16.8 C
Chania
Thursday, December 18, 2025

Τα άγνωστα ψαροεκτροφεία της Αρχαίας Φαλάσαρνας: Ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας | Φωτός

Ημερομηνία:

Ένα εντυπωσιακό και λιγότερο γνωστό κομμάτι της ιστορίας της Αρχαίας Φαλάσαρνας έρχεται στο φως από τον δημοσιογράο Ιωάννη Παπαδάκη, καθώς τα σκαλιστά πέτρινα θαλάσσια εκτροφεία ψαριών αποκαλύπτουν τη σημασία της ιχθυοκαλλιέργειας στην αρχαιότητα.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο δημοσιογράφος Ιωάννης Παπαδάκης, οι πέτρινοι θάλαμοι ιχθυοκαλλιέργειας, που βρίσκονται στα νοτιοδυτικά της εισόδου του αρχαίου λιμανιού, αποτελούν ένα μοναδικό δείγμα της σχέσης των αρχαίων με τη θάλασσα και τις τεχνικές διαχείρισης της αλιείας.

Οι δεξαμενές αυτές βρίσκονταν παλαιότερα στο επίπεδο της θάλασσας, ωστόσο, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 365 μ.Χ., ανυψώθηκαν κατά 4-5 μέτρα. Σήμερα, είναι εμφανείς τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις τέτοιες δεξαμενές, με δύο να ξεχωρίζουν καθαρά και άλλες δύο να βρίσκονται κρυμμένες από τη βλάστηση.

Κάθε δεξαμενή διαθέτει εσωτερική σκάλα, επιτρέποντας την πρόσβαση για καθαρισμό και συντήρηση, μια κατασκευή που παρουσιάζει ομοιότητες με αντίστοιχες δομές που έχουν εντοπιστεί στο Ηράκλειο και την Ιεράπετρα. Ωστόσο, οι εγκαταστάσεις στη Φαλάσαρνα παραμένουν σε καλύτερη κατάσταση, παρά τη δύσκολη πρόσβαση στο σημείο.

Ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι ποια είδη ψαριών εκτρέφονταν σε αυτές τις δεξαμενές. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο “Σκάρος ο Κρής”, το ψάρι που απεικονίζεται συχνά στα αρχαία ψηφιδωτά της Κισάμου, ενδέχεται να ήταν ανάμεσά τους.

Η Αρχαία Φαλάσαρνα, πριν μετατραπεί σε πειρατικό λιμάνι, υπήρξε μεγάλη εμπορική πόλη στη δυτική Κρήτη, όπως επιβεβαιώνουν οι ανασκαφές που πραγματοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, με την πολύτιμη συμβολή της αρχαιολόγου Ελπίδας Χατζηδάκη.

Η ύπαρξη παρόμοιων εκτροφείων και στην ανατολική Κρήτη, όπως στην Ιεράπετρα, ενισχύει την άποψη ότι οι τεχνικές ιχθυοκαλλιέργειας ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένες στο νησί ήδη από την αρχαιότητα.

Δείτε φωτογραφίες από την ανάρτηση του δημοσιογράφου:

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