18.8 C
Chania
Sunday, April 21, 2024

Σ. Βολουδάκη: “Το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια θέτει στο περιθώριο ιδεοληψίες”

Ημερομηνία:

Η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, επισημαίνοντας ότι σκοπός του Ν/Σ είναι η αύξηση των εκπαιδευτικών ευκαιριών, η προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών και νέων Ελλήνων ακαδημαϊκών, ο επαναπατρισμός τους από το εξωτερικό και, φυσικά, η εναρμόνιση του νομικού πλαισίου της ανώτατης εκπαίδευσης με το ευρωπαϊκό πρωτογενές δίκαιο.

Περαιτέρω σκοπός είναι, η ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου, η αύξηση της χρηματοδότησης αυτού και των πηγών της, καθώς και η αναβάθμιση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε τρίτο μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας, στοιχείο πολύ σημαντικό ειδικά λόγω της ακριτικής του θέσης.

Το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε η Βουλευτής, περιλαμβάνει 205 άρθρα από τα οποία, τα 179 αναφέρονται στην ενίσχυση και τη βελτίωση της λειτουργίας των δημοσίων πανεπιστημίων, και τα υπόλοιπα 26, στην εγκατάσταση και λειτουργία παραρτημάτων αλλοδαπών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην χώρα μας.

Η κα Βολουδάκη τόνισε ότι οι διατάξεις του Σ/Ν περί μη κρατικών πανεπιστημίων δεν έχουν σκοπό να διαρρήξουν ή να παραβιάσουν τη διάταξη του άρθρου 16 του Συντάγματος, καθώς αφορούν ουσιαστικά την αδειοδότηση της λειτουργίας παραρτημάτων αλλοδαπών πανεπιστημίων, τα οποία ήδη και με το σήμερα ισχύον καθεστώς, παρέχουν διπλώματα, που αναγνωρίζει ο ΔΟΑΤΑΠ, καθώς και τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.

Η βουλευτής επεσήμανε την σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση θεσμοθετεί την συγκεκριμένη καινοτομία, αναφέροντας τις προϋποθέσεις, η πλήρωση των οποίων απαιτείται για κάθε ιδρυόμενο ΝΠΠΕ και οι οποίες ελέγχονται από την Εθνική Αρχή Ανωτάτης Εκπαίδευσης.

Κλείνοντας, η κα Βολουδάκη τόνισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, καθώς επιδιώκει να θέσει στο περιθώριο ιδεοληψίες, προκαταλήψεις, εμμονές και πρακτικές, οι οποίες είναι ασύμβατες με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...