24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφο που θα βάλει τέλος στα σενάρια για την κεντροαριστερά ζητά ο Κασσελάκης

Ημερομηνία:

Καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές εντείνονται τα μηνύματα Κασσελάκη και για το εσωτερικό του προοδευτικού χώρου συνολικά αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα προς τις επιθέσεις στην κυβέρνηση με βασική αιχμή την ακρίβεια.

Χθες, σε ομιλία που πραγματοποίησε στην Καλαμάτα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απεύθυνε προσκλητήριο στους ψηφοφόρους του κόμματος ζητώντας να το ενδυναμώσουν απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Ουσιαστικά ζήτησε την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε «πόλο» απέναντι στην κυβερνητική παράταξη, με σημαντική μείωση της διαφοράς.

Τόσο για λόγους ισορροπίας του πολιτικού συστήματος:

«Ακόμη κι αν αντί για την Κυβέρνηση της ΝΔ είχαμε μία καλή κυβέρνηση, δε θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς μία ισχυρή αντιπολίτευση» είπε χαρακτηριστικά καθώς «η Δημοκρατία χρειάζεται -τουλάχιστον- δύο ισχυρούς πόλους». Γι’ αυτό, πρόσθεσε «σας ζητάω όχι μόνο να αποδυναμώσετε τη ΝΔ, αλλά να δυναμώσετε αποφασιστικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Να νιώσει η ΝΔ την ανάσα μας».

-Όσο και για να μπει ένα τέλος «σε όλα τα σενάρια» και στην «πολυδιάσπαση του προοδευτικού χώρου».

«Εσείς θα ορίσετε ποια θα είναι η πολιτική δύναμη γύρω από την οποία θα χτιστεί η μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα αντιμετωπίσει τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Αμέσως πριν αναφέρθηκε με αρνητικά σχόλια στα άλλα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης: Μίλησε για κόμματα που έχουν οικονομικές εξαρτήσεις, για κόμματα που επιδιώκουν «”συνεργασίες κορυφής” ετερώνυμων που δεν έλκονται» και για «δήθεν προοδευτικούς πολιτικούς που έχουν το “εμπόριο της Αριστεράς” και αγαπούν πολύ τον παλαιστινιακό λαό, αλλά δε σηκώνονται από την καρέκλα τους να πάνε εκεί, επιτόπου, να στηρίξουν, να πουν: Εκεχειρία τώρα».

Ενόχληση για τα «κεντροαριστερά» σενάρια – Πού τοποθετεί τον Τσίπρα

Τα παραπάνω, πέρα από την προσπάθεια συσπείρωσης, που για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει χαμηλή όπως έδειξε η δημοσκόπηση της Metron Analysis χθες, αποπνέουν και ενόχληση και αντίδραση για τα σενάρια περί ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς στο πλαίσιο των οποίων οι δημοσκοπήσεις μετρούν πρόσωπα για την ηγεσία του προοδευτικού χώρου. Όπως αυτή της GPO στην οποία ο ίδιος εμφανίζεται στην τρίτη θέση μετά τους Τσίπρα και Ανδρουλάκη.

Σε ό,τι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα μάλιστα, ο Στέφανος Κασσελάκης στην συνέντευξή του στον Γιώργο Λιάγκα που προβλήθηκε χθες το πρωί, έδειξε να τον προτιμά να δρα σε διεθνές επίπεδο, μακριά από την εσωτερική πολιτική ζωή.

Υποστήριξε πως ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός του έχει πει πως «δε θα ξαναγυρίσει στα πράγματα», και πως δεν θα διεκδικήσει ξανά την ηγεσία της Αριστεράς, διότι «επιθυμεί να συνεισφέρει στην ευρύτερη ανάκαμψη του προοδευτικού χώρου σε όλη την Ευρώπη». Κι επίσης, στο ερώτημα αν θα του δοθεί κάποια θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία απάντησε πως «δεν πρόκειται να είναι στην κυβέρνηση ως πρώην πρωθυπουργός, είναι σημαία για τον ΣΥΡΙΖΑ και η θέση του κατά τη γνώμη μου είναι σε ένα πιο διεθνές επίπεδο».

Σταθερά δεύτερος με χαμηλή συσπείρωση και διαρροές

Πάντως, χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis, δώδεκα μέρες πριν τις ευρωεκλογές, έδειξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δεύτερος, αλλά κινείται στα ίδια επίπεδα με ανεπαίσθητη αύξηση χωρίς να παρουσιάζει δυναμική.

Ειδικότερα, στην εν λόγω δημοσκόπηση συγκεντρώνει 12,9% στην πρόθεση ψήφου (από 12,8% τον Απρίλιο, αύξηση 0,1%) ενώ στην εκτίμηση ψήφου καταγράφει 15,7% από 15,4% τον Απρίλιο (αύξηση 0,3%). Την ίδια ώρα, στην ίδια δημοσκόπηση και στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ σημειώνει πτώση 1,4%, εντοπίζεται δηλαδή στο 25,4% από 26,8% τον Απρίλιο, και στην εκτίμηση ψήφου βρίσκεται στο 31% από το 32,3% τον Απρίλιο – το «double score» έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε κάθε περίπτωση.

Μεγαλύτερο ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι εν μέσω τελικής ευθείας αφενός η συσπείρωση εμφανίζεται χαμηλά, στο 59%, αφετέρου ότι οι διαρροές προς τη Νέα Αριστερά (που είναι και οι μεγαλύτερες, στο 9,8%) συνεχίζονται. Ααισθητές είναι οι διαρροές και προς το ΠΑΣΟΚ (8%), το ΚΚΕ (5,1%) και το ΜέΡΑ25 (5%) αλλά και την Πλεύση Ελευθερίας στην οποία εσχάτως ο Κασσελάκης είχε εξαπολύσει «επίθεση φιλίας».

Μπρος – πίσω για το Πόθεν Έσχες

Στο μεταξύ, χθες, στην συνέντευξη στον Γιώργο Λιάγκα ο Στέφανος Κασσελάκης επέστρεψε στην αρχική θέση του πως θα δώσει το πόθεν έσχες του πριν τις ευρωεκλογές. Αρνήθηκε ότι είπε πως θα το δώσει μετά τις ευρωεκλογές. Στην συνέντευξη στο One Talk και τον Τάκη Χατζή όμως, είπε επανειλημμένως πως η προθεσμία για την κατάθεση του Πόθεν Έσχες του είναι στις 30 Ιουνίου και ο ίδιος τηρεί το νόμο, ενώ στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι άρα έκλεισε το θέμα, θα δοθεί μετά τις ευρωεκλογές δεν αντέδρασε. Την Δευτέρα στο μεταξύ, η Κουμουνδούρου δια της εκπροσώπου Τύπου Βούλας Κεχαγιά, απέφυγε να τοποθετηθεί για το πότε θα κατατεθεί και επικαλέστηκε την σχετική πλατφόρμα η οποία δεν είχε ανοίξει ακόμα.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