11.8 C
Chania
Saturday, March 2, 2024

“Τέτοιες πρακτικές μας έφεραν ως εδώ”: Σκληρή απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε Αντιπεριφερειάρχη Χανίων για Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων για δηλώσεις του όπου κατηγορεί και την κυβέρνηση για αδιαφορία που οδηγεί στην υποβάθμιση τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης.

Ο κ. Βουλγαράκης σε δήλωσή του είπε ότι εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί δεν πρόκειται να συγκαλέσει ξανά το Δ.Σ. προς συνεδρίαση, εάν το αρμόδιο Υπουργείο δεν προχωρήσει στην αντικατάσταση των μελών που έχουν παραιτηθεί. Μάλιστα, άφησε και αιχμές κατά του Υπουργού Υποδομών κ. Σπιρτζή ότι κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στην Κρήτης έδειξε παντελής αδιαφορία για τα θέματα του Οργανισμού.

Από την πλευρά του η Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι πλησιάζει η ώρα “του πραγματικού απολογισμού των πεπραγμένων της απερχόμενης διοίκησης του ΟΑΚ” που θα γίνει, “μέσα από διαφανείς διαδικασίες, από τις οποίες θα προέλθει και η αποτίμηση για τις – όχι αναγκαστικά μόνο πολιτικές – ευθύνες όσων τον διοίκησαν”.

Oλόκληρη η ανακοίνωση της Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βουλγαράκης σε μια χωρίς προηγούμενο επίδειξη μικροπολιτικής συμπεριφοράς, εξαπέλυσε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τοπικού τύπου, «δριμεία» επίθεση εναντίον της Κυβέρνησης και των Βουλευτών Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως ο προσωρινός και απερχόμενος πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), κατηγόρησε με προφορικές του δηλώσεις τους πάντες συλλήβδην για «υποβάθμιση », «αδιαφορία», «αδράνεια» κλπ .

Μέσα στην αμετροέπειά του, όμως, δεν φρόντισε να εναρμονιστεί με την γραπτή του δήλωση για τα πεπραγμένα του ΟΑΚ, που εντελώς άλλα αποδεικνύει: Ο αναγνώστης της έκθεσης πεπραγμένων πληροφορείται για παράδειγμα ότι η χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό ήταν κανονική όλο το 2015, ότι ήδη έχουν ήδη ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου έργα προϋπολογισμού 95 εκατομμυρίων, ότι υπάρχει δέσμευση ένταξης σημαντικών έργων που αναφέρονται αναλυτικά στην γραπτή δήλωση για το 2016, ότι εξασφαλίστηκε «άλμα προόδου» για τον υβριδικό σταθμό ενέργειας 50 ΜW. Μαθαίνει ακόμα ότι από το Υπουργείο Μεταφορών εξοφλήθηκαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Οργανισμού ύψους 1,7 εκατομμυρίων. Τα γραπτά αριθμητικά στοιχεία, λοιπόν, δεν βοηθούν τον κ. Βουλγαράκη. Παταγωδώς αυτοδιαψεύδεται με την έκθεση πεπραγμένων που φέρει και την υπογραφή του.

Πρόκειται για ένα λυπηρό, οπωσδήποτε, γεγονός. Ο κ. Βουλγαράκης κατέταξε τον εαυτό του στην μικρή και ενίοτε θορυβώδη ομάδα στελεχών των τέως ισχυρών του δικομματισμού που επιδιώκουν να λησμονηθεί το φαύλο παρελθόν των κομμάτων τους, εξαπολύοντας ασύστολα όσο και αναπόδεικτα κατηγορίες κατά της σημερινής διακυβέρνησης, αδιαφορώντας για την γελοιοποίηση και προκαλώντας ευθέως τη μνήμη και την κρίση του ελληνικού λαού.

Με την δημόσια τοποθέτησή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι το χούι του κομματισμού και της ιδιοκτησιακής αντίληψης του Κράτους βγαίνει τελευταίο. Δεν μπορεί να ερμηνευθεί αλλιώς η «απειλή» του ότι δεν πρόκειται να συγκαλέσει ξανά (!) το ΔΣ του ΟΑΚ, λες και είναι τσιφλίκι του. Σχετικά με αυτό το πρωτοφανές αυταρχικό ολίσθημα πρέπει να λεχθούν τα εξής : Μέχρι σήμερα η θέση του Προέδρου του Οργανισμού ανήκε σύμφωνα με το Νόμο ex oficcio στο Γενικό Γραμματέα αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η θέση αυτή καταργήθηκε και ορθά τον περασμένο Φεβρουάριο , έτσι ο κ. Βουλγαράκης την ανέλαβε προσωρινά, λόγω της θεσμικής του ιδιότητας, ως αναπληρωτής Πρόεδρος.

