16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Σύλληψη Βασίλη Παπαθεοδώρου για παιδική πορνογραφία

Ημερομηνία:

Στις φυλακές Τρίπολης έχει οδηγηθεί από τα μέσα Οκτωβρίου ο βραβευμένος συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, Βασίλης Παπαθεοδώρου, ο οποίος συνελήφθη κατηγορούμενος για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της ΕΛ.ΑΣ, ο γνωστός συγγραφέας κατέβαζε από το διαδίκτυο σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίαςΕιδικό λογισμικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τον «έπιασε» να επισκέπτεται και να κατεβάζει το υλικό.

Ο 55χρονος συνελήφθη, στο σπίτι του στην περιοχή της Γλυφάδας από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές εντόπισαν περισσότερα από 100 βίντεο με σκληρό πορνογραφικό υλικό με παιδιά κάτω των 12 ετών.

Τι υποστηρίζει ο ίδιος

Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξε ότι κατέβαζε το υλικό επειδή ήθελε να γράψει ένα βιβλίο σχετικά με την παιδική πορνογραφία και τους παιδόφιλους.

Πάντως, οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή, που διέταξαν την προφυλάκισή του, καθώς όπως φαίνεται το πορνογραφικό υλικό υπάρχει στον υπολογιστή του εδώ και πέντε χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση αξιολογείται ως ιδιαίτερα σοβαρή από τις Αρχές, καθώς ερευνώνται και πιθανές διασυνδέσεις με παγκόσμια κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας. Παράλληλα, υπό εξέταση είναι το εάν εκτός από την κατοχή του υλικού, είχε και άλλη δράση.

Δικηγόρος Παπαθεοδώρου: Ήθελε υλικό για το βιβλίο του

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Σταύρος Γεωργόπουλος, σημείωσε στο Mega πως ο συγγραφέας αναζητούσε πρωτογενές υλικό για τη συγγραφή του νέου του βιβλίου.

«Δεν υπήρξε ποτέ καμία καταγγελία, υπόνοια ή νύξη ότι έχει εξωτερικεύσει σε οποιαδήποτε στιγμή έστω ένα βλέμμα σε ανήλικο παιδί. Ο ίδιος εξέφρασε την απέχθεια και αποστροφή του σε σχέση με το υλικό», ανέφερε.

«Η θεματολογία του αφορούσε ζητήματα κομβικής σημασίας και ιδιαίτερης απαξίας όπως ξενοφοβία, ρατσισμό, σχολικό εκφοβισμό. Με σκοπό να συγγράψει κάτι με καταγγελτικό πρόσημο ως προς αυτές τις συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης, ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό», ανέφερε ακόμα για να καταλήξει: «Κρατήσαμε το θέμα στα παλαιά τα θεσμικά για να κριθεί η υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες. Τι προέκυψε ξαφνικά και δημοσιοποιήθηκε το θέμα;».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του Βασίλη Παπαθεοδώρου

«Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας-κακουργηματικού χαρακτήρα-σε βάρος ατόμου, για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

"google ad"

Συγκεκριμένα, μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα εντοπίστηκε χρήστης, εντός της ελληνικής επικράτειας, ο οποίος απέκτησε πρόσβαση σε διάφορους ιστοτόπους – εφαρμογές και κατείχε πρόσφορα για διαμοιρασμό αρχεία με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του εμπλεκόμενου ατόμου και προέκυψε ο τόπος κατοικίας του.

Στη συνέχεια, κλιμάκιο αστυνομικών διενήργησε έρευνα στην οικία του, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 σκληροί δίσκοι, ενώ από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια εντοπίστηκε πλήθος αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, όπου παραπέμφθηκε σε Ανακριτή και ακολούθως διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση».

Οίκος Καστανιώτη: Διακόψαμε κάθε συνεργασία

Ο Παπαθεοδώρου, είναι βραβευμένος συγγραφέας παιδικού και νεανικού μυθιστορήματος. Μέχρι πρότινος κατείχε τη θέση του επικεφαλής του παιδικού τμήματος του εκδοτικού οίκου, Καστανιώτη.

Οι εκδόσεις, με ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν πως διέκοψαν κάθε συνεργασία μαζί του.

«Οι εκδόσεις Καστανιώτη διέκοψαν κάθε μορφής συνεργασία με τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, αμέσως μόλις πληροφορηθήκαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα από τις δικαστικές αρχές, για σοβαρή κατηγορία. Η απόφασή μας προστατεύει τα συμφέροντα της εταιρείας, των εργαζομένων και των συνεργατών μας και –πάνω από όλα– των αναγνωστών μας και αποδεικνύει ότι για εμάς, η ακεραιότητα των συνεργατών μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Συνεχίζουμε να εκδίδουμε σημαντικά βιβλία συγγραφέων απ’ όλο τον κόσμο και να μεταλαμπαδεύουμε την αξία της ανάγνωσης» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

lifo.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...