15.8 C
Chania
Wednesday, February 21, 2024

Συνεχίζεται η κατάληψη στο Πολυτεχνείο Κρήτης μέχρι τις 23 Ιανουαρίου – Νέα κινητοποίηση την Πέμπτη

Ημερομηνία:

Απόφαση συνέλευσης του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης:

Με μεγάλη μαζικότητα και συμμετοχή από το σύνολο της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας πραγματοποιήθηκαν τα φοιτητικά συλλαλητήρια σε όλες της πόλεις της χώρας. Με δεκάδες αποφάσεις Γενικών συνελεύσεων και πολυήμερες καταλήψεις, χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες βγήκαν στους δρόμους για να εναντιωθούν στα σχέδια της ΝΔ για ιδιωτικά πανεπιστήμια και τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Παρά την καταστολή και την τρομοκρατία της κυβέρνησης οι φοιτητικοί σύλλογοι έστειλαν το μήνυμα: Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απορρίπτεται! Να μην κατατεθεί!

Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης (ΕΔΙΠ,ΕΤΕΠ,Διοικητικοί) αλλά και πανελλαδικά καθώς και τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών σωματείων της πόλης, που στέκονται δίπλα στον αγώνα μας ενάντια στην διάλυση του δημοσίου πανεπιστημίου και στην παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος. Δεν θα περάσει η τρομοκρατία και η επίθεση στους αγώνες μας!

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει ένα νομοσχέδιο με πολλαπλά αποτελέσματα στον τρόπο με τον οποίο θα σπουδάζουμε, αλλά και το εργασιακό μας μέλλον. Μάλιστα δεν διστάζει να προβεί σε μια τέτοια κίνηση εν μέσω εξεταστικών προκειμένου να μειώσει τις αντιδράσεις. Πρόκειται για ευθύ χτύπημα στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, απαξιώνει τα πτυχία μας διαλύει τα επαγγελματικά και τα εργασιακά μας δικαιώματα! Ο νόμος αυτός έρχεται σε συνέχεια με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή, μέσο της οποία χιλιάδες μαθητές έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάνοντας τις σπουδές ένα άπιαστο όνειρο για όποιον δεν έχει να πληρώσει. Έτσι τα δημόσια ΑΕΙ θα υποστούν ένα ακόμα πλήγμα,  ενώ ιδρύματα της Περιφέρειας θα απειληθούν ακόμα και με κλείσιμο τμημάτων. Όπως τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία δεν αναβαθμίστηκαν από την συνύπαρξή τους με τα ιδιωτικά, έτσι και η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν θα βελτιώσει τα δημόσια ΑΕΙ!

Το άρθρο 16 του Συντάγματος, που με τόσο επιμονή προσπαθούν να καταργήσουν, παρά τα ψέματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, κατοχυρώνει χωρίς κανένα περιθώριο παρερμηνείας τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευση και την απαγόρευση σύστασης και λειτουργίας ανώτατων σχολών από ιδιώτες βάση των ευρωπαικών διακανονισμών . Η αντιμετώπιση του Συντάγματος ως ένα κουρελόχαρτό που θα μπορεί η Νέα Δημοκρατία με κριτήριο το κέδρος των ιδιωτών να το προσπερνάει με ένα νόμο, βαφτίζοντας το «εμμονή», είναι μια αυταρχική τομή, απέναντι στην υπεράσπιση κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αποτελέσουν ένα ακόμα χτύπημα στα πτυχία μας, στα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Θα αποδίδουν πτυχία με μικρότερη εμβέλεια απασχόλησης, αφού τα πτυχία θα είναι κατακερματισμένα με εξειδικευμένο πεδίο εργασίας. Το αποτέλεσμα θα είναι, από την μία η όξυνση του ανταγωνισμού και ένα διαρκές κυνήγι επανακατάρτησης, και από την άλλη η «προσαρμογή» των δημόσιων ΑΕΙ ακόμα και μέσω της αναδιάρθρωσης των πτυχίων που αυτά παρέχουν.  Θα μεγαλώσει η στρατιά άνεργων πτυχιούχων, διάφορων κατηγοριών πτυχίων, που θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω, εντείνοντας την κατηγοριοποίηση σχολών, πτυχίων, αποφοίτων. Εξάλλου, όταν τα υπερεξειδικευμένα «πτυχία» παύουν να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες ανάγκες του εργοδότη, οι αναλώσιμοι πτυχιούχοι θα απολύονται και θα μπαίνουν σε αέναο κυνήγι προσόντων με δικό τους κόστος. Δε θα αναβαθμιστούν τα πτυχία των δημοσίων πανεπιστημίων με το προχώρημα της ισοτίμησης με τα ιδιωτικά, αλλά θα επιτευχθεί μία συνολική συμπίεση προς τα κάτω. Το πτυχίο μας μετατρέπεται σ’ ένα ακόμα “χαρτί” στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών.

Την ίδια στιγμή, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λαμβάνουν κομμάτι της πίτας της χρηματοδότησης, και τα ήδη υποχρηματοδοτούμενα ΑΕΙ θα υποβαθμιστούν ακόμα παραπάνω.  Ήδη μέσω εξαγγελιών η κυβέρνηση έχει κάνει ξεκάθαρο ότι μέσω της αξιολόγησης της ΕΘΑΕΕ η κρατική χρηματοδότηση θα μοιράζεται σε δημόσια και ιδιωτικά με τα δημόσια να καλούνται να βρίσκουν πόρους μόνα τους. Έτσι τα δίδακτρα θα είναι το επόμενο βήμα στα προπτυχιακά, προκειμένου τα δημόσια ΑΕΙ να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά, ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των μαθητών θα δυσκολευτούν ή δεν θα τα καταφέρουν καν, να σπουδάσουν, εκτός εάν καταφύγουν σε φοιτητικά δάνεια που θα ξεχρεώνουν μια ζωή! Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με τα δικά μας, ενώ εμείς αντιμετωπίσαμε το άγχος των συνεχόμενων εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια-κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε.

