Πίεση στον Στέφανο Κασσελάκη να ανοίξει τα χαρτιά του σε σχέση με το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί η Ομπρέλα, η οποία με επιστολή της στους δύο Γραμματείς του κόμματος χθες ζήτησε να συγκληθεί άμεσα η Πολιτική Γραμματεία. Την επιστολή υπέγραψαν κορυφαία ιστορικά στελέχη που συμμετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Ανδρέας Ξανθός, κ.ά.
Η καχυποψία έναντι του νέου προέδρου και της νέας ηγετικής ομάδας που σιγά σιγά δομείται γύρω του, από αυτή την πλευρά είναι δεδομένη και εντείνεται καθημερινά.
Στις φήμες και τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος και ο ηγετικός πυρήνας κλίνουν στη σκέψη το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πολλούς μήνες μετά, ήρθε να προστεθεί η είδηση πως ο Στέφανος Κασσελάκης σκέφτεται να υπηρετήσει την 20ημερη στρατιωτική θητεία του εντός του Νοεμβρίου, όπως άφησε να εννοηθεί στην συνέντευξή του στην Μάρα Ζαχαρέα.
Τα παραπάνω θορύβησαν την Ομπρέλα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση ότι τα μέλη του κεντρικού οργάνου του κόμματος μαθαίνουν από τις ιστοσελίδες μια σειρά κρίσιμες αποφάσεις που κανονικά είναι θέματα αρμοδιότητάς του, όπως η απόφαση για τον εκπρόσωπο Τύπου ή το πότε θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή.
Τα στελέχη που απαρτίζουν την Ομπρέλα θεωρούν ότι πίσω από τις διακηρύξεις Κασσελάκη και στελεχών δίπλα του περί δημοκρατικής λειτουργίας, επιχειρείται η πλήρης υποβάθμιση του κόμματος, με στόχο το βάρος να πέσει στον πρόεδρο και την «αδιαμεσολάβητη» σχέση του με τα μέλη. Δεν θεωρούν τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο πρόεδρος χρησιμοποιεί ως ορμητήριο τη Βουλή και όχι την Κουμουνδούρου – δεν πιστεύουν ότι έχει να κάνει μόνο με την προσπάθεια να καλύψει το έλλειμμα κοινοβουλευτικής παρουσίας, δεδομένου ότι δεν είναι βουλευτής.
Κόντρα σε αυτό, λοιπόν, επιδιώκουν:
-Την συνεδρίαση των οργάνων ώστε ο Στέφανος Κασσελάκης να εκτεθεί στις εσωκομματικές διαδικασίες, να υποχρεωθεί να συζητήσει κρίσιμα θέματα η λειτουργία του κόμματος (ποιος αποφασίζει τι) αλλά και όπως η αντιπολιτευτική τακτική έναντι της κυβέρνησης, αντί να «βάζει μπουρλότο» με βίντεο περί κυβερνητικών βουλευτών – χειροκροτητών, υποσχέσεις ότι «σε αυτό το σύστημα εμείς θα βάλουμε φωτιά» και αόριστες προτάσεις περί παραγωγής πολιτικής με ψηφιακά μέσα, από τα μέλη.
-Να ανοίξει τα χαρτιά του για το πότε σκέφτεται να γίνει το συνέδριο. Η Ομπρέλα επιδιώκει το Συνέδριο να γίνει άμεσα, δηλαδή σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του Ιουλίου, δηλαδή τον Νοέμβριο. Και αυτό διότι επιδιώκει σε ένα γρήγορο ξεκαθάρισμα του τοπίου, και σε κάθε περίπτωση να αναλάβει και η ηγεσία ευθύνη για την πιθανή διάρρηξη της ενότητας με ό,τι ακολουθήσει.
ψηλές θερμοκρασίες
Με το βλέμμα σε όλα τα παραπάνω σήμερα και αύριο η τάση πραγματοποιεί διαδικτυακή πανελλαδική Συνδιάσκεψη προκειμένου να συζητήσει τα νέα δεδομένα και να καθορίσει τη στάση της, με δεδομένο ότι υπάρχει αμφισβήτηση στο πρόσωπο του νέου προέδρου και της νέας ηγετικής ομάδας που τον περιστοιχίζει. Γενικότερα τα μέλη της τάσης αυτής θεωρούν ότι η ανάδειξη Κασσελάκη στην αρχηγία συνιστά δραματική μετάλλαξη του κόμματος, το οποίο παύει να είναι πλέον ένα αριστερό.
Το ερώτημα «μένουμε ή φεύγουμε;» για πολλούς σε αυτή την πλευρά τίθεται από το βράδυ της εκλογής, ενώ το κλίμα φουντώνει κάθε μέρα που περνά και η ηγεσία δείχνει τα πρώτα δείγματα γραφής.
Πάντως, φαίνεται να υπάρχουν αρκετές αποχρώσεις εδώ καθώς σε μερίδα της τασικής βάσης και μεσαίων στελεχών κυριαρχεί η άποψη ότι πρέπει να υπάρξουν συντεταγμένες αποχωρήσεις εδώ και τώρα διότι δε θα αλλάξει κάτι με το συνέδριο, για το οποίο άλλωστε η ηγεσία φαίνεται διατεθειμένη να παίξει καθυστερήσεις. Σε επίπεδο στελεχών, ως επί το πλείστον, πάντως φαίνεται να κυριαρχεί η άποψη ότι πρέπει να δοθεί η κρίσιμη μάχη στο συνέδριο για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Ακόμη και ο Νίκος Φίλης, εκ των πιο επιθετικών στελεχών αμέσως μετά την εκλογή, δήλωσε ότι θα δώσει τη μάχη στο συνέδριο.
Ο κίνδυνος αποδυνάμωσης της Ομπρέλας μέχρι το συνέδριο πάντως είναι υπαρκτός, αν αρχίσει να φυλλορροεί. Η πανελλαδική συνδιάσκεψη θα δώσει μια εικόνα στα ιστορικά στελέχη πιο είναι το κλίμα στη βάση τους και πώς θα πρέπει να το διαχειριστούν.