19.8 C
Chania
Tuesday, November 5, 2024

Σύλλογος Απογόνων Πολιτικών Κρατουμένων Ιτζεδίν: Ένα καλωσόρισμα του Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο Ιτζεδίν

Ημερομηνία:

Με κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Απογόνων Πολιτικών Κρατουμένων Ιτζεδίν, καλωσορίζει τον Γ.Γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ενώ εκφράζει ταυτόχρονα την αναγκαιότητα της αποδέσμευσης του Ιτζεδίν από το Υπερταμείο και της εξασφάλισης των απαραίτητων πόρων για τη διάσωση, την ανάδειξη και τη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού και διδασκαλίας της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας.

Όπως αναφέρεται:

“Το Ιτζεδίν δεν είναι μια κοινή φυλακή, είναι κομμάτι μιας μεγάλης Ιστορίας, ενός μεγάλου και μεγαλειώδους αγώνα, του αγώνα του Λαού μας για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Του αγώνα του Λαού μας για μια ζωή δίκαιη και ελεύθερη.”

Πιο αναλυτικά, στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Ο Σύλλογος Απογόνων Πολιτικών Κρατουμένων Ιτζεδίν, καλωσορίζει τον Γ.Γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Δ.Κουτσούμπα του κόμματος των προγόνων μας, στις ιστορικές φυλακές Καλαμίου. Το Ιτζεδίν δεν είναι μια κοινή φυλακή, είναι κομμάτι μιας μεγάλης Ιστορίας, ενός μεγάλου και μεγαλειώδους αγώνα, του αγώνα του Λαού μας για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Του αγώνα του Λαού μας για μια ζωή δίκαιη και ελεύθερη.

Στους πέτρινους τοίχους του φρουρίου του Ιτζεδίν, η άρχουσα τάξη θέλησε να θάψει τους ηρωικούς μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού, εκείνους που νωρίτερα είχαν συγκροτήσει το Ε.Α.Μ. και είχαν τροφοδοτήσει την Εθνική Αντίσταση. Τα χρόνια που η ταξική πάλη ήταν ένοπλη, τούτη η φυλακή χρησιμοποιήθηκε για να ενταφιάσει μέσα στα υγρά, σκοτεινά της κελιά κάθε δημοκρατική, ανεξάρτητη φωνή. Καραβιές ολόκληρες ερχόντουσαν οι κρατούμενοι από όλες τις φυλακές-κάτεργα της πατρίδας μας, από όλους τους τόπους εξορίας, από όλα τα ελληνικά «Νταχάου»,

«Δέκα ολόκληρα χρόνια, οι πιο πολλοί βρισκόμαστε στα μουχλιασμένα κάτεργα και στα στρατόπεδα των άνυδρων ξερονησιών. Γιούρα, Μακρόνησο, Τρίκερι, Άη-Στράτη. Είμαστε όσοι απόμειναν από τις μαζικές εκτελέσεις-δολοφονίες, από τις φριχτές συνθήκες ζωής στις βαστίλλες του ελληνικού μοναρχοφασισμού. Όσους άφησαν η πείνα, η δίψα, τα φριχτά βασανιστήρια στα εξοντωτήρια της Μακρονήσου, της Γιούρας, του Άη Στράτη, της Κέρκυρας, της Κεφαλλωνιάς, του Επταπυργίου, του Ιτζεδίν, της Κηφισσιάς και τόσων άλλων σε όλες τις άλλες περιοχές της Ελλάδας»

(Υπόμνημα Πολιτικών Κρατουμένων Φυλακών Κέρκυρας προς ΟΗΕ, 3 Ιουνίου 1955)

Εδώ τους έφερναν για να κλειστούν στα έγκατα τούτου του φρουρίου. Για πολλά χρόνια μετά την κατάπαυση των πολεμικών συγκρούσεων του Εμφυλίου, το Ιτζεδίν συνέχιζε να λειτουργεί ως χώρος εγκλεισμού πολιτικών κρατουμένων. Ακόμα και μετά το 1952 και τα μέτρα «ειρηνεύσεως», που απελευθέρωσαν πολλούς από τους πολιτικούς κρατούμενους της προηγούμενης περιόδου, το Ιτζεδίν συνέχισε να λειτουργεί. Όσο το αστικό κράτος θεωρούσε ότι η εξουσία του απειλούνταν από τη συγκρότηση ενός ισχυρού, λαϊκού, κομμουνιστικού κινήματος, το Ιτζεδίν δεν έκλεινε και οι κρατούμενοι που βρίσκονταν εκεί συνέχιζαν να προσθέτουν χρόνια εγκλεισμού, ψυχικής δοκιμασίας και σωματικής φθοράς.