Η ώρα του πραγματικού απολογισμού των πεπραγμένων της απερχόμενης διοίκησης του ΟΑΚ θα έλθει σύντομα, μέσα από διαφανείς διαδικασίες, από τις οποίες θα προέλθει και η αποτίμηση για τις – όχι αναγκαστικά μόνο πολιτικές – ευθύνες όσων τον διοίκησαν. Έως τότε είναι ενδιαφέρον να γνωρίζει το κοινό εάν τις ακραίες και γεμάτες από προφανή πολιτική σκοπιμότητα δηλώσεις του κ. Βουλγαράκη που γρονθοκοπούνται με την αλήθεια και με την γραπτή δήλωση των πεπραγμένων, τις ενστερνίζονται και τα μέλη τού έως σήμερα διοικητικού Συμβουλίου και όσοι συμμετέχουν σ’ αυτό λόγω θεσμικής ιδιότητας.

Παραδίδομε την στενά κομματική αντίληψη του κ. Αντιπεριφερειάρχη στην κρίση του Χανιώτικου Λαού, με την υπογράμμιση ότι από τέτοιες πολιτικάντικες πονηριές έχομε χορτάσει στο παρελθόν.

Τέτοιες τακτικές μας έφεραν ως εδώ. Και εμείς, με καθαρά το μέτωπο και τα χέρια μας, ήλθαμε για να τις αλλάξουμε.

Και αυτό θα κάνουμε!

Τι είχε δηλώσει ο Απόστολος Βουλγαράκης

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου της ΟΑΚ και Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη:

"google ad"

Στο πρώτο ΔΣ για το 2016, του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ πέρα από την αντιμετώπιση τεχνικών θεμάτων των σε εξέλιξη έργων του Οργανισμού και παρά το γεγονός ότι η Διοίκηση τελεί υπό παραίτηση, διαπιστώθηκαν οι εξαιρετικές επιδόσεις του Οργανισμού στους τομείς αρμοδιότητάς του επιβεβαιώνοντας την ανάγκη άσκησης των καθηκόντων των μελών του ΔΣ για την λήψη των αναγκαίων αποφάσεων.

Το έργο που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό στον ΒΟΑΚ και τα συνοδά του Φράγματος του Αποσελέμη το 2015 έφτασε στα 27 εκ € παρά τις τραπεζικές δυσχέρειες του καλοκαιριού πετυχαίνοντας απορροφήσεις 70 εκ€ για τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του 2014 και 2015.

Επίσης έχουν ενταχθεί στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου το συνεχιζόμενο έργο Γούρνες –Χερσόνησος, αναμένεται η ένταξη του Μουρνιές-Γογονή όπως και του Πάνορμο-Εξάντης παρότι εκκρεμεί για το έργο αυτό μέχρι και σήμερα το θέμα επιλογής του αναδόχου. Τα παραπάνω έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 95 εκ€ και έχει δοθεί η διαβεβαίωση των υπηρεσιακών παραγόντων τόσο για την δυνατότητα όσο και της άμεσης ένταξης ποσοστού 4% του προϋπολογισμού για την τεχνική στήριξη του Οργανισμού. Δυστυχώς δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις με τις ανολοκλήρωτες μελέτες για τον ΒΟΑΚ που παραμένουν στο Υπουργείο χωρίς χρηματοδότηση όσο και τη Μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού η οποία δεν έχει ενταχθεί ακόμα για χρηματοδότηση.

Επίσης αναμένεται ή ένταξη για χρηματοδότηση από την νέα περίοδο 14-20 του έργου ενίσχυσης του ταμιευτήρα Αποσελέμη από τις πλημυρικές παροχές του Οροπεδίου Λασιθίου ενώ η διάνοιξη της σήραγγας έχει φτάσει τα 800μ από 3,5χιλ και αναμένεται να λειτουργήσει το έργο την επόμενη χειμερινή περίοδο εφόσον χρηματοδοτηθεί χωρίς προβλήματα.

Σχετικά με την υλοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην Δυτική Κρήτη, του Άξονα 3 και 4 η δημόσια δαπάνη που καταβλήθηκε στους επενδυτές 69 επενδυτικών σχεδίων το 2015 έφτασε τα 1εκ€ παρότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι όροι συνέχισης του προγράμματος την περιόδο 14-20. Αντίστοιχα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης των τεσσάρων ΤΟΠΣΑ ΤΟΠΕΚΟ της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Παράλληλα έχουν εγκριθεί η πρόταση του Οργανισμού ως επικεφαλής εταίρος στον ΕΟΧ ύψους 1,6 εκ€ χωρίς απαίτηση ίδιας συμμετοχής και δύο ακόμα προτάσεις με τους ίδιους όρους προϋπολογισμού 1 εκ € στα οποίο η συμμετοχή του Οργανισμού ανέρχεται στο 20%. Την ίδια στιγμή ο Οργανισμός συμμετέχει ως επικεφαλής ή ως εταίρος σε προτάσεις στο πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα Κύπρος, LIFE και HORIZON 2020.

