11.8 C
Chania
Saturday, December 13, 2025

Τέλος εποχής για την οικογενειοκρατία στην ελληνική ηγεσία

Ημερομηνία:

Το τέλος των πολιτικών δυναστειών που εξουσιάζουν την Ελλάδα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες επισημαίνεται σε άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ενώ, παράλληλα, τονίζεται ότι οι Έλληνες, εν μέσω κρίσης, ελπίζουν να απαλλαγούν από αυτές.

H αρθρογράφος, αναφερόμενη στους κ.κ. Σαμαρά και Παπανδρέου, σχολιάζει: “Κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή της χώρας για δεκαετίες, πήγαν στα ίδια κολέγια, μοιράστηκαν τα ίδια δωμάτια, αλλά πάντα αγωνίζονταν μόνο και μόνο για να κατακτήσουν την εξουσία”

Στη συνέχεια, ως προς την εναλλαγή των δύο μεγάλων κομμάτων στην ηγεσία και τη σύνδεση συγκεκριμένων ονομάτων με τη διακυβέρνηση του τόπου, προσθέτει: “Οι οικογένειες Καραμανλή, Παπανδρέου και Μητσοτάκη εναλλάσσονται στην εξουσία εδώ και δεκαετίες. Τα ονόματα αυτά εξασφαλίζουν μια σίγουρη θέση στο κοινοβούλιο, αν όχι και σε κάποιο υπουργείο”.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα, ακόμα και αν έχει αρχίσει να διαφαίνεται, θα αποτελέσει μια μακρόχρονη διαδικασία, καθώς η οικογενειοκρατία έχει βαθιές ρίζες.

Επιπλέον, η αρθρογράφος αναφέρεται στον Κώστα Καραμανλή, επισημαίνοντας πως «κρατάει χαμηλούς τόνους, επιθυμώντας να παίξει τον ρόλο της “χρυσής εφεδρείας” του πολιτικού συστήματος στο μέλλον. Σε στάση αναμονής, όμως,  βρίσκεται και η οικογένεια Μητσοτάκη, με την Ντόρα Μπακογιάννη να έχει το δικό της κόμμα και τον Κυριάκο να παραμένει στη Νέα Δημοκρατία αλλά προσπαθώντας να διατηρήσει αυτονομία ως προς τις θέσεις του.»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία αποκλείεται να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση όποτε και να γίνουν οι επόμενες εκλογές, καθώς ο κόσμος δύσκολα θα τους ψηφίσει. Ωστόσο, το σύστημα εμποδίζει την ανάδειξη νέων κομμάτων, λόγω της κρατικής χρηματοδότησης που συνεχίζει να ενισχύει τα υπάρχοντα.

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. ευνόησε τα μεγάλα κόμματα, τα οποία εκμεταλλεύθηκαν τα εκατομμύρια που έρρεαν τη δεκαετία του ’80 για να ενισχύσουν τις πελατειακές σχέσεις και να εδραιώσουν την εξουσία τους.

«Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα παραπονιούνται ότι τα γραφεία στο δημόσιο καταλαμβάνουν ανίκανοι υπάλληλοι που έχουν ανταλλάξει την ψήφο τους με μια προστατευμένη θέση εργασίας» τονίζει η αρθρογράφος.

Το άρθρο ολοκληρώνεται με δήλωση του καθηγητή οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος επισημαίνει: «Οι δυναστείες στην Ελλάδα   έκαναν τους πολίτες να πιστεύουν πως η Δημοκρατία είναι ένα παιχνίδι για εκλεκτά μέλη συγκεκριμένων οικογενειών. Για το λόγο αυτό,  πρέπει να εξαλειφθούν από την πολιτική ζωή του τόπου.»

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία το νέο κύκλωμα στην Κρήτη

τον σχηματισμό δικογραφίας για 15 άτομα και συνολικά για...