28.8 C
Chania
Friday, July 19, 2024

Τάσος Φιλαλήθης: Έφυγε από τη ζωή ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ημερομηνία:

Έφυγε από τη ζωή ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Τάσος Φιλαλήθης.

Ο Τάσος Φιλαλήθης το τελευταίο διάστημα νοσηλευτόταν στην Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης με ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για την απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής και Προγραμματισμού Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην Αντιπρύτανη Υποδομών και Φοιτητικής Μέριμνας του Ιδρύματος, Αναστάσιου Φιλαλήθη.

Ο Αναστάσιος Φιλαλήθης υπηρέτησε στον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Προγραμματισμού Υγείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Διετέλεσε επίσης, Συντονιστής Εκπαίδευσης της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και συνέβαλε στη διαμόρφωση του Πρώτου Προγράμματος Σπουδών της  Ιατρικής Σχολής. Δίδαξε σε  Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) της Δημόσιας Υγείας, της Βιοηθικής και της Γενικής Ιατρικής και υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δημόσια Υγεία και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 2010-2011 διετέλεσε Αντιπρύτανης Υποδομών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επίσης, υπήρξε σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και βασικός συντελεστής  στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα. Συμμετείχε σε πλήθος επιτροπών στο πεδίο της πολιτικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Το ερευνητικό και δημοσιευμένο έργο του επικεντρώθηκε στις υπηρεσίες υγείας, την εκτίμηση των αναγκών υγείας, την πολιτική υγείας, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Ιατρική Εκπαίδευση. Το εκτενές επιστημονικό του έργο έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης τιμά  τη σημαντική προσφορά του στο Ίδρυμα, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια και θέρμη από τη θέση τόσο του ακαδημαϊκού δασκάλου όσο και του Αντιπρύτανη, και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Την είδηση του θανάτου έκανε γνωστή ο συνάδελφός του Χρήστος Λιονής.

Στην ανάρτησή του στο Facebook καθ. Χρήστος Λιονής αναφέρει:

«Είναι μεγάλη ευθύνη να αποχαιρετάς, μετά τον Μιχάλη Φιορέτο, τον Γιάννη Βλαχονικολή, τον Αντώνη Κούτη, ένα άλλο σημαντικό πρόσωπο που φώτισε την Ιατρική Σχολή και τον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Ομότιμο Καθηγητή Τάσο Φιλαλήθη.

Ο Τάσος συνέδεσε τον όνομα του με την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, τη Δημόσια Υγείας και τις Πολιτικές Υγείας, άνοιξε διαδρόμους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και συνέδεσε το όνομα του με σημαντικούς θεσμούς στον τομέα της εκπαίδευσης και των υπηρεσιών υγείας.

Άφησε μεγάλη κληρονομιά σε μεγάλους και μικρούς, μένει σε μας να την αξιοποιήσουμε».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψηφιακό «μπλακ άουτ»: Πώς μια αποτυχημένη αναβάθμιση προκάλεσε παγκόσμιο χάος – Πότε θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση

Δεκάδες συστήματα υπολογιστών αεροδρομίων, τραπεζών, ακόμα και συστημάτων υγείας...

Προς τον Δήμο Χανίων: Απάνθρωπο να εργάζονται οι σκουπιδιάρηδες στο καταμεσήμερο

Δεν ξέρουμε ποιοι κανονίζουν τα ωράρια των εργαζόμενων στον...

Στον Αλικιανό και φέτος τα Ερευνητικά εργαστήρια Periplus

Μετά την περυσινή επιτυχία των δύο κύκλων ερευνητικών εργαστηρίων Periplus,...

Δουλειές με… φούντες ξανά στον Μυλοπόταμο

Συνολικά 7 μικρές χασισοφυτείες, με περίπου 200 δενδρύλλια κάνναβης συνολικά,...