12.8 C
Chania
Saturday, December 9, 2023

Σύσκεψη για την διαχείριση των προβλημάτων στην αμπελουργία και ελαιοκομία από τις πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες

Ημερομηνία:

Η διαχείριση των προβλημάτων που καταγράφονται στις καλλιέργειες ελιάς και αμπέλου στο νησί,  ως απόρροια των  απρόβλεπτων και συνεχόμενων δυσμενών καιρικών συνθήκων  της τελευταίας περιόδου, καθώς και ο προγραμματισμός υλοποίησης εξειδικευμένων δράσεων στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Προστασία, Ανάδειξη και Προώθηση του Κρητικού Ελαιολάδου,αποτέλεσαν το αντικείμενο σύσκεψης που συγκάλεσε στις 16 Ιουνίου, η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης,  Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής σε Θέματα Φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, ο Προέδρος του Τμήματος  Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ Μανόλης Ροδιτάκης, ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Γιώργος Ψαρράς, εκπρόσωποιτου ΓΕΩΤΕΕ, ο Γενικός Δ/ντης Πρωτογενή Τομέα Περιφέρειας Κρήτης καθώς επίσης οι Δ/ντες των ΔΑΟ και ΔΑΑΚ Περιφέρειας Κρήτης και υπηρεσιακά στελέχη.

Κατά τη σύσκεψη, διαπιστώθηκε ότι έχουν καταγραφεί εκτενείς μολύνσεις περονόσπορου στα αμπέλια του νησιού, που παρά τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες καλλιεργητικές επεμβάσεις των παραγωγών, σε αρκετές περιπτώσεις,  δεν αντιμετωπίζονται,  καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές.

Αντίστοιχα, οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει και τις ελαιοκαλλιέργειες  με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται  εκτεταμένα  προβλήματα στην καρπόδεση σε όλη την Κρήτη.Στο πλαίσιο της σύσκεψηςσυγκροτήθηκε επταμελής επιστημονική επιτροπή, που αναλαμβάνει άμεσα το έργο της καταγραφής  των προβλημάτων και της τεκμηριωμένης αποτίμησης των ζημιών που προκλήθηκαν, με στόχο την αναζήτηση οικονομικής ενίσχυσης– αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών.

Παράλληλαπαρουσιάστηκε εκτενώς ο «Περιφερειακός  Σχεδιασμός  για την Προστασία, Ανάδειξη και Προώθηση του Κρητικού Ελαιολάδου»προκειμένου να τεθούν από τους συμμετέχοντες οι προτεραιότητές και να  ξεκινήσει η υλοποίηση των εξειδικευμένων δράσεων, όπως αποφασίσθηκε (εκπαιδεύσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους των σταδίων της αγροδιατροφικής αλυσίδας παραγωγής ελαιολάδου,  σύνταξη πρωτοκόλλου ορθής διαδικασίας παραγωγής ελαιολάδου» κ.α.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iράν: Κίνδυνος για περιφερειακή «έκρηξη» μετά το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα για «την πιθανότητα» να υπάρξει «μια ανεξέλεγκτη...

Die Linke: Διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά τη διάσπαση – To μέλλον της Αριστεράς στη Γερμανία

Παύει να υπάρχει ως κοινοβουλευτική ομάδα στην Μπούντεσταγκ (γερμανική...

Συνέδριο 16-17 Δεκεμβρίου 2023: Υδρογονάνθρακες, ενεργειακή μετάβαση, υδρογόνο. Η Κρήτη ως ενεργειακός κόμβος.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/ Π. Τ.  Ανατολικής Κρήτης συνδριοργανώνει, με το Τεχνικό...