29.8 C
Chania
Saturday, October 5, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Τα αλλάζει όλα ο Κασσελάκης – Καταργεί τα όργανα και προτείνει άλλα στη θέση τους, αιχμές για διαφωνούντες

Ημερομηνία:

«Τα αλλάζει όλα» ο Στέφανος Κασσελάκης, κατά το γνωστό σύνθημα, καθώς κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, πρότεινε την κατάργηση όλων των οργάνων που λειτουργούν μέχρι σήμερα και την αντικατάστασή τους με νέα.

Απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για δημοψηφίσματα σε σχέση με την κεντροαριστερά και για τις καταστατικές αλλαγές, τονίζοντας ότι τις αλλαγές πρέπει να τις εγκρίνει το Καταστατικό Συνέδριο, το οποίο πρότεινε να γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, δηλαδή στις 5 και 6 Οκτωβρίου. Άφησε αιχμές περί υποκρισίας κατά των εσωκομματικών αντιπάλων του: «Στη δική μου “βάρδια” στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν την έκλεψα με πραξικόπημα, αλλά μου την έδωσε ο λαός στην κάλπη, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εποχή της υποκρισίας έλαβε τέλος».

Εγκαλεί την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι ρίχνει νερό στο μύλο του Μητσοτάκη και από την άλλη αδειάζει και όσους μιλούν εξ ονόματός του, διαμηνύοντας ότι δεν έχει στενό κύκλο, και πως η τοξικότητα δεν τον εκφράζει.

Ειδικότερα, στην πρότασή του για τις αλλαγές στο επικείμενο Καταστατικό Συνέδριο προτείνει την κατάργηση της Κεντρικής Επιτροπής και την αντικατάστασή της από το Εθνικό Συμβούλιο μελών το οποίο θα συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο.

Επίσης, προτείνει την αντικατάσταση της ΠΓ από το Πολιτικό Συμβούλιο μελών το οποίο θα αποτελείται κατά 50% από βουλευτές και κατά 50% από συντονιστές τμημάτων που θα μετέχουν εκ περιτροπής. Επίσης, το Τακτικό Συνέδριο μετονομάζεται σε Εθνική Συνέλευση μελών που θα συνεδριάζει κάθε τρία χρόνια. Σε ό,τι αφορά την οργανωτική διάρθρωση στη βάση προτείνει κατάργηση των Ο.Μ. και αντικατάσταση από Δημοτικές Επιτροπές Μελών οι οποίοι κατά κύριο λόγο θα είναι «ψηφιακές συνελεύσεις μελών». Τους εγκάλεσε ότι ρίχνουν νερό στον μύλο του Μητσοτάκη.

Το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του:

«Να ενεργοποιήσουμε τις Δημοτικές Επιτροπές Μελώνκαταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, επιφορτισμένες με:

  • τη Διαβούλευση Θέσεων & Προγράμματος.
  • τα Εσωτερικά Δημοψηφίσματα και
  •  τις Προκριματικές Εκλογές.

Να καταργήσουμε τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών.

Να αντικαταστήσουμε την Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από  201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο αυτό:

Θα συνεδριάζει 2 φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) όπου και θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος. Ειδικότερα:

Ιανουάριος: Ετήσιο Πλάνο Δράσης (Action Plan).

Ιούλιος: Εκτίμηση του βαθμού υλοποίησης του πλάνου δράσης και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.

Θα εκλέγει τον/την Γραμματέα, τον/την Συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος.

Θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών.

Θα εκλέγει τους Συντονιστές & Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων.

Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνω το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη: τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον Επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον Γραμματέα και τον Διευθυντή της Κ.Ο.

Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων.

Τέλος, προτείνω την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης».

«Δεν είμαστε κανονικό κόμμα εξουσίας»

Προκειμένου να υποστηρίξει τις αλλαγές που προτείνει στη λογική του «εξορθολογισμού» και του «εκσυγχρονισμού» σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι ένα κανονικό κόμμα εξουσίας».

