25.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Συνεχίζεται ο αγώνας κατά του αντλιοστασίου στην Παχιά Άμμο – Έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 72.000 υπογραφές

Ημερομηνία:

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A.) ανακοινώνει ότι ο αγώνας για την ακύρωση της κατασκευής του αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων Α44 στην Παχιά Άμμο συνεχίζεται. Παρά την προσωρινή διακοπή των εργασιών, λόγω της τουριστικής περιόδου, οι κάτοικοι και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις παραμένουν σε εγρήγορση.

Η υπόθεση έχει πλέον φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εκδικάζεται στις 18 Σεπτεμβρίου. Ο Σύλλογος έχει εκδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο όπου καταγγέλλει τις παρατυπίες στην κατασκευή του έργου και καλεί τους αρμόδιους φορείς να αναζητήσουν εναλλακτική λύση. Οι κάτοικοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις του έργου στην υγεία τους, στο περιβάλλον και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Η κινητοποίηση των πολιτών είναι μεγάλη, καθώς έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 72.000 υπογραφές κατά του έργου. Επιπλέον, δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις στηρίζουν τον αγώνα των κατοίκων. Ο Σύλλογος εκφράζει την πεποίθηση ότι ο αγώνας τους θα δικαιωθεί.

Ολόκληρο το σχετικό κείμενο έχει ως εξής:

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) ενημερώνει ότι ο αγώνας για την αλλαγή χωροθέτησης του αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων Α44 με αγωγό υπερχείλισης που θα καταλήγει στη θάλασσα στην οικολογικά ευάλωτη παραλία λουόμενων Παχιά Άμμος στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων συνεχίζεται. Οι εργασίες για την κατασκευή του έργου έχουν προσωρινά σταματήσει, πιθανότατα λόγω της τουριστικής σεζόν και αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά τον Οκτώβριο. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης και αίτησης αναστολής που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως επίσης και αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χανίων.

Ενόψει της εκδίκασης της αίτησης ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 18 Σεπτεμβρίου 2024 δημοσιεύουμε ενημερωτικό φυλλάδιο αναφορικά με τα ψέματα τα οποία έχουν ειπωθεί από την διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ) σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία του αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων εντός αιγιαλού, χωρίς να υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το συγκεκριμένο σημείο και σε ακίνητο της αδιαμφισβήτητης  κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς να έχει παραχωρηθεί στην ΔΕΥΑΧ η χρήση για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου.

Καλούμε τους αρμόδιους φορείς όπως λάβουν υπόψη τους κινδύνους που απειλούν την υγεία των κατοίκων, των λουόμενων και των παραθεριστών της κοινότητας του Σταυρού, τους κινδύνους για την πολύτιμη βιοποικιλότητα της περιοχής (οικότοπος υψηλής προτεραιότητας Λιβάδια Ποσειδωνίας, αμμοθίνες με τους απειλούμενους θαλάσσιους κρίνους Pancratium maritimum, φωλιές του προστατευόμενου είδους θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta, εναέριος διάδρομος για αποδημητικά πουλιά) και τους κινδύνους  για τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους (αρχαίο λατομείο και απολιθωμένο δάσος). Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να συμβάλουν με κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να βρεθεί εναλλακτική θέση για την χωροθέτηση του Α44 προκειμένου να διασφαλίσουμε την καλή κατάσταση και διατήρηση της περιοχής του Σταυρού και την προστασία της φυσικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Για το έργο αυτό δεν υπάρχει η απαραίτητη κοινωνική συναίνεση και έχει ξεκινήσει χωρίς να υπάρξει διαβούλευση με τους κατοίκους, όπως προβλέπει η Σύμβαση Aarhus.  Έως σήμερα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 72.000 υπογραφές ενάντια στην κατασκευή του αντλιοστασίου λυμάτων στην Παχιά Άμμο. Την αμέριστη στήριξη στον δίκαιο αγώνα κατοίκων και επισκεπτών για την προστασία της Παχιάς Άμμου έχουν δηλώσει έως τώρα 32 οργανώσεις και περιβαλλοντικές και φιλοζωικές ομάδες, ανάμεσα τους κάποιες από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα.

Είμαστε βέβαιοι ότι, παρά τα εμπόδια που μας βάζουν, ο αγώνας μας θα δικαιωθεί.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