9.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς Τζουμάκας για τη διαδοχή – Δε θα είναι υποψήφιοι Πολάκης – Τεμπονέρας

Ημερομηνία:

Τέσσερις είναι τελικά οι υποψηφιότητες για την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αν δεν υπάρξουν άλλες εκπλήξεις μέχρι αύριο που ολοκληρώνονται οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής.

Όπως αναμενόταν, ο Νίκος Παππάς ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ενώπιον του οργάνου, ενώ ο Παύλος Πολάκης, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι τελικά υποψήφιος. Έκπληξη αποτέλεσε η υποψηφιότητα που κατέθεσε ο Στέφανος Τζουμάκας.

Έτσι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά 4 υποψηφίους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την Έφη Αχτσιόγλου, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον Στέφανο Τζουμάκα.

Ο Παύλος Πολάκης ανακοίνωσε ότι δε θα είναι υποψήφιος καθώς θεωρεί ότι η εκλογή αρχηγού πρέπει να γίνει μετά από συνέδριο, και μετά από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές. «Δε θα είμαι υποψήφιος σε μια fast track διαδικασία», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Και ο Διονύσης Τεμπονέρας έθεσε εκ νέου το θέμα του χρονοδιαγράμματος λέγοντας πως οι διαδικασίες «θα πρέπει να μετατεθούν για αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να προκύψει εκλογή προέδρου και να μείνουμε σε αυτό που γνωρίζαμε παραδοσιακά στην αριστερά ότι πρέπει τελικά οι πολιτικές να είναι εκείνες που προσδιορίζουν τα πρόσωπα και όχι τα πρόσωπα τις πολιτικές».

Η Γραμματέας της ΚΕ Ράνια Σβίγκου μιλώντας για τον οδικό χάρτη σημείωσε πως η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή είναι η εκλογή προέδρου να γίνει αρχές Σεπτεμβρίου, και αυτή «δεν είναι μια απόφαση που την πήραμε αβασάνιστα».

Και πρόσθεσε: «Προκρίναμε τελικά την επιλογή να προχωρήσουμε άμεσα στην εκλογή προέδρου αρχές Σεπτεμβρίου. Ώστε το Κόμμα μας να είναι έτοιμο, υπό τη νέα ηγεσία, να δώσει τις επόμενες κρίσιμες μάχες. Και το Έκτακτο Συνέδριο να γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Φοβάμαι ότι μια μακρά διαδικασία για την εκλογή προέδρου εγκυμονεί κινδύνους για την αποτελεσματικότητα μας την επόμενη περίοδο, για την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας ως αξιωματική αντιπολίτευση. Που είναι βέβαια και το κύριο ζητούμενο. Θέλουμε η διαδικασία αυτή της εκλογής προέδρου να είναι ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός».

Η Κεντρική Επιτροπή, από τις εργασίες της οποίας απουσίαζε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε με τις ομιλίες της Γραμματέα της ΚΕ Ράνιας Σβίγκου και του Αναπληρωτή Γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη, ενώ στη συνέχεια ο Χρήστος Σπίρτζης παρουσίασε την εισήγηση για την Αυτοδιοίκηση.

Κατόπιν άνοιξε ο κύκλος των υποψηφιοτήτων με τον Στέφανο Τζουμάκα ο οποίος έκανε την έκπληξη. Ακολούθως μίλησε η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Παππάς ο οποίος παρουσίασε επίσημα την δική του υποψηφιότητα. Ο Παύλος Πολάκης μίλησε μετά, εξηγώντας και τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να μην είναι τελικά υποψήφιος. Και ο Διονύσης Τεμπονέρας επέμεινε στη γραμμή περί Έκτακτου Συνεδρίου και στη συνέχεια ανάδειξης νέου αρχηγού, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σβίγκου: Μια μακρά διαδικασία για την εκλογή προέδρου εγκυμονεί κινδύνους

Εκλογή προέδρου άμεσα στις αρχές Σεπτεμβρίου προβλέπει η εισήγηση της Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγκου προς τα μέλη του οργάνου.

