13.8 C
Chania
Wednesday, February 28, 2024

Συνεχίζουν την αποχή οι Συμβολαιογράφοι σε όλη την Κρήτη

Ημερομηνία:

Συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντά τους οι συμβολαιογράφοι όλης της Κρήτης, τουλάχιστον ως τις 13 Δεκεμβρίου, οπότε και σε νέα έκτακτη γενική συνέλευση θα ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον.

Σε ανακοίνωσή τους οι συμβολαιογράφοι αναφέρουν τα εξής:

Οι συμβολαιογράφοι του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης συμπορευόμενοι με τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις και άλλων Συμβολαιογραφικών Συλλόγων και ιδιαίτερα του Συλλόγου της Αθήνας, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΜΕ μέχρι 13-12-2023 (οπότε και ορίστηκε η διενέργεια νέας  έκτακτης Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να ληφθεί νέα απόφαση με βάση τις εξελίξεις πανελλήνια )  από: α) όλα τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και προσύμφωνα από οποιαδήποτε αιτία και την υποβολή των σχετικών δηλώσεων φόρου είτε μέσω my PROPERTY είτε με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, β) τη διενέργεια πλειστηριασμών, τη σύνταξη περιλήψεων κατακυρωτικής έκθεσης δημοσίου αναγκαστικού ή εκουσίου πλειστηριασμού και την υπογραφή πράξεων εξοφλήσεως πλειστηριάσματος.

Αναγνωρίζουμε ότι αποτελεί μια κατ’ αρχήν θετική βάση για περαιτέρω διάλογο το κοινό Δελτίο Τύπου της 17-11-2023 των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και η από 20-11-2023 κοινή ανακοίνωση των άνω Υπουργείων με την οποία επιβεβαιώνεται η παραπάνω κοινή συμφωνία ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ εξακολουθεί να ισχύει ΩΣ ΕΧΕΙ η από 7-11-2023 δημοσιευθείσα προκήρυξη του ανοικτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το έργο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων» με υπό – έργο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί το « ψηφιακό συμβόλαιο» για το λόγο αυτό εξακολουθούν να ισχύουν τα αιτήματα της αποχής μας, τα οποία συνοψίζονται ιδιαιτέρως στα εξής:

1. Στην απαλοιφή από την άνω προκήρυξη του τμήματος εκείνου, το οποίο αφορά στο «ψηφιακό συμβόλαιο», το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση προς βασικούς κανόνες του ισχύοντος δικαιικού μας συστήματος, υπονομεύει την ασφάλεια των συναλλαγών, αναφέρεται σε προδιατυπωμένη φόρμα «συμβολαίου» και  έρχεται σε αντίθεση προς τις θεμελιώδεις διαβεβαιώσεις του παραπάνω κοινού Δελτίου Τύπου, δημιουργώντας στο συμβολαιογραφικό σώμα ανασφάλεια και αμφιβολία για την τήρηση των συμφωνηθέντων.

2. Στον περιορισμό της ευθύνης του συμβολαιογράφου στο πλαίσιο της σχετικής μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας στην απλή διαβίβαση / ανάρτηση ψηφιακού αντιγράφου του συμβολαίου του στον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης, συνοδευόμενο με την περίληψη καταχώρησής του.

3. Έχοντας συνδράμει αποφασιστικά το ελληνικό κράτος στη μεταρρυθμιστική του προσπάθεια και έχοντας ανταποκριθεί πλήρως σε όλες τις προκλήσεις του εκσυγχρονισμού και των εν γένει ηλεκτρονικών διαδικασιών, απαιτούμε οποιαδήποτε προσπάθεια ψηφιοποίησης συμβολαιογραφικών διαδικασιών, να είναι συνυφασμένη με τον ρόλο μας και με τις διατάξεις του δικαιικού μας συστήματος, να γίνεται μετά από σοβαρή προετοιμασία σε βάθος χρόνου, χωρίς αδικαιολόγητη βιασύνη και προχειρότητα και σε κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας με τους πρωτίστως ενδιαφερομένους και διαθέτοντες την απαραίτητη γνώση και εμπειρία Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους.

Ο πολυδιαφημιζόμενος e–metavisi φάκελος που θα ισχύσει από 1-1-2024 πιλοτικά  δεν αποτελεί καινοτομία και δεν πρόκειται να συνεισφέρει το παραμικρό στην απλούστευση και την ταχεία ολοκλήρωση των μεταβιβαστικών συμβολαίων .

4. Πιστεύουμε στην φορολογική δικαιοσύνη και πάταξη της φοροδιαφυγής, όμως το επιχειρούμενο με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οριζόντιο μέτρο της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με βάση ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος μέσα από αυθαίρετες τεχνικές και διαδικασίες υπολογισμού του, ΔΕΝ ΕΠΙΛΥΕΙ ουσιαστικά το πρόβλημα της φοροδιαφυγής αλλά αντίθετα διογκώνει τις φορολογικές ανισότητες με πρόσθετα φορολογικά βάρη σε μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών, προσθέτοντας εισοδήματα τα οποία στην πραγματικότητα ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ και για τον λόγο αυτό στεκόμαστε αλληλέγγυοι και συμμετέχουμε στις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις  των αυτοαπασχολούμενων  και ελευθέρων επαγγελματιών στην ψήφισή του.

Φωτό: Romain DancreUnsplash

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάλεσμα της ΝΕ Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή στην απεργία

Στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου συμμετέχει και η ΝΕ Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ,...

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία – Έρχεται το “φινλανδικό μοντέλο” στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος...

Ηράκλειο: «Σπάνε» οι δικηγόροι την αποχή αλλά με εξαιρέσεις

Με οριακή πλειοψηφία 81-77 οι δικηγόροι του Ηρακλείου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αναστολή...