20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

ΣΥΡΙΖΑ για άρνηση βίζας στον Στ. Κούλογλου: Οι ΗΠΑ οφείλουν να ανακαλέσουν την απόφαση

Ημερομηνία:

Για την επίμονη άρνηση χορήγησης βίζας από τις ΗΠΑ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιο Κούλογλου, προχώρησε σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπου τονίζει ότι πρόκειται για μια «ακατανόητη» και «απαράδεκτη απόφαση» που οφείλει να ανακληθεί.

«Η άρνηση χορήγησης βίζας σε εκλεγμένο μέλος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι μια απλή γραφειοκρατική υπόθεση, αλλά έχει εκ των πραγμάτων πολιτικό χαρακτήρα προσβολής των ευρωπαϊκών θεσμών, γεγονός για το οποίο έχει τοποθετηθεί και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου», δηλώνει στην ανακοίνωση του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας ότι «για την υπόθεση οφείλουν να επιληφθούν και οι ελληνικές αρχές με άμεσες ενέργειες προς την αμερικάνικη πρεσβεία».

Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη φορά που οι ΗΠΑ αρνούνται να χορηγήσουν βίζα στον Στέλιο Κούλογλου, παρά την ιδιότητα του ευρωβουλευτή ως μέλους επίσημης αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον ΟΗΕ και την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, πρόκειται για αντίποινα για το δημοσιογραφικό παρελθόν του Στέλιου Κούλογλου. Η πρώτη άρνηση βίζας χρονολογείται το 2010, όταν ακόμη εργαζόταν ως δημοσιογράφος και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ.

Στην διάρκεια της δεκαετίας του 2000, υπήρξαν διαμαρτυρίες της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα σχετικά με το περιεχόμενο των ντοκιμαντέρ του Στ. Κούλογλου. Σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης (ΕΡΤ), όπου παρουσίαζε την πολλαπλά βραβευμένη εβδομαδιαία ειδησεογραφική εκπομπή Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, μερικά από τα ντοκιμαντέρ του «προκαλούσαν προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης».

Το 2008, ένα μήνα μετά από αυτή τη συνεδρίαση, η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση διέκοψε τη συνεργασία της μαζί του. Επέστρεψε στην ΕΡΤ το 2010 – όταν του αρνήθηκαν για πρώτη φορά βίζα. Υπενθυμίζεται ότι η διεθνής οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα τον έχει αποκαλέσει «το σύμβολο της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα».

Σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, τα ντοκιμαντέρ που είχαν προκαλέσει τις αντιδράσεις ήταν το «24+1 ψέματα για να πουλήσετε έναν πόλεμο» για την εισβολή στο Ιράκ,  το «Whistleblowers» και η «Απολογία ενός οικονομικού δολοφόνου».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli, ζήτησε μια «σαφή εξήγηση» από τον πρέσβη των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες και τόνισε ότι αυτό θα ήταν απαραίτητο για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Αμερικανική Κυβέρνηση και να αποκλειστεί η εντύπωση ότι θα μπορούσε να είναι η δουλειά του ως δημοσιογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ η βασική αιτία των επανειλημμένων αρνήσεων χορήγησης βίζας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Οι αμερικανικές αρχές οφείλουν να ανακαλέσουν την ακατανόητη και απαράδεκτη απόφαση για άρνηση χορήγησης βίζας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέλιο Κούλογλου, η οποία μάλιστα του κοινοποιήθηκε χωρίς συγκεκριμένες εξηγήσεις. Η άρνηση χορήγησης βίζας σε εκλεγμένο μέλος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι μια απλή γραφειοκρατική υπόθεση, αλλά έχει εκ των πραγμάτων πολιτικό χαρακτήρα προσβολής των ευρωπαϊκών θεσμών, γεγονός για το οποίο έχει τοποθετηθεί και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Για την υπόθεση οφείλουν να επιληφθούν και οι ελληνικές αρχές με άμεσες ενέργειες προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...