«Προκρίναμε τελικά την επιλογή να προχωρήσουμε άμεσα στην εκλογή προέδρου αρχές Σεπτεμβρίου. Ώστε το κόμμα μας να είναι έτοιμο, υπό τη νέα ηγεσία, να δώσει τις επόμενες κρίσιμες μάχες. Και το Έκτακτο Συνέδριο να γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές», ανέφερε στην ομιλία της.

»Φοβάμαι ότι μια μακρά διαδικασία για την εκλογή προέδρου εγκυμονεί κινδύνους για την αποτελεσματικότητα μας την επόμενη περίοδο, για την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας ως αξιωματική αντιπολίτευση. Που είναι βέβαια και το κύριο ζητούμενο. Θέλουμε η διαδικασία αυτή της εκλογής προέδρου να είναι ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός».

Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σημείωσε πως αυτές γίνονται «υπό τη σκιά ενός ιδιαίτερα αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος στις βουλευτικές εκλογές, αρνητικού για το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων και αυτό έχει τις επιπτώσεις του συνολικά στο πολιτικό περιβάλλον. Παρά τον αυτόνομο χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών διεργασιών».

Σημείωσε επίσης πως είναι αυτονόητο ότι «ο αρχικός μας σχεδιασμός πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Ο στόχος της ενίσχυσης των προοδευτικών αυτοδιοικητικών δυνάμεων παραμένει ίδιος, χρειάζονται όμως διαφορετικές κινήσεις και ανάγνωση της νέας συγκυρίας ώστε αυτός να επιτευχθεί».

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε «οφείλουμε να εξετάσουμε, ιδιαίτερα σε επίπεδο περιφερειών, και τις διαθεσιμότητες κεντρικών στελεχών του κόμματος. Δεν μπορούμε να πάμε με υποψηφιότητες χαμηλών πτήσεων σε μεγάλους δήμους ή περιφέρειες».

Πρόσθεσε με έμφαση πως «τα στελέχη πρώτης γραμμής πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο, καμία πολυτέλεια να μη δώσουμε αυτή τη μάχη με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Αυτή είναι η ευθύνη μας και ως τέτοια πρέπει να την αντιληφθούμε όλοι και όλες».

Γ. Βασιλειάδης: Θα κριθούμε όλοι μας, ανώτερα και μεσαία στελέχη, αλλά και απλά μέλη

«Η κοινωνία έχει στραμμένα τα βλέμματα της πάνω μας», είπε ο αναπληρωτής γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Βασιλειάδης, στην τοποθέτηση του στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος.

Είπε ότι η κοινωνία «που δεν πείστηκε από τον προγραμματικό λόγο του κόμματός μας, δεν πείστηκε ότι μπορούμε να αποτελέσουμε λύση στα αδιέξοδά της, όμως ακόμα και τώρα μας κοιτά και περιμένει όχι μόνο να ακούσει τις προτάσεις και τις θέσεις μας αλλά κυριότερα να δει αν έχουμε τη σοβαρότητα και την ωριμότητα να κουβεντιάσουμε, να αναστοχαστούμε, να συνθέσουμε, να αποφασίσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά σχεδιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα εκφράσουμε το σύνολο του προοδευτικού κόσμου για τον μεγάλο στρατηγικό στόχο. Τον κοινωνικό μετασχηματισμό και το σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία». Σχολίασε ότι από τη διαδικασία που θα ακολουθήσει «θα κριθούμε όλοι μας, τα ανώτερα στελέχη, η μεσαία στελέχωση, τα απλά μας μέλη».

Τόνισε ότι ο οδικός χάρτης που αποφασίστηκε στην ΠΓ ως εισήγηση προς την ΚΕ και τον οποίο «θα κληθείτε αύριο, με τις οποίες αλλαγές να εγκρίνετε, αποτελεί τη βέλτιστη οδό ούτως ώστε και πολιτικά να συζητήσουμε αλλά και με σύντομες διαδικασίες να προχωρήσουμε».

