14.8 C
Chania
Sunday, April 21, 2024

Συνεχίζεται μέχρι και την Πέμπτη η κατάληψη στο Πολυτεχνείο Κρήτης – Τι αναφέρουν στην απόφασή τους οι φοιτητές

Ημερομηνία:

Μέχρι και αύριο Πέμπτη θα συνεχιστεί η κατάληψη του Πολυτεχνείου Κρήτης, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το σώμα των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ιδρύματος. Πέραν τούτου, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 1 το μεσημέρι ενώ την Παρασκευή οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στην Πρυτανεία, στις 12 το μεσημέρι. Νέα Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου.

Πιο αναλυτικά, στην απόφασή της Γενικής Συνέλευσης του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης της 12ης Μαρτίου αναφέρονται τα εξής:

Σήμερα οι δρόμοι της Αθήνας πλημμύρισαν με τις φωνές δεκάδων χιλιάδων φοιτητών από κάθε άκρη της χώρας που συνενώθηκαν σε μια γραμμή: «ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ». Η λαοθάλασσα φοιτητών, μαθητών, καθηγητών, εκπαιδευτικών και όλης της κοινωνίας στο κατάμεστο κέντρο που φώναξαν εκ νέου όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, απέδειξαν ότι αυτό το νόμοσχέδιο δεν το στηρίζει κανείς, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει καμία κοινωνική νομιμοποίηση να το ψηφίσει.

Καταγγέλουμε απερίφραστα το κρεσέντο καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στους δεκάδες χιλιάδες που διαδήλωσαν την Παρασκευή 8/3  στην μεγαλειώδη πανελλαδική φοιτητική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Καταγγέλλουμε το βίαιο χτύπημα της αστυνομίας, που  κατέληξε στον τραυματισμό φοιτητών, δύο εκ των οποίων είναι συμφοιτητές μας από το Πολυτεχνείο Κρήτης, και μέλη των διοικητικών συμβουλίων ΗΜΜΥ και Αρχιτεκτονικής, καταλήγοντας στο νοσοκομείο με ανοιγμένα κεφάλια, και άλλα χτυπήματα.

 Η μεγαλειώδης πανελλαδική κινητοποίηση απέδειξε πως η κυβέρνηση προχώρησε μόνη της στην ψήφιση του κατάπτυστου αυτού νόμοσχεδίου. Οι αγώνες μας τους φοβίζουν, γιατί ξέρουν πως δεν τρομοκρατουμαστε, δεν υποχωρούμε. Γι αυτό επέλεξαν την καταστολή. Τα ΜΑΤ χτύπησαν την κινητοποίηση με ξύλο, δακρυγόνα και κρότου λαμψης τραυματιζοντας συναδέλφους μας. Δεν κατάφεραν τίποτα! Δεν μας έδιωξαν από το Σύνταγμα, παραμειναμε και συνεχίσαμε έξω από τη Βουλή φωνάζοντας δυνατά τα συνθήματα μας. Έτσι και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι ο νόμος αυτός να πέσει στη φωτιά.

17 Μάρτηδες μετά επιβεβαιώνεται ξανά πως πραγματική μειοψηφία στην κοινωνία είναι η κυβέρνηση. Δύο και πλέον μήνες των μαζικότερων κινητοποιήσεων και καταλήψεων από την περίοδο του 2006-2007 έκαναν ξεκάθαρο πως όσο κι αν προσπαθήσουν δεν πρόκειται να εφαρμόσουν αυτό το χυδαίο νόμο. Η δυναμική του φοιτητικού κινήματος κατάφερε να εκφράσει την αντίδραση όλης της ακαδημαϊκής κι εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση προχωρώντας σε ευθεία παραβίαση του άρθρου 16 που έχει κατοχυρωθεί με αγώνες, μετατρέπει τα κολλέγια που λειτουργούν ήδη σε «πανεπιστήμια». Δεν μας πείθουν για το μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα τους, αφού επιτρέπεται να υπάρχουν κέρδη για το μητρικό ίδρυμα. Για τους πολλούς θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές εξετάσεις, ενώ για κάποιους με οικονομική επιφάνεια ελάχιστη βάση πληρωμής, που θα αγοράζουν σπουδές και πτυχία από κολλέγια ισάξια με τα δημόσια. Θελουν να κανουν τα πτυχία μας εισιτήρια για την επανακαταρτιση χωρις επαγγελματικα δικαιώματα. Κάνανε νόμο την αδικία και την ανισότητα. Την ίδια στιγμή που θα πετιούνται δεκάδες χιλιάδες από τα δημόσια πανεπιστήμια λόγω της ΕΒΕ και οι σχολές των δημόσιων πανεπιστημίων έχουν υψηλόβαθμες βάσεις, όποιος έχει να καταβάλει δίδακτρα θα εισάγεται σε μια ιδιωτική σχολή με 9.000 μόρια. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των δημόσιων πανεπιστημίων έχουν να αντιμετωπίσουν τις διαγραφές, τους εντατικούς ρυθμούς σπουδών σε τετραετείς και πλέον προπτυχιακούς τίτλους και οι πελάτες των ιδιωτικών την καταβολή διδάκτρων για να ολοκληρώσουν μόλις 3 χρόνια σπουδών! Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, πατώντας πάνω στις πολιτικές της ΕΕ και που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις, έρχεται τώρα να χτυπήσει και την εκπαίδευση, με την συνολική υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τα δίδακτρα που μας ετοιμάζουν, τη διάλυση των πτυχίων που επιφέρει αυτός ο νόμος, και αυτά αποτελούν αιτία πολέμου για το φοιτητικό κίνημα.

