12.1 C
Chania
Παρασκευή, 20 Μαρτίου, 2026

Τα πέντε αντισταθμιστικά μέτρα για την περικοπή του ΕΚΑΣ

Ημερομηνία:

Αντισταθμιστικά μέτρα για την περικοπή του ΕΚΑΣ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, κατά την οποία παρουσίασε τους επτά πυλώνες για την ανασυγκρότηση του κράτους.

Ειδικότερα τα μέτρα άμβλυνσης των απωλειών από την περικοπή του ΕΚΑΣ που παρουσίασε ο πρωθυπουργός είναι:

  1. Πλήρης απαλλαγή, από την φαρμακευτική δαπάνη για όσους δικαιούχους υπέστησαν μείωση.
  2. Απαλλαγή από τη παρακράτηση του 6%  για την εισφορά υγείας, για όσους δικαιούχους ΕΚΑΣ έχουν απώλεια από 30 ευρώ και άνω.
  3. Ένταξη των δικαιούχων ΕΚΑΣ που έχουν απώλεια 115 ευρώ και άνω, στο πρόγραμμά της Προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας Αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές, περίπου στο ύψους του 1/3 της απολεσθείσας παροχής.
  4. Διατήρηση του ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% .
  5. Διατήρηση κατ εξαίρεση του ΕΚΑΣ σε έναν από τους δύο συζύγους (αυτόν με το χαμηλότερο εισόδημα), σε περιπτώσεις όπου χάνεται και για τους δύο.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν άμεσα από τον επόμενο μήνα και έχουν διασφαλιστεί πλήρως για το τρέχον έτος. «Ευελπιστούμε ότι το ίδιο θα καταφέρουμε και για επόμενα δύο έτη έως ότου οι απώλειες αντισταθμιστούν από την αύξηση της συντάξιμης αποδοχής για τους δικαιούχους με την αρχή καταβολής της Εθνικής σύνταξης», σημείωσε.

tvxs.gr

 

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Δεν ήμουν πλασμένος για τον πόλεμο»: Ποιητικό αναλόγιο στο ΚΑΜ για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Ποιητικό αναλόγιο «Δεν ήμουν πλασμένος για τον πόλεμο» στις 22/3 στο ΚΑΜ Χανίων. Με Φανή Γεωργακάκη, Εμμανουήλ Στεφανουδάκη και μουσικό σχολιασμό από τον Ιωάννη Γιαννακάκη. Ελεύθερη είσοδος.

Μανόλης Χνάρης: «Καμία ουσιαστική απάντηση από την Κυβέρνηση για τη χαμηλή τιμή του κρητικού αιγοπρόβειου γάλατος»

Ο Μανόλης Χνάρης κατήγγειλε στη Βουλή τη χαμηλή τιμή πώλησης του κρητικού αιγοπρόβειου γάλακτος (1,06€/kg) έναντι της ηπειρωτικής χώρας (1,40€/kg), ζητώντας μέτρα προστασίας των κτηνοτρόφων.

Τεράστιο το ενδιαφέρον για το Run Greece Ηράκλειο: Οι εγγραφές ξεπέρασαν τις 2.300

Το Run Greece Ηράκλειο επιστρέφει 29 Μαρτίου 2026 με ρεκόρ συμμετοχών. Οι εγγραφές ξεπέρασαν τις 2.300. Σεμινάριο ΚΑΡΠΑ, προσφορά στο ΠΑΓΝΗ και ενημέρωση στα σχολεία.

Μαμουλάκης: Αναφορά για την προστασία δανειοληπτών του Νόμου Κατσέλη

Ο βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσε αναφορά για τους δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος ζητά προστασία της πρώτης κατοικίας και έλεγχο των servicers.