Η κορυφή του παγόβουνου είναι η αμφιβόλου επιπέδου κατάρτιση που θα παρέχουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επηρεάζοντας ακόμη και την ποιότητα των υπηρεσιών που θα προσφέρονται, αφού θα εξαρτάτε από το πόσο ακριβά είναι τα δίδακτρα που πλήρωση ο «απόφοιτος». Ακόμη και σε νευραλγικής σημασίας τομείς όπως η υγεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα νέα προγράμματα σπουδών θα βρίσκονται σε ‘’τιμοκαταλόγους’’ των νέων ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Θέλουν, με μοχλό πίεσης τα ιδιωτικά, δημόσια πανεπιστήμια χωρίς φοιτητικούς συλλόγους, χωρίς ζωντανές διεργασίες και κινήματα ώστε να περνάνε τα αντιδραστικά τους νομοσχέδια ανενόχλητοι!

Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και κυβερνητική νεολαία είναι μόνες τους! Καθώς η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ευαγγελίζεται «μειοψηφίες», ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει συνταχθεί στον αγώνα υπεράσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικά, την Δευτέρα 15/01, πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλλαν στο ΕΜΠ, ρίχνοντας χημικά, χτυπώντας και προσαγάγωντας φοιτητές. Με μία τέτοια αναβαθμισμένη επίθεση, η Νέα Δημοκρατία επιτήθεται σε χώρο ασύλου, προσπαθώντας να κατασβέσει οποιαδήποτε εναντίωση απέναντι στα σχέδια της. Αντίστοιχα, στο ίδρυμα μας η κυβερνητική παράταξη επιχειρεί να χτίσει ένα κλίμα τρομοκρατίας και ποινικοποίησης των αγώνων μας, μέσω της υποτιθέμενης δημιουργίας προβλημάτων στην ομαλή διεξαγωγή της εξεταστικής, γεγονός που ουδέποτε υποστήριξε καν η διοίκηση! Οι μόνες πραγματικές μειοψηφίες είναι η κυβέρνηση και οι καλοθελητές της, που πατούν πάνω στον φόβο, προκειμένου να μην φανεί πόσο περιθωριοποιημένοι είναι! Δεν τρομοκρατούμαστε!

Θα βάλουμε φρένο στα σχέδια τους! Το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα του 2006-2007, που κατάφερε να αποτρέψει την κατάργηση του άρθρου 16, μας δείχνει σήμερα το δρόμο του αγώνα! Μέσα από τις μαζικές συνελεύσεις, τις μαζικές καταλήψεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα,  όπως και τότε, έτσι και σήμερα, θα προασπίσουμε  τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και τα δικαιώματά μας. 

Ήδη μέρος της ακαδημαϊκης κοινότητας και της εκπαιδευτική κοινότητας, σωματεία και φορείς της πόλης, εχουν δειξει την συστράτευση τους στον αγώνα αυτό. Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα (πανεπιστημιακούς, εργαζόμενους), αλλά και τους μαθητές και τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να συνεχίσουμε τον κοινό αυτό αγώνα! Καλούμε τους εργαζόμενους, σωματεία και φορείς, όλο το λαό που μοχθεί για να σπουδάσει τα παιδιά του και θέλει οι αυριανοί εργαζόμενοι να μπορέσουν να δουλέψουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, να βρεθούν στο πλευρό μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 • Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους-ες
 • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο
 • Να καταργηθεί η ΕΒΕ και οι νόμοι Κεραμέως
 • Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα και την εργασιακή μας προοπτική! Πτυχία με δικαιώματα όχι διαβατήρια για ανεργία – μετανάστευση! Μόνη προϋπόθεση για εργασία το πτυχίο. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σε δύο κύκλους, σύμφωνα με τη στρατηγική της συνθήκης της Μπολόνια.
 • Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για την άσκηση του επαγγέλματος και για μόνιμη δουλειά στο αντικείμενο.
 • Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολλέγια!
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Όχι στην αξιολόγηση και την κρατική χρηματοδότηση βάση των κριτηρίων της ΕΘΑΕΕ
 • Ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Δημόσιες και δωρεάν μεταφορές – σίτιση – στέγαση !
 • Καμία σκέψη για τηλεκπαίδευση και αξιοποίησής της για υπονόμευση των δράσεων του συλλόγου

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

"google ad"

 • Κατάληψη του ιδρύματος από την Τρίτη 16/1 μέχρι τη Τρίτη 23/1
 • Νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων την Τρίτη 23/1 στις 13:00
 • Οργανώνουμε και μαζικοποιούμε τις καταλήψεις και τις συντονιστικές τους επιτροπές. Προχωράμε σε εκδηλώσεις και σε συντονισμό με την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους φορείς της πόλης των Χανίων.
 • Καλούμε σε πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 18/1 στις 13:00 στην πλ. Δημοτικής Αγοράς
 • Μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση.
 • Καλούμε την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και τους μαθητές και τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κοινό αγώνα! Στηρίζουμε τις δράσεις τους

 

Το επόμενο διάστημα εντείνουμε τον αγώνα μας με κινητοποιήσεις και πορείες. Καλούμε όλη την κοινωνία, τους μαθητές και τους καθηγητές, τους φορείς των εργαζομένων να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις, τις πορείες και τις δράσεις μας. Κλιμακώνουμε τον αγώνα, προετοιμάζουμε μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