Είπε, αφήνοντας αιχμές και για την ηγεσία Τσίπρα αλλά και για τους «αποστάτες», ότι «το διέκριναν σωστά οι ψηφοφόροι το 2019, όταν μας έδωσαν 31,5%, φωνάζοντας μας συγχρόνως “ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΟΛΑ!”. Και για τον ίδιο λόγο μας γκρέμισαν στο 17,8%, ενώ ήμασταν κόμμα αντιπολίτευσης και δεν είχαμε, υποτίθεται, φθορά.

Όπως όμως αποδείχθηκε, είχαμε τεράστια φθορά, επειδή ακριβώς η κομματική νομενκλατούρα έδινε καθημερινά μάχες χαρακωμάτων για τη δική της επιβίωση, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων την απαίτηση να τα ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ.

Το πού είναι σήμερα όλοι αυτοί, νομίζω πως δεν χρειάζεται να σας το πω… Το έδειξε και το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών: εξακολουθούν μεν να απολαμβάνουν τον βουλευτικό τους μισθό, καθώς φεύγοντας πήραν μαζί τους και τις βουλευτικές τους έδρες, -τις δικές σας έδρες- ωστόσο πλέον έχουν απωλέσει κάθε νομιμοποίηση. Όχι μόνο ηθική, αλλά και πολιτική».

«Δεν θα επιστρέψω τη ρευστοποίηση» – Μηνύματα σε «διαφωνούντες» και «κόλακες»

Σε ό,τι αφορά τους διαφωνούντες, τους κατηγόρησε ότι ρίχνουν «νερό στο μύλο του Μητσοτάκη» και για «ρευστοποίηση» του κόμματος, ενώ αποστάσεις πήρε σε σχέση με τρολ και όσα δημόσια πρόσωπα μιλούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξ ονόματός του.

Ειδικότερα, απαντώντας στην κριτική για την απουσία συλλογικών διαδικασιών κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αντέτεινε ότι είχε προηγηθεί το Συνέδριο και ακολούθησε η συλλογική διαδικασία των προκριματικών για το ευρωψηφοδέλτιο. Και κυρίως διεμήνυσε ότι ο ίδιος είναι  στην ηγεσία ως δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος και όχι με «πραξικόπημα».

«Στη δική μου “βάρδια” στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν την έκλεψα με πραξικόπημα, αλλά μου την έδωσε ο λαός στην κάλπη, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΕΛΑΒΕ ΤΕΛΟΣ», είπε χαρακτηριστικά.

Διεμήνυσε ότι δεν έχει κανέναν μυστικό κύκλο, ότι δεν θέλει δίπλα του κόλακες, ότι δεν έχει δώσει «σε κανέναν και καμία το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματός μου» προσθέτοντας ότι «η τοξικότητα δεν με εκπροσωπεί».

«Να τελειώνει αυτό το πανηγύρι που ρίχνει νερό στο μύλο του Μητσοτάκη» τόνισε.

«Δεν τιμώρησα κανέναν τάχα για την έκφραση των πολιτικών του απόψεων.

Ακούω τους πάντες, καρτερικά, όσο σκληροί και να είναι μαζί μου. Και δεν αναγνωρίζω σε κανέναν το δικαίωμα να κάνει bullying σε οποιονδήποτε στο όνομά μου.

Αλλά ζητώ από όλους συντροφικότητα και συλλογικότητα, όπως επιβάλει το κοινό μας συμφέρον.

Ζητώ επίσης να κοιτάζουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Σε αυτό είμαι κάθετος: δεν θα επιτρέψω σε κανέναν – όποιος κι αν είναι – να βλάψει το κόμμα μας. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν οποιαδήποτε προσπάθεια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Για κεντροαριστερές συγκλίσεις: «ακηδεμόνευετες» και από τα κάτω

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων, απαντώντας στους 87 που με νέο κείμενό τους έθεσαν και αυτό το θέμα λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της ΚΕ, επέμεινε στην «σταδιακή και “από κάτω προς τα πάνω” σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων».

