Επιπλοκές έχει δημιουργήσει στον ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση να εντάξει τον Μητσοτάκη στο κάδρο των ποινικών ευθυνών στην πρότασή του για την Προανακριτική, η τύχη της οποίας θα κριθεί σήμερα σε διαδοχικές συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας.
Η παραπομπή Μητσοτάκη προκάλεσε α) τη διάλυση της αρχικής συμφωνίας για συνεργασία με τη Νέα Αριστερά, β) συναντά διαφωνίες στο εσωτερικό του και γ) δεν αποκλείεται να οδηγήσει την Κουμουνδούρου σε μια αμήχανη σύμπραξη με τον Κασσελάκη.
Χτες η Νέα Αριστερά σε συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της οριστικοποίησε την απόφασή της να μην στηρίξει την Προανακριτική του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της παραπομπής Μητσοτάκη, κίνηση με την οποία ήταν ενάντια εξ αρχής, για νομικούς και πολιτικούς λόγους. Κατά πληροφορίες, η χθεσινή απόφαση ελήφθη ομόφωνα.
Πλέον, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει να διαχειριστεί την δυσφορία που σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει στο εσωτερικό όσων στελεχών και κυρίως βουλευτών δεν ήθελαν την παραπομπή Μητσοτάκη, εκτιμώντας ότι δεν είναι ισχυρή νομικά και αποτελεί περισσότερο πολιτική κίνηση. Βέβαια, η υπόθεση αυτή φαίνεται να είναι ελεγχόμενη υπό την έννοια ότι όσοι διαφωνούν δε φαίνεται να σκοπεύουν να δημιουργήσουν θέμα, αν και κάποιοι φάνηκε χθες να ανησυχούν για διαρροές- στην περίπτωση που η πρόταση φτάσει στη Βουλή.
Το «παρών» Κασσελάκη
Από την άλλη έχει να διαχειριστεί και την δήλωση διαθεσιμότητας του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος εμφανίστηκε έτοιμος να στηρίξει- μέσω των βουλευτών του Κινήματος Δημοκρατίας – όποια πρόταση Προανακριτικής περιλαμβάνει παραπομπή του πρωθυπουργού, δείχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά υπολόγιζε πως αν λάβει αρνητική απάντηση από τη Νέα Αριστερά, θα δώσει την πρότασή του στη δημοσιότητα ως δήλωση προθέσεων (αλά ΚΚΕ) χωρίς να μπει στην διαδικασία περαιτέρω αναζήτησης των 30 υπογραφών, πλέον το σκηνικό έχει αλλάξει.
Κι αυτό διότι τις τελευταίες μέρες φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί μερίδα των συγγενών των θυμάτων η οποία επιθυμεί να υπάρξει κοινοβουλευτική πρόταση Προανακριτικής με κατηγορούμενο τον Κ. Μητσοτάκη και φαίνεται να έχει παροτρύνει την πλευρά Κασσελάκη να βάλει στην άκρη τα όσα τον χωρίζουν με το πρώην κόμμα του και να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το σενάριο αυτό προκαλεί προφανώς αμηχανία στην ηγεσία, με δεδομένα τα όσα έχουν προηγηθεί, από την συνολική απαξίωση του κόμματος λόγω της ηγεσίας Κασσελάκη έως την «καρατόμηση» Φάμελλου από την θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Αύγουστο του 2024 (είναι πρόσφατη η ΚΕ κατά την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε αυτή την ενέργεια με τον όρο «πραξικόπημα»), αλλά και την στέρηση της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Άλλα κορυφαία στελέχη όμως, είτε επειδή δε θέλουν τη σύμπραξη με τη Νέα Αριστερά είτε επειδή το βλέπουν ως λύση ανάγκης μετά το «όχι» της Πατησίων – που φαινόταν προδιαγεγραμμένο εδώ και μέρες – βλέπουν θετικά αυτό το ενδεχόμενο.
Επιπλέον, εφόσον αυτή η πλευρά έχει προθυμοποιηθεί να συνυπογράψει και να συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ – για αυτή και μόνο την περίπτωση – η Κουμουνδούρου έχει δυσκολία να την απορρίψει. Κι αυτό διότι σε αυτή την περίπτωση (αν την απορρίψει) θα εκτεθεί στους συγγενείς που προκρίνουν την εν λόγω ad hoc σύμπραξη γιατί θέλουν να μπει η πρόταση κανονικά στην κοινοβουλευτική διαδικασία, να φτάσει δηλαδή σε ψηφοφορία.
Από την άλλη, μια οδό διαφυγής από την παραπάνω προοπτική θα μπορούσαν να προσφέρουν και 4 ανεξάρτητοι βουλευτές όπως η Αρετή Παπαϊωάννου, η Αθηνά Λινού, ο Βαγγέλης Αποστολάκης και ο Γιάννης Σαρακιώτης, χωρίς να είναι γνωστό αυτή τη στιγμή αν είναι όλοι σύμφωνοι με την παραπομπή Μητσοτάκη.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 26 βουλευτές και χρειάζεται 4 ακόμη υπογραφές για να γίνει δεκτό το αίτημά του με βάση τον Κανονισμό της Βουλής.
Έτσι στα όργανα θα συζητηθούν οι επιλογές που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά του που είναι είτε να διερευνήσει τις πιθανές συμπράξεις (αναγκαστικές ή μη) είτε να προχωρήσει στην δημοσιοποίηση της πρότασής του χωρίς τις 30 υπογραφές.