Πολλοί ήταν εκείνοι που έζησαν σε αυτά τα κελιά τις τελευταίες ώρες της ζωής τους. Πολλοί βγήκαν από αυτά μόνο για να στηθούν στον τοίχο, απέναντι από τα εκτελεστικά αποσπάσματα. Ένα πράγμα τους κρατούσε όρθιους, τόσο εκείνους που πήγαιναν για εκτέλεση, όσο και εκείνους που περίμεναν τη δική τους σειρά μέσα στα κελιά. Ήταν η πίστη όλων ότι πάλευαν για έναν κόσμο καλύτερο, για μια κοινωνία δίκαιη, για μια ζωή που θα τους επέτρεπε να ονειρευτούν, να προκόψουν, να χαρούν.

«Ολόκληρη η Ελλάδα είναι ποτισμένη με το αίμα και τον ιδρώτα μας, αλλά και με τα όνειρα και τους πόθους μας και δεν ποθήσαμε άλλο από την Ελευθερίαν και την ευημερίαν της, από τη χαρά και την πρόοδο δι’ όλους τους Έλληνας»

(Υπόμνημα Πολιτικών Κρατουμένων εις Γιούρα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, 1951)

Οι απόγονοι των Πολιτικών Κρατούμενων των Φυλακών Καλαμίου αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τη διάσωση και την αξιοποίηση του ιστορικού αρχείου αλλά και του ιστορικού χώρου του Ιτζεδίν.

Επιδιώκουμε να συμβάλουμε στη διάδοση της ιστορικής αλήθειας του αγώνα των προγόνων μας.

Είναι αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε, η ευαισθητοποίηση Αρχών και φορέων προς την κατεύθυνση της αποδέσμευσης του Ιτζεδίν από την ΕΤ.Α.Δ. (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου) και της εξασφάλισης των απαραίτητων πόρων για τη διάσωση, την ανάδειξη και τη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού και διδασκαλίας της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας.

Έναν χώρο ανοιχτό και επισκέψιμο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ο οποίος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μουσείο, αλλά και να φιλοξενήσει συνέδρια, εκθέσεις και ποικίλες εκδηλώσεις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές.

Ας νοιαστούμε για να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη στους καιρούς των μεγάλων εκπτώσεων, που η πολιτισμική και εθνική μας ταυτότητα δοκιμάζονται με κίνδυνο την παρακμή και την εξαφάνιση κάθε στοιχείου που μας χαρακτηρίζει ως λαό

Εμείς, όχι μόνο οι φυσικοί απόγονοι, αλλά και οι ιδεολογικοί συνεχιστές των κρατουμένων, τιμούμε την μνήμη τους και τους αγώνες τους. Εμπνεόμαστε από τα πάθη και τα ιδανικά τους και καλούμε όλους να προστατεύσουν το Ιτζεδίν και την Ιστορία του από τη λήθη και την απαξίωση.

ΣΗΜΕΡΑ και ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΓΓ ΣΤΟ ΙΤΖΕΔΙΝ ο καταξιωμενος ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ Σπύρος Σαμοΐλης, μας εστειλε ενα τραγουδι του που ετοιμασε ειδικα για αυτh την επισκεψη ερμηνεύει ο ιδιος “Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΙΤΖΕΔΙΝ”, σε ποίηση Μαρίας Παναγιωτίδου εμπνευσμενο απο το γραμμα του πολιτικου κρατουμενου στο ΙΤΖΕΔΙΝ σ.ΚΟΣΣΥΒΑΚΗ ΗΡΑΚΛΗ του ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ στις 1/1/1956 . δεκατος χρονος φυλακισης μετα την μετατροπη της ποινης απο θανατο σε ισοβια.

ΣΠ. ΣΑΜΟΪΛΗΣ: “ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΙΤΖΕΔΙΝ”

Φύσηξε μάνα μου, θαρρώ, από βραδύς,
έν’ αεράκι, που ’φερνε καινούργιο χρόνο,
στοίβαξε, έξω απ’ το κελί, χιόνια νωρίς
κι εγώ, εδώ, στο Ιτζεδίν, σου χτίζω θρόνο.

Ρ
Μάνα… να ξέρεις, είναι λόγια όσα ακούς…
κι όταν το γράμμα μου διαβάζεις, μη δακρύσεις.
Είναι, εν τέλει, ο σπαραγμός για μερικούς,
κείνους που πλήρωσαν το φως, με αντιρρήσεις.

Και γω, στο Ιτζεδίν, φυλακισμένος…
της λευτεριάς και της ειρήνης, μάνα μου, ταμένος
.

Μάνα… πονάει η περηφάνια, μα… γελώ,
μάλλον, στη γέννα, μου την πέρασες, μεδούλι.
Σύρε, σα φύγω, ηπειρώτικο χορό.
Κοίτα, φυλάει η ΛΕΥΤΕΡΙΑ, στο καραούλι!

https://www.youtube.com/watch?v=ZpS8msXxZIg&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2XSZJ70CoLAuELxbqPn4sp_YqA9UaC20HdfpR8YrtkdBl917vu9HRUcYE

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσοχή! Απάτη με ψεύτικα μηνύματα που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από την ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων προειδοποιεί τους καταναλωτές...