Επικαλέστηκε τους εξής λόγους:

Πρώτον διότι «Ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν. Ούτε αντιμετώπισαν ποτέ αποτελεσματικά τους κινδύνους που έρχονται από την ακροδεξιά. Ακόμη και στην Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από την Λεπέν, η οποία πήρε 33%».

Δεύτερον, διότι «τέτοια εγχειρήματα έχουν ως προαπαιτούμενο την επίτευξη μέγιστης ψυχικής και πολιτικής ενότητας σε επίπεδο μελών, ψηφοφόρων, εκπροσώπων σε συλλογικούς φορείς και βουλευτών. Είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι στην ελληνική Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χειροκροτούν πια συχνά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τούμπαλιν».

Τρίτον, διότι «πρέπει πρώτα να έχει σχηματιστεί και δοκιμαστεί μια κρίσιμη πολιτική μάζα ακηδεμόνευτηπου δεν την κρατά κανείς από πουθενά. Αυτή θα είναι έτοιμη για ένα προγραμματικό κοινωνικό συμβόλαιο, μακράς πνοής, που θα επικρατεί του νεοφιλελευθερισμού όχι μόνο στο επίπεδο των διακηρύξεων και των καλών προθέσεων, αλλά και σε μελέτες, επεξεργασία, κοστολόγηση, αξιοπιστία, εφευρετικότητα, αξιοποίηση της επιστήμης και της έρευνας κι έτσι θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Με όλο το ταλέντο αυτού του λαού, κι αυτού που είναι εδώ και του ξενιτεμένου, να τίθεται στην υπηρεσία της αλλαγής προς την πρόοδο».

Αναγνώρισε ότι «πάει πολύ μακριά η βαλίτσα» έτσι αλλά «αν δεν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε  θα καταλήξουμε σε μια πασαρέλα προσώπων, άνευ νοήματος».

Τι έφταιξε για το εκλογικό αποτέλεσμα: Τα οικονομικά, η προπαγάνδα Μητσοτάκη, το πόθεν έσχες και η διάσπαση

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, το απέδωσε σε μεγάλο βαθμό στην απουσία οικονομικών πόρων για την εκλογική καμπάνια και επεκτάθηκε παραθέτοντας τα στοιχεία για την κομματική επιχορήγηση σήμερα εν αντιθέσει με το παρελθόν. Αλλά και στα χτυπήματα που δέχτηκε, όπως είπε, «από το σύστημα προπαγάνδας του Μητσοτάκη». Αναφέρθηκε και στα δικά του λάθη, όπως την δημοσιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, κάτι που πάντως εκ νέου το συσχέτισε με την διαφορά νοοτροπίας σε Ελλάδα και ΗΠΑ, αφού όπως τόνισε ο ίδιος θεώρησε ότι έτσι είναι διαφανής.

Πρώτον, διότι εκλογές χωρίς χρήματα σημαίνει εκλογές με μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας. Ειδικά απέναντι σε μια συγκριτικά ακόμα πιο ισχυρή δεξιά προπαγάνδα.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιμετωπίζει τώρα τους κραδασμούς του 17,8% που μείωσαν στο μισό τα έσοδά του από την κρατική επιχορήγηση.

Επιτρέψτε μου εδώ μια οφειλόμενη παρέκβαση για τα οικονομικά του κόμματος και των μέσων του.

·       Την τετραετία 2015-2018 με διπλές εθνικές εκλογές και δημοψήφισμα, και συνέδριο, είχαμε κρατική χρηματοδότηση 22,7 εκ. από τα οποία τα 7,4 δόθηκαν για την εξόφληση Δανείου. Δηλαδή την τετραετία 15-18 η καθαρή χρηματοδότηση που είχαμε διαθέσιμη ήταν 15,3 εκ.

