Σωκράτης Βαρδάκης: Ζητά επίλυση των προβλημάτων με το καθεστώς εργασίας των εργατών γης

Κανένα σχόλιο

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει στον αγροτικό τομέα με τους υφιστάμενους και νεοεισερχόμενους εργάτες γης προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Κρήτης Μανόλη Θραψανιώτη, Νίκου Ηγουμενίδη, Χάρη Μαμουλάκη και Παύλου Πολάκη, καταθέτοντας αναφορά προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων Ιεράπετρας Λασιθίου, Σελίνου Χανίων, Σητείας Λασιθίου, Τυμπακίου Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την επιστολή, με την τελευταία τροποποίηση, στον ν.4915/2022 δικαίωμα εργασίας στην αγροτική παραγωγική διαδικασία έχουν μόνο οι περιπτώσεις εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών, ως εποχικοί για 90 ημέρες ή για 9 μήνες με ασφαλιστικές εισφορές Ο.Γ.Α. και με αναγκαστική αποχώρησή τους στη λήξη της προθεσμίας παραμονής τους.

Επίσης, παρέχεται το δικαίωμα εργασίας σε εργάτες γης με την διαδικασία της μετάκλησης για 1 έτος και με ασφαλιστικές εισφορές Ι.Κ.Α.

"Sponsored links"

Τα αρμόδια υπουργεία δεν αξιολόγησαν τον παράγοντα του υψηλού βαθμού εξειδίκευσης που απαιτούν οι αγροτικές εργασίες. Επιπρόσθετα, η διαδικασία έγκρισης εισόδου και άδειας εργασίας των υποψηφίων εργατών γης είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.

Για τα συγκεκριμένα προβλήματα οι αγροτικοί σύλλογοι προτείνουν τρόπους για την εξομάλυνση της διαδικασίας λήψης βιομετρικών στοιχείων των νομίμως νεοεισερχόμενων εργατών γης, για την ανανέωση των αναγκαίων νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και εργασίας στους εργάτες γης, πολίτες τρίτων χωρών και για τον τρόπο ασφάλισής τους.

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να εξετάσουν τις προτάσεις των Αγροτικών Συλλόγων και να ενημερωθούν για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν.

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live