Τα εγκλήματα των ναζί στην Κρήτη μέσω του Αρχείου Κουτουλάκη σε 6 πόλεις της Γερμανίας

Κανένα σχόλιο

Μετά από πρόσκληση της ελληνικής πρεσβείας στη Γερμανία το φωτογραφικό αρχείο του Κωνσταντινού Κουτουλάκη όπου καταγράφονται οι ωμότητες των ναζί στην Κρήτη, θα παρουσιαστεί με τη μορφή Έκθεσης σε 6 πόλεις της Γερμανίας.

Παρά την επικοινωνία που είχαμε με τους υπεύθυνους της Έκθεσης, οι πληροφορίες είναι λιγοστές. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Έκθεση θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2017, θα ξεκινήσει από το Βερολίνο και θα παρουσιαστεί σε πόλεις όπου υπάρχουν ελληνικές προξενικές αρχές, δηλαδή, το Αμβούργο, το Ντύσελντορφ, το Μόναχο, τη Στουτγκάρδη και την Φρανκφούρτη.

Το φωτογραφικό υλικό του Αρχείου Κουτουλάκη αλλά και η Καταγραφή του Καζαντζάκη δημιουργήθηκαν για να αποτελέσουν εργαλείο στα πλαίσια της διεκδίκησης των ελληνικών αρχών για καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία όμως είναι πολύ αμφίβολο αν η παρουσίαση της Έκθεσης στη Γερμανία θα γίνει υπό αυτούς τους όρους.

"Sponsored links"

Το πρόγραμμα της Έκθεσης παραμένει άγνωστο όπως και το αν θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια και άλλων εκδηλώσεων που θα συμπεριλαμβάνουν ομιλίες για τα εγκλήματα των ναζί στην Κρήτη.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Επιτροπή είχε συσταθεί με κυβερνητική εντολή το 1945, για να καταγράψει τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διαπράχτηκαν την Κατοχή, από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές. Αποτελείτο από το λογοτέχνη Νίκο Καζαντζάκη και τους Καθηγητές Πανεπιστημίου Ιωάννη Κακριδή και Ιωάννη Καλιτσουνάκη, και τον φωτογράφο Κωνσταντίνο Κουτουλάκη, οι οποίοι περιόδευσαν στην Κρήτη το διάστημα από 29 Ιουνίου έως και 6 Αυγούστου 1945.

Να αναφέρουμε τέλος, ότι στα πλαίσια των 75 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, η ομάδα πρωτοβουλίας με έδρα το Βερολίνο «Η Γερμανία πρέπει να πληρώσει» ετοιμάζει δική της έκθεση φωτογραφίας αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις για τα εγκλήματα των ναζί στην Κρήτη και το αίτημα για παροχή αποζημιώσεων.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί σε γκαλερί του συνδικάτου ver.di ενώ συνδιοργανωτές της Έκθεσης θα είναι και άλλα συνδικάτα.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live