Και πρόσθεσε: «Οφείλουμε επομένως συντεταγμένα και με άμεσες αλλά πολιτικές διαδικασίες να προχωρήσουμε στην εκλογή της νέας μας ηγεσίας», σημειώνοντας ότι ο νέος πρόεδρος θα είναι εκείνος που θα διασφαλίσει την ομαλότητα διεξαγωγής ενός πλούσιου διαλόγου στα πλαίσια ενός έκτακτου συνεδρίου, όπου θα συζητηθούν τα αίτια της ήττας, οι προκλήσεις, οι οργανωτικές ανεπάρκειες, «τα αδιέξοδα που μας έχει δημιουργήσει η λειτουργία των τάσεων και πάνω σε αυτό το συνέδριο θα χτίσουμε την επόμενη μέρα του κόμματος μας».

Αχτσιόγλου: Όχι στις άγονες αντιπαραθέσεις – Εν κινήσει η συζήτηση για τα αίτια της

«Όχι» στις άγονες αντιπαραθέσεις για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει να κινηθεί προς τα αριστερά ή προς το κέντρο ήταν ένα από τα μηνύματα της Έφης Αχτσιόγλου στη δική της ομιλία.

Μιλώντας για τα αίτια της εκλογικής ήττας ανέφερε μεταξύ άλλων την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ «να μιλήσει θετικά, για τις δυνατότητες που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, για την άλλη πολιτική που μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια και με ρεαλιστικούς όρους σ’ ένα καλύτερο μέλλον για όσους δημιουργούν στη χώρα μας». Σημείωσε επίσης ότι υπήρξε «έλλειψη μιας αναγκαίας επάρκειας τεχνικού χαρακτήρα στον πολιτικό και προγραμματικό μας λόγο που θα προσέδιδε και μεγαλύτερο βάθος στο σχέδιό μας».

Δεν εξαντλείται σε αυτά, είπε, η συζήτηση για τα αίτια της ήττας που πρέπει να γίνει και «πρέπει όμως να γίνει εν κινήσει». «Η κατανόηση της σημερινής μας συνθήκης οφείλει να συμβαδίσει με την ανασυγκρότηση του κόμματος» τόνισε, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να βυθιστεί «σε μια αέναη διαδικασία παράλληλων μονολόγων αυτοδικαίωσης» αντιθέτως «για να τελεσφορήσει η αυτοκριτική και η ανασυγκρότηση είναι αναγκαίο να αποφύγουμε τις ευκολίες».

«Μια από τις ευκολίες είναι η αντιπαράθεση, για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρέπει να κινηθεί προς τα αριστερά ή προς το Κέντρο. Είναι απλουστευτικό και λανθασμένο ερώτημα» είπε χαρακτηριστικά η Έφη Αχτσιόγλου.

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι αυτή η εν πολλοίς στρεβλή αντιπαράθεση που διεξάγεται μάλιστα με αυτούς τους γεωγραφικούς όρους δεν φωτίζει τα ζητήματα στρατηγικής» και παράλληλα «συγχέει την ταυτότητα με την απεύθυνση», κάτι που «τελικά συμβάλλει είναι σε έναν πληθωρισμό πολιτικών ταυτοτήτων, σε μια πλειοδοσία αυτοδικαιωτικών τοποθετήσεων. Σε μια άγονη σύγκρουση».

Αυτό που έχει σημασία, τόνισε «είναι να γεμίσουμε με περιεχόμενο τις έννοιες ώστε αυτές να μην περιφέρονται ως αδειανά πουκάμισα στον δημόσιο διάλογο. Να δώσουμε προβάδισμα στο περιεχόμενο της πολιτικής».

Τσακαλώτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται συνέχεια και τομή

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και συνέχεια και τομή, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τοποθέτηση του στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΕ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητα του για την προεδρία του κόμματος, είπε ότι μετά την ήττα χρειάζεται αναστοχασμός, σκέψη και συλλογικότητα, προσθέτοντας πως αυτό μπορεί να γίνει σε μια πορεία προς το συνέδριο. «Αλλά το θέμα είναι να ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε. Πρέπει να ξέρουμε πού θέλουμε να είμαστε το 2026 και άρα να ξέρουμε πώς πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε από τώρα για τότε». Σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια. Αλλά αυτό, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα «και άρα πρέπει να έχεις σαφείς και γνωστές προτεραιότητες», πρόσθεσε.

Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι σαφής για τις θέσεις του για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, για την υγεία, για το κοινωνικό κράτος. Ακόμη σημείωσε ότι μπορεί το κόμμα να είναι ξεκάθαρο και με την φύλαξη των συνόρων αλλά και με το διεθνές δίκαιο και τις ασφαλείς διόδους.

Μίλησε για ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών, με λογοδοσία, με διαδικασίες, με όργανα. Ένα κόμμα με πολιτικό πολιτισμό. Για ένα κόμμα «όπου ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων». Μίλησε για ομάδες επεξεργασίας των θέσεων και των προτάσεων, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει τεκμηριωμένες θέσεις σε κάθε ζήτημα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι στόχος του είναι να ξαναδώσει στους αριστερούς και τις αριστερές, στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την αυτοπεποίθηση, τη σιγουριά και την περηφάνια να παλεύουν για τα επιχείρημα τους, τις θέσεις και τις αξίες τους. «Για να έχουν ένα αξιόπιστο μεγάλο κόμμα, ένα κόμμα που θα ξαναγίνει κυβέρνηση».

Νίκος Παππάς: Αυτή η παράταξη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

ο Νίκος Παππάς ανακοινώνοντας επίσημα τη συμμετοχή του στην κούρσα της διαδοχής, ανέφερε: «Με αίσθημα ευθύνης και ταπεινότητας καταθέτω ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του κόμματος». Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει καθαρές επιλογές και να τις υπηρετήσει με ενότητα. «Από την επόμενη μέρα της εκλογής να είμαστε μαζί», επισήμανε.

Στην τοποθέτησή του, ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «υπήρξε πρόεδρος του κόμματος για 15 χρόνια. Φίλος, σύντροφος και συνοδοιπόρος για όλες και όλους μας. Υπό την ηγεσία του το κόμμα, η παράταξη έφτασε να διεκδικεί και να κερδίζει τη διακυβέρνηση. Και πιστώνεται, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι αξιοποίησε με επάρκεια όλο το πολιτικό και ιδεολογικό οπλοστάσιο του χώρου μας».

Ειδική αναφορά έκανε στα εθνικά θέματα και στις σχέσεις με την Τουρκία: «Η Τουρκία είναι μια δύναμη αναθεωρητική. Και το χειρότερο που έχουμε να κάνουμε ως χώρα είναι να αφήσουμε παράθυρο για λύσεις εκτός πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Όχι μόνο για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Αλλά και την ειρήνη στην περιοχή. Η στρατηγική, το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” δεν θίγει μόνο τα εθνικά μας συμφέροντα. Απειλεί και τη σταθερότητα στην περιοχή. Την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνανάπτυξη όλων των λαών της περιοχής. Κάνουμε καθαρό το εξής: Τον πατριωτισμό του αριστερού και προοδευτικού κόσμου ούτε θα τον προδώσουμε ούτε θα τον παραδώσουμε σε άλλον. Όχι μόνο γιατί αυτή η παράταξη έχει υπερασπιστεί την πατρίδα και τη δημοκρατία με θυσίες εξορίες και φυλακίσεις. Αλλά και γιατί στη διάρκεια της διακυβέρνησής μας η χώρα αναβαθμίστηκε διεθνώς. Με την επίλυση του Μακεδονικού και τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις πρωτοβουλίες στα βαλκάνια, τη σύνοδο του ευρωπαϊκού νότου, τις τριμερείς της νοτιοανατολικής Μεσογείου και, βεβαίως, τη διαχείριση των τεράστιων προσφυγικών ροών στις αρχές της διακυβέρνησης μας».

Για το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντροΚάθε αναδίπλωσή μας στη φωλιά της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος. Η περίοδος της απλής αναλογικής έκλεισε. Σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, μόνο παρατάξεις που εκφράζουν ευρύ τόξο δυνάμεων μπορούν να κερδίζουν εκλογές. Αυτή η παράταξη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, έχει ισότιμους αγωνιστές και αγωνίστριες. Το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο στην κοινωνία και όχι εντός μας».

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...