Τα τελευταία χρόνια το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει μεγαλειώδεις αγώνες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, το νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη, πετυχαίνοντας μεγάλες νίκες και θα συνεχίσει στην ίδια νικηφόρα κατεύθυνση μέσα από το συντονισμό όλων των φοιτητικών συλλόγων και της πανεκπαιδευτικής κοινότητας, με τη στήριξη των μαζικών φορέων. Όσο κι αν η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ επιχείρησαν με ψέματα να απονομιμοποιήσουν ή να αποκρύψουν τον αγώνα μας, όση καταστολή κι αν εξαπέλυσαν, όσες αντιδραστικες διοικησεις και αν προσπάθησαν να καταστείλουν τον αγώνα μας μέσα στο πανεπιστήμιο, δεν τα κατάφεραν! Καταδικάσαμε την κυβέρνηση σε πολιτική και κοινωνική απομόνωση, δίνοντας ελπίδα στους αγώνες ολόκληρης της κοινωνίας που αγανακτεί από την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, από τον αυταρχισμό και την ασυδοσία. Θα χτίσουμε τείχος σε όποιον επιχειρήσει να ποινικοποιήσει τους αγώνες μας και να παίξει τον κατασταλτικό κριό μέσα στα πανεπιστήμια.

Το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση είναι κεκτημένο του λαού μας και των αγώνων του, αποτελεί υπόθεση της γενιάς μας και όλων των γενιών, των σημερινών κι αυριανών μαθητών, ολόκληρης της κοινωνίας και ειδικά της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας που χρόνια πλήττεται από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της φτώχειας! Ο αγώνας μας δεν σταματάτησε σήμερα εδώ, αλλά μόλις άρχισε!

Ο νόμος αυτός θα μείνει στα χαρτιά! Δεν θα επιτρέψουμε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τη διάλυση του μέλλοντος και της προοπτικής μας. Με τις Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών μας Συλλόγων, τα μέσα πάλης μας, τις κινητοποιήσεις και τις πορείες μας, και την αγωνιστική κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε στο δρόμο του αγωνά για να μην εφαρμοστεί ποτέ αυτό το νομοσχέδιο. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο του αγώνα για να ανατραπεί αυτός ο νόμος!

Ξέρουμε ότι ήδη είμαστε νικητές, σε αυτό το μεγάλο και δύσκολο αγώνα. Η Παρασκευή αυτή θα μείνει στην ιστορία όχι ως η μέρα που ψηφίστηκε, αλλά ως η μέρα που συντρίφτηκε ήδη ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Σήμερα βουλιάξαμε ξανά την Αθήνα και δεν εγκαταλείψαμε ούτε στιγμή! Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε και δεν πρόκειται να υποταχθούμε, θα δίνουμε τη μάχη για να μην υπάρξει στη χώρα μας ούτε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, θα παλεύουμε και θα υπερασπιζόμαστε τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, τις ανάγκες των φοιτητών, μέχρι την τελική νίκη!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

"google ad"

  • Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.
  • Να μη χαθεί καμία εξεταστική , να πραγματοποιηθούν εξεταστικές μαθήματων εμβόλιμα με το πέρας των κινητοποιήσεων

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

  • Κατάληψη του ιδρύματος μέχρι και Πέμπτη, 14/03
  • Πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 14/03 στις 13:00 στην Πλατεία Δημοτικής αγοράς
  • Κινητοποίηση στην Πρυτανεία Παρασκευή 15/3 στις 12:00
  • Γενική Συνέλευση του Ενιαίου ΦΣ Πολ.Κρήτης την Τετάρτη 27/03

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...