14.8 C
Chania
Τετάρτη, 22 Απριλίου, 2026

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων: Καταγγελία για άνοιγμα καταστημάτων όλες τις Κυριακές

Ημερομηνία:

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων καταγγέλλει την απόφαση του Δημάρχου να επιτρέψει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές από τις 11:00 έως τις 20:00 για το εξάμηνο Μάιος-Οκτώβριο στις περιοχές Κουνουπιδιανών, Αγίας Μαρίνας, Σταλού, Γαλατά και Δαράτσου. Σύμφωνα με το σωματείο, που είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και του Εργατικού Κέντρου Χανίων, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι στις συγκεκριμένες περιοχές ουσιαστικά δεν μένει καμία Κυριακή για ανάπαυση, αν συνυπολογιστούν και οι ήδη θεσμοθετημένες εργάσιμες Κυριακές για τους υπόλοιπους μήνες του έτους.

Το σωματείο υποστηρίζει ότι για το ζήτημα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές τον πρώτο λόγο θα έπρεπε να έχουν οι εργαζόμενοι και όχι ο Δήμαρχος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι εργαζόμενοι δεν επιθυμούν να εργάζονται τις Κυριακές, καθώς πρόκειται για ημέρα ανάπαυσης που θέλουν να αφιερώνουν στην οικογένεια και τους φίλους τους, αντί να δουλεύουν εξοντωτικά 10ωρα. Η Κυριακή αποτελεί για πολλούς εργαζόμενους τη μοναδική μέρα ανάπαυσης μέσα στη βδομάδα, ιδιαίτερα στον κλάδο του εμπορίου όπου η εξαήμερη εργασία έχει γίνει καθεστώς.

Στην ανακοίνωσή του το σωματείο επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια τα αντεργατικά μέτρα παρουσιάζονται ως προαιρετικά, με στόχο να λειανθούν οι αντιδράσεις. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, η προαιρετική εργασία το Σάββατο έχει γίνει υποχρεωτική, τα προαιρετικά 10ωρα και 12ωρα έχουν καταστεί υποχρεωτικά, ενώ υποχρεωτική είναι πλέον και η Λευκή Νύχτα που με ευθύνη του Δήμου έχει γίνει θεσμός. Αντίστοιχα, οι Black Friday και Cyber Monday οδηγούν τους εργαζόμενους σε ατελείωτα ωράρια. Το σωματείο θέτει το ρητορικό ερώτημα γιατί ο Δήμαρχος δεν ανοίγει ο ίδιος με τους δημοτικούς συμβούλους τα καταστήματα τις Κυριακές, αφού ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τα κέρδη των μεγάλων εμπόρων και των σούπερ μάρκετ.

Οι αιτήματα των εργαζομένων, όπως διατυπώνονται από το σωματείο, εστιάζονται σε συλλογικές συμβάσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες τους, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, πενθήμερη εργασία επτά ωρών και μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Το σωματείο υπογραμμίζει ότι η εξόντωση στη δουλειά επτά μέρες τη βδομάδα για ψίχουλα που δεν επαρκούν ούτε για τα μισά του μήνα δεν αποτελεί λύση.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης της απόφασης, λίγες μέρες πριν την εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα που το σωματείο χαρακτηρίζει ως σύμβολο και φάρο για την εργατική τάξη, με τις θυσίες των ηρώων από το Σικάγο έως την Καισαριανή του 1944. Συμπληρώνονται 140 χρόνια από την Πρωτομαγιά του Σικάγο και τη διεκδίκηση του οκτάωρου ως ώριμης ανάγκης, όμως όπως σημειώνει το σωματείο, οι μεγαλοεργοδότες και τα τσιράκια τους γυρνούν τους εργαζόμενους στον Μεσαίωνα, στη δουλειά ήλιο με ήλιο και σε μια ζωή-λάστιχο. Ενάμιση αιώνα μετά, η εργοδοσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εξαπολύουν επίθεση στο δικαίωμα των εργαζομένων να δουλεύουν σαν άνθρωποι, με περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τις οικογένειές τους και με μισθούς και δικαιώματα ανάλογα του 21ου αιώνα.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων καλεί σε οργανωμένο αγώνα στους χώρους δουλειάς με τα εξής αιτήματα: άμεση ανάκληση της απόφασης για άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές τους μήνες Μάιο-Οκτώβριο, νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, επταώρο-πενθήμερο-τριανταπεντάωρο, άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων ενάντια στο σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, άμεσα μέτρα για τη ζωή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, καθώς και καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους και στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Το σωματείο καλεί όλες και όλους στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση την Παρασκευή στις 10:00 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης: Καταγγελία για συνδικαλιστική δίωξη φοιτητών και κινητοποίηση την Πέμπτη κατά την απολογία

Ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης καταγγέλλει πειθαρχική δίωξη τεσσάρων φοιτητών ΗΜΜΥ από τον καθηγητή Γυφτάκη και τον κοσμήτορα Καρυστινό για συνδικαλιστική δράση.

Ο ιταλικός Άρειος Πάγος ακυρώνει την απαγόρευση Ντράγκι για Δίστομο και γερμανικές αποζημιώσεις

Ο ιταλικός Άρειος Πάγος ακύρωσε με απόφασή του την απαγόρευση Ντράγκι, επιτρέποντας στους Διστομίτες να προχωρήσουν στην εκτέλεση της απόφασης για γερμανικές αποζημιώσεις.

Σωματείο Επισιτισμού Χανίων: Κάλεσμα σε απεργία την Πρωτομαγιά 2026

Το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων καλεί σε απεργία Πρωτομαγιάς 2026 με κεντρικό σύνθημα «Λεφτά για μισθούς, όχι για πολέμους». Γενική συνέλευση στις 29 Απριλίου.

Επίσκεψη Ανδρουλάκη – Χνάρη στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό: Πέντε άμεσες παρεμβάσεις για τους κτηνοτρόφους

Ο Ν. Ανδρουλάκης και ο Μ. Χνάρης επισκέφθηκαν τη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε 5 άμεσες παρεμβάσεις για στήριξη κτηνοτρόφων και αποζημιώσεις.