20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τα αίτια των επεισοδίων στη Μεσαρά, οι ανάγκες σε εργάτες και τα κυκλώματα

Ημερομηνία:

Σε 24 συλλήψεις προχώρησε χθες το βράδυ η αστυνομία στη Μεσαρά μετά τα σοβαρά επεισόδια μεταξύ Ελλήνων και Πακιστανών στην περιοχή του Τυμπακίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε ντόπιων, ο ένας από τους οποίους παραμένει στο νοσοκομείο. Από τους 24 συλληφθέντες οι 22 είναι Πακιστανοί και οι δύο ντόπιοι, οι οποίοι μάλιστα ήταν ανάμεσα στους τραυματίες.

Ο κάμπος της Μεσαράς, η μεγαλύτερη πεδιάδα της Κρήτης, ανάμεσα στον Ψηλορείτη και τα Αστερούσια, ήταν και είναι η περιοχή που έτρεφε κι τρέφει την Κρήτη.

Τα παλαιότερα χρόνια ήταν ο σιτοβολώνας του νησιού, ενώ παρήγαγε και ελαιόλαδο. Τα τελευταία χρόνια η ελαιοκαλλιέργειες έχουν αυξηθεί σημαντικά, αλλά η Μεσαρά θρέφει πλέον και την Ευρώπη με τη μεγάλη παραγωγή πρώιμων κηπευτικών στα θερμοκήπια, αλλά και υπαίθριων καλλιεργειών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά δεκάδες νταλίκες φορτωμένες, με ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, μελιτζάνες και άλλα προϊόντα φεύγουν από τη Μεσαρά για τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης

Οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, οι υπόγειοι υδροφορείς που τροφοδοτούνται από τα νερά του Ψηλορείτη και των Αστερουσίων, έχουν βοηθήσει στη σημαντική ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στην περιοχή.

Εργατικά χέρια

Διαχρονικά υπήρχε η ανάγκη εργατικών χεριών, την περίοδο της φύτευσης ή της σποράς, στη συνέχεια στην εντατική καλλιέργεια και φυσικά στη συγκομιδή. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ΄70 στην περιοχή πήγαιναν πολλοί αγρότες με μικρό κλήρο, από άλλες περιοχές του νησιού, προκειμένου δουλεύοντας να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Αρχές της δεκαετίας του ΄90 έρχονται από την Αλβανία εκατοντάδες εργατικά χέρια, που δίνουν ανάσα στους παραγωγούς και αυξάνουν τις καλλιέργειές τους. Οι Αλβανοί έχουν πλέον ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία, κάποιοι από αυτούς έχουν γίνει καλλιεργητές ενοικιάζοντας εκτάσεις που ήταν παρατημένες.

Τα τελευταία χρόνια η μεγάλη ανάγκη για εργατικά χέρια έχει φέρει στην περιοχή της Μεσαράς χιλιάδες Πακιστανούς. Όλοι τους άνδρες, χωρίς οικογένεια, με εντελώς διαφορετική πολιτισμική κουλτούρα.

Δεν φτάνουν όμως μόνοι τους ψάχνοντας δουλειά. Είτε φτάνουν μέσω κυκλωμάτων και ακολουθούν τις εντολές του «αφέντη», ο οποίος τους αναλαμβάνει ή ακόμη και εάν φτάσουν μόνοι τους πρέπει να ενταχθούν σε συγκεκριμένη ομάδα.

Οι παραγωγοί της περιοχής απευθύνονται στον «αφέντη» και εκείνος τους δίνει το προσωπικό που ζητούν. Παράλληλα φροντίζει για τη διαμονή τους σε παλιά σπίτια και αποθήκες, όπου σε κάθε δωμάτιο μένουν στοιβαγμένοι 10 με 15 άνθρωποι κάτω από άθλιες συνθήκες.

Το μεροκάματο κυμαίνεται από 30 έως 35 ευρώ με το 1/3 να καταλήγει στην τσέπη του «αφέντη».

Σύμφωνα με κατοίκους της Μεσαράς αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην περιοχή περίπου 4.000 Πακιστανοί, οι περισσότεροι των οποίων ψάχνουν για μεροκάματο. Οι ανάγκες καθημερινά σε εργατικά χέρια δεν φτάνουν τα χίλια, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να είναι χωρίς δουλειά.

Επίσης ο «αφέντης» προκειμένου να εξισορροπεί λίγο την κατάσταση τους «ανακυκλώνει», με αποτέλεσμα να εργάζονται δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Φορείς της Μεσαράς τονίζουν πως πρέπει να γίνει πλήρης καταγραφή των αλλοδαπών που είναι στην περιοχή, να δηλώσουν το χώρο στον οποίο μένουν, αλλά και τον παραγωγό στον οποίο εργάζονται.

"google ad"

Προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι μόνιμοι μετανάστες, εάν πληρώνονται κανονικά και εάν ασφαλίζονται, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Τέλος επισημαίνουν την ανάγκη εξάρθρωσης των κυκλωμάτων, ουσιαστικά δουλεμπορίας, που δρουν στην περιοχή και φέρουν τη βασική ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί.

Κυκλώματα Πακιστανών και ντόπιων που διαχειρίζονται απεγνωσμένους ανθρώπους, ενισχύοντας την αδήλωτη και μαύρη εργασία.

Επεισόδια- δολοφονίες

Η παρουσία χιλιάδων Πακιστανών έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά επεισόδια μεταξύ τους, με άγριους ξυλοδαρμούς, σοβαρούς τραυματισμούς και δολοφονίες. Οι προστριβές με τους ντόπιους ήταν ελάχιστες και δεν έπαιρναν διάσταση.

Σταδιακά δημιουργήθηκαν δύο τάσεις στην περιοχή.

Υπάρχουν εκείνοι που είναι εξοργισμένοι λέγοντας ότι οι Πακιστανοί ενοχλούν κοπέλες και γυναίκες στην περιοχή, που φοβούνται να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στο δρόμο, λειτουργούν αυτοσχέδια τζαμιά σε σπίτια με Ιμάμηδες, και επικαλούνται τον Αλλάχ στα επεισόδια με ντόπιους.

Υπάρχουν και εκείνοι που επισημαίνουν τη συμβολή των Πακιστανών στη λειτουργία και ενδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή, τονίζοντας τις άθλιες συνθήκες διαμονής τους, αλλά και τα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τα σοβαρά επεισόδια το βράδυ του Σαββάτου ανάμεσα σε 100 Πακιστανούς και 50 Έλληνες, που οδήγησαν στον τραυματισμό πέντε ντόπιων οι τρεις από τους οποίους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές Πακιστανών κάποιες από τις οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Πήγαν, λοιπόν, στο Αστυνομικό Τμήμα Φαιστού στις Μοίρες παραγωγοί κηπευτικών, οι οποίοι ζητούσαν επιμόνως την απελευθέρωση κάποιων από αυτούς, επικαλούμενοι οικονομική καταστροφή εάν δεν γινόταν οι συγκομιδή σήμερα Κυριακή.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν ότι τα επεισόδια το βράδυ του Σαββάτου δεν είναι τυχαία. Η αντιπαράθεση σιγόβραζε εδώ και αρκετό καιρό και κάποια στιγμή θα γινόταν η έκρηξη.

Τώρα απαιτείται ψυχραιμία, λογική, προσπάθειες εκτόνωσης, πάταξη των κυκλωμάτων, έλεγχος και νομιμότητα της εργασίας των μεταναστών.

ert.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...