21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σχέδιο ειρήνευσης με την Τουρκία θα παρουσιάσει ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν

Ημερομηνία:

Ειρηνευτικό σχέδιο που θα βάζει οριστικό τέλος στην πολυετή ένοπλη σύγκρουση του ΡΚΚ με την Τουρκία αναμένεται να παρουσιάσει ο φυλακισμένος κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του κειμένου, αλλά και για το πότε θα παρουσιαστεί δεν έχουν διευκρινιστεί. Σύμφωνα, όμως, με το BBC, το σχέδιο Οτζαλάν θα ανακοινωθεί από βουλευτές του κουρδικού κόμματος HDP.

«Θα είναι ένας οδικός χάρτης για το έθνος και την περιοχή, με θεωρητικές αλλά και πρακτικές προτάσεις για την ειρηνευτική διαδικασία» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής του HDP, Σίρι Σουρέγια Οντέρ, ο οποίος πριν λίγες ημέρες επισκέφθηκε τον Οτζαλάν στη φυλακή στο νησί Ιμραλί.

Νωρίτερα το Σάββατο, στο μήνυμά του για τον εορτασμό της κουρδικής πρωτοχρονιάς (Νεβρόζ), ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα στους αντάρτες του ΡΚΚ να βάλουν οριστικό τέλος στην ένοπλη σύγκρουση με την Τουρκία.

«Θεωρούμε απαραίτητο για το ΡΚΚ να πραγματοποιήσει μία συνάντηση για τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας» ανέφερε στο μήνυμά του, το οποίο διαβάστηκε από κούρδους πολιτικούς στους δεκάδες χιλιάδες κούρδους που είχαν συγκεντρωθεί στο Ντιγιάρμπακιρ.

Η διάρκειας 30 ετών σύρραξη στην ανατολική Τουρκία μεταξύ του Στρατού και των ανταρτών του PKK έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους, κυρίως Κούρδους.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ξεκίνησαν στα τέλη του 2012. Οι Κούρδοι αντάρτες διατηρούν από τον Μάιο του 2013 τη μονομερή κατάπαυση του πυρός, αλλά έχουν αναστείλει την απόσυρση των μαχητών τους από την Τουρκία, καθώς κρίνουν ανεπαρκείς της κινήσεις της Άγκυρας προς την κουρδική μειονότητα των 15 εκατομμυρίων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