Σχετικά με την σύμβαση υλοποίησης του Υβριδικού Σταθμού Ενέργειας 50 MW με αναμενόμενα έσοδα 0,5 έως 1,5 εκ € για το 2016, μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του και παρά την μέχρι τώρα καθυστέρηση επιχειρείται άλμα προόδου αξιοποιώντας τις σχετικές ρήτρες.

Επίσης ο Οργανισμός μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Χρ. Σπίρτζη για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων δανείων σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο 4138/13 και την αντίστοιχη ΚΥΑ ΦΕΚ3684/14, κατόρθωσε την μείωση του δανεισμού κατά 1,7 εκ € περιορίζοντας τον στα 1,2 εκ € ενώ έχει την δυνατότητα και προχωράει στην ρύθμισης των οφειλών του προς την ΔΕΗ καταβάλλοντας την προκαταβολή τις ενδιάμεσες δόσεις και τους τρέχοντες λογαριασμούς, μέχρι την πραγματοποίηση της υποχρέωσης του Υπουργείου, όπως προβλέπεται στον N.4313/14 αρ 73, για επιχορήγηση της λειτουργίας των πρόσθετων αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί.

Την ίδια στιγμή ο Οργανισμός με ευλάβεια διεκδικεί και εισπράττει στα πλαίσια των υπηρεσιών που παρέχει διαχείρισης υδατικών πόρων του πρώην ΟΑΔΥΚ, για τα δύο τελευταία χρόνια, περισσότερα από όσα τιμολογεί, καταφέρνοντας και την αποπληρωμή οφειλών προηγούμενων ετών.

Σχετικά με την διαχείριση του Φράγματος Αποσελέμη και την Υδροδότηση των συνδεδεμένων Δήμων, μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού για την δημιουργία Οργάνου Διαχείρισης αποτελούμενου από τους Δημάρχους των όμορων δήμων και τους Προέδρους των ΔΕΥΑ για την κατανομή του νερού και άλλα θέματα, επιβεβαιώθηκε η αποδοχή των διμερών συμβάσεων και η αποστολή τους για προληπτικό έλεγχο που θα οδηγήσει στην ολοκληρωμένη λειτουργία του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμολόγηση προκύπτει αυστηρά από την ανάκτηση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ενέργειας σύμφωνα με τον εγκεκριμένο κανονισμό λειτουργίας και θα αναθεωρηθεί σύμφωνα με τα πραγματικά στοιχεία που θα συγκεντρωθούν μετά από έξι μήνες. Για την λειτουργία του έργου θα αξιοποιηθούν οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΥΔΕ Αποσελέμη ενώ αναμένεται άμεσα η μεταφορά των εργαζομένων στις νέες εξοπλισμένες εγκαταστάσεις στο Διυλιστήριο των Αγριανών.

Συμπληρωματικά στα παραπάνω αξίζει να παρατεθούν τα στοιχεία της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών σύμφωνα με τα οποία διαπιστώνεται ότι το τεράστιο έργο που πραγματοποιεί ο Οργανισμός και οι πρόσθετες αρμοδιότητες που έχει αναλάβει όπως της Προϊσταμένης Αρχής των έργων που υλοποιεί η λειτουργία του Φράγματος Αποσελέμη όσο και τα εγκεκριμένα ανταγωνιστικά προγράμματα , το σύνολο των εργαζομένων στον ΟΑΔΥΚ και τον ΟΑΝΑΚ (εκτός των εργαζομένων στις ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ και Αποσελέμη που παραμένουν ίδιοι) πριν την συγχώνευση ανέρχονταν σε 110 και την παροχή υπηρεσιών 19 ακόμα εργαζομένων σήμερα δεν αντικαταστάθηκαν ούτε καν οι 21 συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαντα δύο τελευταία χρόνια.

Τέλος αναμένεται με ενδιαφέρον η παρουσίαση της μελέτης εκτίμησης και αξιολόγησης των ασθενειών του πεύκου και της επεκτασιμότητάς του στα Λευκά Όρη και οι επακόλουθες διαχειριστικές προτάσεις το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016 στην Ανώπολη Σφακίων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λαβρόφ για Λόιντ Όστιν και πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας: «Είπε αυτό που σκεφτόταν»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε σε ερωτήσεις Τούρκου...

Γάζα: Διεθνής κατακραυγή για τη σφαγή των αμάχων- Οι ευθύνες της Δύσης για την ανθρωπιστική βοήθεια

Την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας έχει προκαλέσει το μακελειό στη...

Πάνω από 250 άτομα συμμετείχαν στην πεζοπορική διαδρομή του Δήμου Πλατανιά

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πεζοπορική διαδρομή...