Σύσσωμη η Κ.Ο. του ΜέΡΑ25 επαναφέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα των σεισμοπαθών στο Αρκαλοχώρι

Κανένα σχόλιο

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 κατέθεσε σήμερα ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης με θέμα: ”Κραυγή αγωνίας των σεισμοπαθών Αρκαλοχωρίου Κρήτης”.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του κόμματος:

”Πάνω από 2 μήνες πέρασαν από τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης και οι πληγέντες της ευρύτερης περιοχής ακόμα αναμένουν να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα ανακούφισης που η κυβέρνηση εξήγγειλε, όπως επίσης και να εξειδικευτούν πολλά από αυτά και να συμπεριληφθούν ακόμα περισσότερα, καθώς πολλά από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων, καθιστώντας την κρατική αρωγή εμπαιγμό και επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Σε επικοινωνία μας με εκπροσώπους των πληγέντων με λύπη πληροφορηθήκαμε πως οι περισσότερες εξαγγελίες της κυβέρνησης, καθώς και ήδη ψηφισμένα μέτρα παραμένουν στα χαρτιά.

"Sponsored links"

Συγκεκριμένα η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr παραμένει ανενεργή για τους πληγέντες της περιοχής, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι επιλέξιμη από τον χρήστη. Πολλά νοικοκυριά δεν έχουν λάβει ακόμα την αποζημίωση οικοσκευής με αποτέλεσμα, καθώς οι οικίες τους δεν είναι κατοικήσιμες, να ενοικιάζουν νέες αγοράζοντας βέβαια με ίδια έξοδα την απαραίτητη για τη διαβίωση τους οικοσκευή.

Όσον αφορά στις επισκευές κατοικιών, και αυτό αφορά βέβαια και άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών σε άλλες περιφέρειες της χώρας, η τιμολόγηση γίνεται με τιμές του 2011 και όχι σημερινές, με αποτέλεσμα να μη ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Επιπλέον δεν υπάρχει πρόβλεψη για ζημιές χαμηλού κόστους, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωσή μας η κατάθεση φακέλου για αποζημίωση κοστίζει 5.000 ευρώ, με ζημιές κάτω του ποσού αυτού να καθίστανται ασύμφορες και να καλούνται οι πληγέντες να βάλουν χρήματα από τη τσέπη τους ώστε να τύχουν αποζημίωσης. Σημαντικότατο πρόβλημα αποτελεί και ο περιορισμός των τετραγωνικών που αποζημιώνονται στα 150τ.μ. ανεξαρτήτου χρήσης, με αποτέλεσμα εάν κάποιος έχει και ένα κατάστημα που έχει πληγεί και μαζί με την οικία του ξεπερνούν το όριο αυτό να αναγκάζεται να επιλέξει μεταξύ της οικίας του και του χώρου εργασίας του. Σε αυτά βέβαια προστίθενται και τόσα άλλα όπως η χρηματοδότηση του Δήμου, η αποστολή λογαριασμών ΔΕΚΟ σε κατεδαφισμένες οικίες και κτίσματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί, η επιδότηση ενοικίου, το μη επιλέξιμο των δαπανών κατεδάφισης κ.α. που ναι μεν έχουν προφορικά υποσχεθεί όμως 3 σχεδόν μήνες μετά το σεισμό δεν αποτελούν την πραγματικότητα των πληγέντων.

Δεδομένων τούτων ερωτώνται οι Υπουργοί:

1. Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ενεργοποίησης των μέτρων ανακούφισης;

2. Δεσμεύεστε ότι θα ικανοποιήσετε τα εύλογα αιτήματα των πληγέντων;

3. Πότε προτίθεστε νομοθετήσετε/ εκδώσετε τις ΥΑ ώστε οι υποσχέσεις να μην παραμένουν τέτοιες 3 μήνες μετά την καταστροφή;

4. Πότε σκοπεύετε να ανοίξετε την πλατφόρμα arogi.gov.gr για τους πληγέντες της περιοχής”;

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live