·       Την τετραετία 2019-2022 με διπλές εκλογές εθνικές και ευρωεκλογές, και συνέδριο με εκλογή προέδρου και ΚΕ:  Είχαμε κρατική χρηματοδότηση 35 εκ από τα οποία τα 4,1 δόθηκαν για την ολική εξόφληση του δανείου. Δηλαδή την τετραετία 19-22 η καθαρή χρηματοδότηση που είχαμε διαθέσιμη ήταν 30,9 εκ, διπλάσια δηλαδή από την προηγούμενη τετραετία.

·       Το 2023  με διπλές εθνικές εκλογές και Αυτοδιοικητικές, και με εσωκομματικές εκλογές, η κρατική χρηματοδότηση που λάβαμε ανήλθε στα 11,5 εκ.

·       Για το 2024, η τακτική χρηματοδότηση θα ανέλθει στα 4,5 εκ.

Και για να έχετε μέτρο σύγκρισης, επειδή όπως έχετε σίγουρα παρακολουθήσει, προσπαθούμε να στηρίξουμε την Αυγή και το Κόκκινο.

·       Για το 2015, η δαπάνη του ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο μέσα ήταν 969,000 ευρώ.

·       Το 2019, σκαρφάλωσε στα 3,1 εκ.

·       Το 2021, στα 3,6 εκ.

·       Και φέτος, προβλέπεται να ανέλθει στα 4,1 εκ.

Για την Αυγή και το Κόκκινο, είπε πως «έχει έρθει η ώρα τα όργανα του κόμματος να πάρουν μεγάλες αποφάσεις για τα ιστορικά αυτά μέσα του κόμματος» και για αυτό θα γίνει νέα Πολιτική Γραμματεία την ερχόμενη εβδομάδα ώστε «να παρθούν οι αποφάσεις που πρέπει επιτέλους να παρθούν».

Ο δεύτερος λόγος, είπε, «είναι ότι παρότι δεν κοιμήθηκα για δύο μήνες και γύρισα κάθε σπιθαμή της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, στηρίζοντας με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας, τους βουλευτές μας και τα στελέχη μας την συλλογική μας επιθυμία για πιο ξεκάθαρη απόσταση από το τρίτο κόμμα, την ίδια στιγμή είχα απέναντί μου όλο το σύστημα προπαγάνδας Μητσοτάκη που κάθε μέρα, επινοούσε έναν νέο τρόπο να δολοφονήσει την αξιοπιστία μου, την προσωπικότητά μου και την αξία του λόγου μου».

Πρόσθεσε ότι «Έκανα όμως και λάθη» διότι «το να μην αφήνω τίποτα αναπάντητο και να μην κρύβω ούτε καν την ιδιωτικότητά μου, δεν εκλήφθηκε ως απόλυτη διαφάνεια από πλευράς μου, αλλά ως προσπάθεια υπερπροβολής».

«Ήταν άραγε λάθος μου ότι δημοσίευσα το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για να μην αφήσω να σέρνεται το ψέμα αναπάντητο;» διερωτήθηκε, για να προσθέσει: «Εκλογικά ίσως ήταν. Ηθικά όμως δεν ήταν. Κι ίσως μακροπρόθεσμα να αναδειχθεί και ως υπόδειγμα μίμησης για άλλους».

Ο τρίτος λόγος που επικαλέστηκε για τοεκλογικό αποτέλεσμα είναι ότι «μετά τις διασπάσεις και τα όσα συνέβησαν στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, υπήρξαν σημαντικές επιπτώσεις και στο οργανωτικό επίπεδο.

Παρότι τρέξαμε, παρότι αξιοποιήθηκαν όλα τα στελέχη της πρώτης γραμμής σε όλες τις περιφέρειες, εντούτοις είχαμε ευδιάκριτες και μη αποδεκτές για κόμμα εξουσίας οργανωτικές αδυναμίες. Κι αυτό είναι εύκολο να το ρίξουμε σε πρόσωπα. Αλλά θα ήταν άδικο».

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