάσχουν ενεργά στη δημόσια διαβούλευση

  • Να καταθέσουν τεκμηριωμένες αντιρρήσεις με τη βοήθεια ειδικών (νομικών, μηχανικών, περιβαλλοντολόγων)

  • Να οργανωθούν μέσω συλλογικοτήτων και τοπικών φορέων εντός και εκτός Κρήτης

Η Τριόπετρα, όπως σημειώνεται, δεν είναι real estate προϊόν. Είναι κοινό αγαθό, ένα τοπίο με ιστορική, οικολογική και πολιτιστική σημασία που πρέπει να προστατευτεί από κάθε είδους βιομηχανικού τύπου τουριστική “ανάπτυξη”.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. 1. Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. 2. Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Παλιότερα, εσείς οι αναγνώστες μας, αναγνωρίζατε την προσπάθειά μας και στηρίζατε το έργο μας αγοράζοντας την εφημερίδα από τα περίπτερα. Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε σας ζητάμε να κάνετε ξανά το ίδιο με μία μικρή μηνιαία συνδρομή. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