20.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Τελεσίγραφο Κασσελάκη στην ΠΓ – «Ή πρόεδρος ως τις εθνικές ή αναβάπτισή μου στο συνέδριο»

Ημερομηνία:

Ενώπιον ενός σκληρού διλήμματος έθεσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης στην συνεδρίαση που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά τη χθεσινή εξάωρη εκρηκτική συνεδρίαση που έληξε χωρίς απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης σήκωσε το γάντι που του έχουν πετάξει πολλά μέλη του οργάνου, θέτοντας ανοιχτά θέμα ηγεσίας και είπε στα κορυφαία στελέχη πως, είτε θα είναι πρόεδρος έως τις εθνικές εκλογές ή θα θέσει θέμα αναβάπτισής του προσφεύγοντας και πάλι στη βάση του κόμματος.

Με άλλα λόγια ο Στέφανος Κασσελάκης ζητά από τα μέλη του οργάνου να δεσμευτούν πως δεν θα τον αμφισβητήσουν έως τις ευρωεκλογές, αλλά ούτε και μετά, σκληραίνοντας την κόντρα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γεια, ήρθα, δε θα είμαι συγκρουσιακός. Θα είμαι ειλικρινής. Θα κάνω τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς. Κέντρο και Αριστερά ίσον Κεντροαριστερά, άλλωστε. Δεν υπάρχει άλλο προοδευτικό κόμμα στη χώρα. Σας ζητώ να δεσμευτείτε ότι θα πάμε στις εθνικές εκλογές χωρίς μόνιμη αμφισβήτηση. Αυτό ζήτησε η βάση και αν δεν μπορούμε, πάμε ξανά στη βάση. Αν δε με εμπιστεύεστε να οδηγήσω το κόμμα στις εθνικές εκλογές, πείτε τώρα ποιον θέλετε, να κατέβει απέναντί μου» φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην έναρξη της συνεδρίασης.

“Σέβομαι τα συλλογικά όργανα, δεν θα γίνω Ιφιγένεια”

Σηκώνοντας το γάντι απέναντι στους αμφισβητίες του, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, πως «Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα. Και αυτό δεν είναι μόνο δική μου διαπίστωση, είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο, το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης. Δεν είναι ζήτημα προσωπικό αυτό που θα σας πω. Ωστόσο, αν δεν μπορείτε να μου πείτε ότι με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιoν θέλετε. Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε, ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών. Σέβομαι τα όργανα…εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια. Σέβομαι τα όργανα και τα σέβομαι παρότι δεν υπήρξε συλλογική διαδικασία που δεν υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργεί ένα όργανο αν δεν σέβεστε και οι ίδιοι τη διαδικασία; Αν κάποιος με αμφισβητεί, ας το κάνει εδώ που είμαστε. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια. Να πάμε στις εθνικές εκλογές χωρίς τη μόνιμη αμφισβήτηση.».

Ο κ. Κασσελάκης μίλησε για συνέδριο επανίδρυσης, όχι όμως για τώρα, αλλά όταν θα έρθει η ώρα του καταστατικού συνεδρίου, δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές.

Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις διαρροές, τονίζοντας ότι σέβεται τα συλλογικά όργανα, αλλά δεν μπορεί να τα εμπιστευτεί όταν τα ίδια τα μέλη του οργάνου δεν σέβονται τη συλλογικότητα και κάνουν διαρροές. Μάλιστα απέδωσε σε αυτή την πρακτική των διαρροών, που ακολουθούν κάποια στελέχη, την αδυναμία να λειτουργήσει ένα πολιτικό κέντρο, τη σύσταση του οποίου έχουν ζητήσει πολλοί.

Κόντρα για τις διαρροές και αποχώρηση Σκορίνη

Μάλιστα σε κάποιο σημείο στην αρχή της συνεδρίασης και ενώ έγινε αντιληπτό ότι υπήρξε η διαρροή της πληροφορίες για την εισήγηση του κ. Κασσελάκη υπήρξε μεγάλη ένταση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποχώρησε διαμαρτυρόμενος έντονα για το φαινόμενο ο Νίκος Σκορίνης.

