24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Συστάσεις Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Αντιπεριφέρειας Χανίων για τη γρίπη των πτηνών

Ημερομηνία:

Από τον Οκτώβριο του 2016 έχει εμφανιστεί στην Ευρώπη αυξημένος αριθμός επιβεβαιωμένων περιστατικών γρίπης Α (Η5Ν8) σε άγρια πτηνά και πουλερικά, οικόσιτα και εκτροφής. Αποθήκη  και φορέας του ιού γρίπης Η5Ν8 είναι κυρίως τα υδρόβια άγρια πτηνά, όμως έχει εντοπιστεί και σε άλλα είδη πτηνών, μη υδρόβια. Πρόκειται για στέλεχος υψηλής παθογονικότητας  για τα πτηνά, με σοβαρές επιπτώσεις στην πτηνοτροφία, αλλά και δυνητικούς κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου, παρόλο που μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί διεθνώς μόλυνση στους ανθρώπους.

Γενικές συστάσεις για τους εργαζομένους στην πτηνοτροφία και όσους διατηρούν οικόσιτα πουλερικά

  • Εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης των κτηνιάτρων, εκτροφέων, σφαγέων και γενικώς ατόμων που έρχονται σε συστηματική  επαφή με πουλερικά και δεν έχουν εμβολιαστεί.
  • Τήρηση των κανόνων για την ασφαλή διαδικασία διαχείρισης του κρέατος και αυγών πουλερικών.
  • Αυστηρή τήρηση των κτηνιατρικών μέτρων βιοασφάλειας. Καθίσταται υποχρεωτική ανά την επικράτεια  η διατήρηση των πουλερικών οικόσιτων ή συστηματικών εκμεταλλεύσεων αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους , τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα (δίχτυ, πλέγμα κλπ) που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.
  • Να προστατεύονται επίσης οι εγκαταστάσεις παρασκευής ζωοτροφών καθώς και τα συστήματα παροχής τροφής και νερού από τυχόν προσεγγίσεις αγρίων πτηνών και άλλων ζώων (ποντίκια). Ειδικότερα, απαγορεύεται η χρήση πόσιμου νερού για τα εκτρεφόμενα πουλερικά, όταν αυτό προέρχεται από εξωτερικές δεξαμενές στις οποίες υπάρχει πρόσβαση σε άγρια πτηνά.
  • Να διατηρούνται χωριστά οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των εκμεταλλεύσεών τους, από τα άλλα είδη πουλερικών που εκτρέφουν.
  • Τήρηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, ειδικότερα της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2000/54 και των υποχρεώσεων των εργοδοτών (μείωση επικινδυνότητας, αξιολόγηση κινδύνου, μέτρα πρόληψης και προστασίας, εκπαίδευση, πληροφόρηση, ιατρική εξέταση των εργαζομένων). Ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση του κινδύνου, καθώς και για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προστασίας.
  • Η υγιεινή των χεριών είναι το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης. Για το λόγο αυτό, έξω από το χώρο των εκτροφείων και των σφαγείων θα πρέπει να υπάρχει χώρος με τρεχούμενο νερό, σαπούνι και αντισηπτικό χεριών. Το ίδιο ισχύει και για οποιονδήποτε δραστηριοποιείται στην εκτροφή οικόσιτων πουλερικών για ιδία χρήση
  • Σε περίπτωση υπόνοιας παρουσίας γρίπης πτηνών σε πουλερικά, υποχρεωτικώς πρέπει να κοινοποιείται το γεγονός στην οικεία κτηνιατρική αρχή
  • Σε περίπτωση επαφής με άρρωστο νεκρό πτηνό, να ενημερώνεται άμεσα ο θεράπων ιατρός, καθώς και οι αρμόδιες αρχές  Δημόσιας Υγείας, για να σας δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...