19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ζητούν να σταματήσει η δίωξη από την ΕΑΑΣ εναντίον του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου

Ημερομηνία:

"google ad"

Επίκαιρη Ερώτηση με την οποία ζητά να σταματήσει η δίωξη σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου, κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, το ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης, έχει ως εξής:

«Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου εκδικάζεται η κατάπτυστη αγωγή που κατέθεσε τον περασμένο Ιούλιο η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) κατά του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου.

Η αγωγή κατατέθηκε με την κατηγορία της συκοφαντίας και η Ένωση αξιώνει από το δημοσιογράφο την καταβολή 70.000 ευρώ για “ηθική βλάβη” και τη φυλάκισή του για έξι μήνες “ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί”. Αφορμή για την αγωγή στάθηκαν όσα είπε ο δημοσιογράφος σε ραδιοφωνική του εκπομπή και περιγράφονταν σε άρθρο του τον Αύγουστο του 2020, για τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού σε Γράμμο και Βίτσι.

Όπως η ίδια η Ένωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της, οι εκδηλώσεις αυτές αφορούσαν τους πεσόντες “κατά τις επιχειρήσεις 1946 – 1949 κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών”. Τις απαράδεκτες αυτές εκδηλώσεις “τιμούν” με την παρουσία τους διάφορα φασιστοειδή, νοσταλγοί των ναζί και των συνεργατών τους. Ανάμεσά τους, εκπρόσωποι της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, αλλά και του ναζιστικού μορφώματος του καταδικασμένου για συμμετοχή και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, Κασιδιάρη.

Το περιεχόμενο αυτών των εκδηλώσεων αναπαράγει τη μετεμφυλιακή υστερία και τον αντικομμουνισμό. Στις ομιλίες τους στελέχη της ΕΑΑΣ επιδίδονται στον αντικομμουνισμό με πρακτικές και φρασεολογία βγαλμένη από την εποχή των εκτελέσεων και εξοριών.

Ενδεικτικά και φέτος έγιναν αναφορές σε “πεσόντες για την ελευθερία της πατρίδας εναντίον των κομμουνιστοσυμμοριτών”“πεσόντες υπέρ πατρίδος καθ’ όλη τη διάρκεια του αντισυμμοριακού πολέμου” και άλλα τέτοια απαράδεκτα. Το γεγονός ότι η ΕΑΑΣ, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), είναι φορέας που υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επιβλέπεται άμεσα απ’ αυτό και τυπικά εκπροσωπεί το σύνολο των αποστράτων του Στρατού Ξηράς, καθιστά υπόλογη την ίδια την κυβέρνηση.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει η δίωξη σε βάρος του δημοσιογράφου, που στην πραγματικότητα αποτελεί δίωξη της ίδιας της ελευθεροτυπίας;
  • Ποια μέτρα θα πάρει για να σταματήσουν αυτές οι προκλητικές ενέργειες της ΕΑΑΣ, την οποία εποπτεύει ως φορέα;».

ΜέΡΑ25: Να σταματήσει η δίωξη και η προσπάθεια φίμωσης του Νίκου Μπογιόπουλου από την ΕΑΑΣ

Η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) –Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπαγόμενο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας– έχει καταθέσει αγωγή σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου με την οποία ζητά 70.000 και τη φυλάκιση του για 6 μήνες με αφορμή τα όσα είχε πει σε ραδιοφωνική του εκπομπή και περιγράφονταν σε άρθρο του, τον Αύγουστο του 2020, για τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ στο Γράμμο και το Βίτσι.

Πρόκειται για τις ίδιες εκδηλώσεις στις οποίες δίνουν το παρών οι διάφοροι νεοφασίστες και νεοναζί, ανάμεσα στους οποίους μέλη και εκπρόσωποι της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και του νέου φασιστικού μορφώματος του καταδικασθέντα για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Κασιδιάρη. Εκδηλώσεις που προωθούν σαφώς και με κάθε τρόπο αντικουμμουνιστικό μίσος, ρητορική και υστερία.

Την επόμενη Πέμπτη 21 Οκτωβρίου εκδικάζεται η εν λόγω αγωγή σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου και καλούμε τόσο την Κυβέρνηση να πάρει θέση και μέτρα για την δίωξη και την προσπάθεια φίμωσης της ελευθερίας του τύπου, όσο και το εποπτεύον του φορέα, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να λάβει μέτρα για την συμμετοχή και διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων με τους αυτούς τους παριστάμενους.

Ως ΜέΡΑ25 εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στον διωκόμενο δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλο.

imerodromos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...