Το κρίσιμο ζήτημα της δημιουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στον Δήμο Αποκορώνου επανέρχεται στο προσκήνιο, με τον Δήμαρχο Χαράλαμπο Κουκιανάκη να προτείνει την άμεση προώθηση του έργου. Σε εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη για ξεκάθαρες αποφάσεις, θέτοντας στο επίκεντρο τη συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης για την εκπόνηση επιστημονικής μελέτης σχετικά με την τελική χωροθέτηση του έργου.
Το διακύβευμα για τον Δήμο Αποκορώνου
Ο κ. Κουκιανάκης τόνισε ότι ο Σ.Μ.Α. είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας που θα μειώσει το κόστος μεταφοράς απορριμμάτων, θα βελτιώσει την καθαριότητα και θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, παρά την αναγνώριση της σημασίας του, οι διαφωνίες και οι καθυστερήσεις έχουν οδηγήσει σε στασιμότητα.
«Η Δημοτική Αρχή εξαντλεί όλα τα περιθώρια και θέτει όλους προ των ευθυνών τους. Γι’ αυτό προτείνουμε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πολυτεχνείο Κρήτης και ειδικότερα με τη Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, υπό την επιστημονική επίβλεψη του ομότιμου καθηγητή κ. Ευάγγελου Γιδαράκου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιστημονική μελέτη χωρίς αμφισβητήσεις
Η συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης διασφαλίζει, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, ότι η χωροθέτηση του Σ.Μ.Α. θα βασιστεί σε επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια και θα είναι αδειοδοτήσιμη, αποφεύγοντας νέες χρονοβόρες διαφωνίες.
«Η επιστημονική εγκυρότητα αυτής της μελέτης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να εντοπιστεί η βέλτιστη θέση για την εγκατάσταση του Σ.Μ.Α., ώστε ο Δήμος να πάψει να είναι όμηρος ατέρμονων συζητήσεων», υπογράμμισε.
«Ήρθε η ώρα της ευθύνης»
Ο Δήμαρχος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει ξεκάθαρη θέση, επισημαίνοντας ότι η προτεινόμενη μελέτη δεν μπορεί να αποτελεί απλώς ένα συμβολικό βήμα, αλλά μια ουσιαστική δέσμευση.
«Δεν υπάρχει πλέον χώρος για υπεκφυγές. Το ερώτημα είναι απλό: Θέλουμε Σ.Μ.Α. στον Αποκόρωνα ή όχι; Αν ναι, τότε πρέπει να εγκρίνουμε τη συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και να δεσμευτούμε ότι θα στηρίξουμε την τελική πρόταση της επιστημονικής μελέτης».
Κλείνοντας, ο κ. Κουκιανάκης έστειλε σαφές μήνυμα προς όλες τις πλευρές:
«Η ιστορία θα καταγράψει ποιος στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και ποιος όχι. Δεν υπάρχει χώρος για “ναι μεν, αλλά…”. Όποιος θέλει πραγματικά να γίνει το έργο, ας το αποδείξει έμπρακτα».
Με την εισήγηση αυτή, η δημοτική αρχή θέτει τις βάσεις για την οριστική λήψη αποφάσεων, με στόχο την υλοποίηση ενός έργου που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων του Αποκόρωνα.
Ακολουθεί η πλήρης εισήγηση του Δημάρχου:
Αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,
Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας για τον Δήμο μας. Θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του κόστους μεταφοράς απορριμμάτων, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη συνολική βελτίωση της καθαριότητας και της ποιότητας ζωής των δημοτών μας. Παρότι όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη ίδρυσής του, οι διαφωνίες, οι αμφιταλαντεύσεις και οι υπεκφυγές έχουν οδηγήσει σε στασιμότητα.
Η Δημοτική Αρχή, αξιοποιώντας όλες τις προτάσεις από όπου και αν προέρχονται, εξαντλεί όλα τα περιθώρια και θέτει όλους προ των ευθυνών τους. Γι’ αυτό προτείνουμε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πολυτεχνείο Κρήτης, ένα από τα κορυφαία Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, και ειδικότερα με τη Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, υπό την επιστημονική επίβλεψη του ομότιμου καθηγητή κ. Ευάγγελου Γιδαράκου, ενός διακεκριμένου επιστήμονα με διεθνώς αναγνωρισμένο έργο στη διαχείριση αποβλήτων και την περιβαλλοντική μηχανική.
Η επιστημονική εγκυρότητα αυτής της μελέτης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να εντοπιστεί η βέλτιστη, εφαρμόσιμη και αδειοδοτήσιμη θέση για την εγκατάσταση του Σ.Μ.Α., ώστε να πάψει ο Δήμος να είναι όμηρος ατέρμονων συζητήσεων.
Δεν υπάρχει πλέον χώρος για υπεκφυγές. Ήρθε η ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει μια ξεκάθαρη απόφαση: θέλει Σ.Μ.Α. στον Αποκόρωνα ή όχι; Αν ναι, τότε καλείται να εγκρίνει το αίτημα προς το Πολυτεχνείο Κρήτης για τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης και να δεσμευτεί ότι η όποια θέση προταθεί από την επιστημονική μελέτη θα στηριχθεί μέχρι τέλους.
Η ιστορία θα καταγράψει ποιος στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και ποιος όχι.
Γιατί η μελέτη αυτή δεν γίνεται για το θεαθήναι. Θα ξοδευτεί δημόσιο χρήμα για το ερευνητικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει πλέον χώρος για «ναι μεν, αλλά…». Όποιος θέλει πραγματικά να γίνει το έργο, ας το αποδείξει έμπρακτα.