Πάντως ο Στέφανος Κασσελάκης από το Λονδίνο και την εκδήλωση στο LSE όπου είχε συζήτηση με τον καθηγητή Κέβιν Φέδερστοουν έστειλε εκ νέου τα μηνύματά του, λίγες ώρες μετά την επιστολή που ξεσήκωσε αντιδράσεις. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι είναι ο πρόεδρος του κόμματος, είναι εκλεγμένος από ένα σώμα 150.000 μελών και έχει την πιο νωπή εντολή – αιχμή ότι τα πρόσωπα που συγκροτούν τα σημερινά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αντιστοιχούν στους προ εθνικών εκλογών συσχετισμούς. Είπε επίσης, ότι ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει στις ευρωεκλογές με 20 μονάδες, δεν θα παραιτηθεί, ενώ λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έστειλε το μήνυμα: «Όταν επιμένεις, πετυχαίνεις», με αφορμή τα… κλιματιστικά που είχε χαρίσει σε σχολείο της Καλλιθέας.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα κρίση ξεκίνησε από το ερωτηματολόγιο που ανάρτησε το Σάββατο ο Στέφανος Κασσελάκης, όπου περιλαμβάνονται ερωτήματα προς τα μέλη για το αν θέλουν να αλλάξει όνομα και λογότυπο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δομή καθώς και αν θέλουν να αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερά ή κεντροαριστερά. Μετά τις αντιδράσεις στελεχών την Κυριακή, αρχής γενομένης από την Όλγα Γεροβασίλη ζητήθηκε η συνεδρίαση της χθεσινής Πολιτικής Γραμματείας- στην οποία τελικά ο Κασσελάκης έστειλε επιστολή χωρίς να συμμετάσχει ο ίδιος – προκειμένου να του ζητηθεί να πάρει πίσω το ερωτηματολόγιο. Πλέον όμως, στελέχη εμφανίζονται να συμφωνούν με το ερωτηματολόγιο, αν και δυσαρεστημένα με την χρονική στιγμή που επέλεξε να το δώσει στη δημοσιότητα και με την συνολική στάση Κασσελάκη.

"google ad"

Μεταξύ αυτών ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στο OPEN το πρωί της Τρίτης σημείωσε πως το ερωτηματολόγιο «θα πρέπει να εμπλουτιστεί και να πάει στη βάση με δεσμευτικό χαρακτήρα των αποφάσεων της βάσης. Η βάση δεν είναι για δειγματοληψία». Ο ίδιος, έδειξε να επιχειρεί να μαλακώσει το κλίμα που υπάρχει για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσους φέρουν την ευθύνη για την ανάδειξή του στην ηγεσία, λέγοντας πως δεν έχει μετανιώσει που στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, άνοιξε θέμα ηγεσίας και προ των ευρωεκλογών, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει στις ευρωεκλογές με τον Στέφανο Κασσελάκη, «αλλά αν δεν υπάρξει συνεννόηση μαζί του να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο που θα συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά για να πάμε στις ευρωεκλογές».

Νωρίτερα, ο Πέτρος Παππάς, που ανήκει στον κύκλο υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη, τοποθετούμενος για τα σχετικά σενάρια, διεμήνυσε ότι θα ήταν αυτοκτονικό (και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τους ίδιους) να καταθέσουν κάποιοι πρόταση μομφής εναντίον του κ. Κασσελάκη, όπως έχει κυκλοφορήσει τις τελευταίες ώρες.

Από την άλλη ο Γιάννης Ραγκούσης αν και σημείωσε ότι δεν διαφωνεί με το ερωτηματολόγιο άσκησε κριτική για το τάιμινγκ, το ότι αυτό δηλαδή τίθεται λίγο πριν το συνέδριο ανοίγοντας συζητήσεις. Επέρριψε δε ευθύνες στον πρόεδρο ότι η πρωτοβουλία του ήταν αυτή που έχει προκαλέσει αρνητική δημοσιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα χαρακτήρισε το περιεχόμενο της επιστολής «άδικο» και «αβάσιμο».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...