Έξω από το Εφετείο έδωσε σήμερα δηλώσεις η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφού κατέθεσε υπόμνημα στην Ανακρίτρια του Αρείου Πάγου εκ μέρους τριών οικογενειών θυμάτων, των Ρούτσι, Παπαγγελή και Δουρμίκα.
Το αίτημα επικεντρώνεται στη διενέργεια ανακριτικών ενεργειών που, κατά τους αιτούντες, δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί και θα μπορούσαν να φωτίσουν τόσο το ίδιο το έγκλημα όσο και την υποτιθέμενη συγκάλυψή του.
«Ζητάμε τη διενέργεια εκείνων των ανακριτικών ενεργειών που ακόμα δεν έχουν γίνει και θα διαλευκάνουν την υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών, την υπόθεση της συγκάλυψης, την υπόθεση των κυβερνητικών ευθυνών», δήλωσε η ίδια.
Τι ζητά το υπόμνημα
Το υπόμνημα περιλαμβάνει αίτημα κατάθεσης της πρώτης ανακρίτριας κυρίας Σούρλα, προκειμένου να διευκρινιστεί ποια ενημέρωση είχε από τις αρχές κατά τις ημέρες των εργασιών στον τόπο του εγκλήματος. Ζητείται επίσης η κατάθεση του πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού στις 6 Μαρτίου 2023, ενεπλάκη στην αφαίρεση της ποινικής δικογραφίας από την ανακρίτρια Λάρισας κατά τις κρίσιμες ημέρες, ενώ ο γιος του υπηρετούσε ως συνεργάτης του τότε Υπουργού Υποδομών Καραμανλή.
Παράλληλα, ζητείται η συσχέτιση στη δικογραφία του συνόλου του υλικού επικοινωνιών της αστυνομίας από εκείνη την περίοδο στη Λάρισα, υλικό που, σύμφωνα με το υπόμνημα, καταγράφεται, φυλάσσεται και απομαγνητοφωνείται και θα έπρεπε ήδη να έχει ενταχθεί στη δικογραφία.
Κεντρικό αίτημα αποτελεί και η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη, του Υφυπουργού Τριαντόπουλου, του Γεραπετρίτη, του Σκέρτσου, του πρώην Περιφερειάρχη Αγοραστού και όλων των προσώπων που αναφέρονται ως εμπλεκόμενα στην αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος.
Η Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στη δικογραφία που αφορά τον Υφυπουργό Τριαντόπουλο, υποστηρίζοντας ότι έχει κατατμηθεί κατά τρόπο που εμποδίζει την πλήρη διερεύνηση των ευθυνών.
«Την ώρα που ερευνάται η συγκάλυψη, μαίνεται η συγκάλυψη»
Η Κωνσταντοπούλου στράφηκε επίσης κατά της απόφασης της Εισαγγελίας Λάρισας να επισπεύσει εκταφές θυμάτων κατά τη διάρκεια των επετειακών μνημοσύνων, χωρίς την προσήκουσα ενημέρωση των οικογενειών και χωρίς να έχουν εξευρεθεί οι απαιτούμενοι ειδικοί — όπως, κατά δήλωσή της, προκύπτει από έγγραφα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά που βρίσκονται στα χέρια της. Τη διαδικασία αυτή χαρακτήρισε «εσκεμμένη προσπάθεια καταστροφής στοιχείων», προειδοποιώντας ότι όποιος επιχειρήσει κάτι τέτοιο θα αντιμετωπίσει ποινικές συνέπειες.



