Τα πρώτα αγροτικά μπλόκα στην Κρήτη – Κατάληψη στην αντιπεριφέρεια Χανίων

Κανένα σχόλιο

Η κινητοποίηση είναι η πρώτη φωνή από την Κρήτη που φωνάζει “παρόν” στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Μετά την Εγνατία και τον Θεσσαλικό κάμπο, τα πρώτα αγροτικά μπλόκα στην Κρήτη είναι γεγονός. Το ραντεβού είχε δοθεί στον κόμβο των Πεζών στο Ηράκλειο στην κινητοποίηση που διοργάνωσε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση και αποτελεί ένα πρώτο δείγμα του κλίματος που υπάρχει στον αγροτικό κόσμο του Ηρακλείου.

Η κινητοποίηση σε πρώτη φάση έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα καθώς οι διοργανωτές θέλουν να στείλουν μήνυμα στην πολιτεία με την παρουσία τους και όχι να ταλαιπωρήσουν τους οδηγούς. Παράλληλα η κινητοποίηση είναι η πρώτη φωνή από την Κρήτη που θα φωνάξει “παρόν” στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων.

"Sponsored links"

Οι αγρότες σε Ηράκλειο και Χανιά βγήκαν χθες στους δρόμους αντιδρώντας στα κυβερνητικά μέτρα που απειλούν με αφανισμό τον αγροτικό κλάδο.

Συμβολική κατάληψη στην αντιπεριφέρεια Χανίων

Τα συντονιστικά όργανα των αγροτών στους δυο νομούς κάλεσαν τα μέλη τους σε ανασύνταξη και δυναμική υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κλάδου. Αντίστοιχα στα Χανιά το κάλεσμα είχε σημείο αναφοράς την πλατεία Αγοράς στο κέντρο της πόλης όπου είχαν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι του νομού στις 11 το πρωί. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Χανίων.

Στη συνέχεια με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της πόλης και κατέληξαν στην Αντιπεριφέρεια, την οποία και κατέλαβαν συμβολικά.

Οι αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους την Πέμπτη με κατάληψη στις 11.00 το πρωί της Δ.Ο.Υ. Χανίων.

Τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των αγροτών εξέφρασε με ανακοίνωσή του και το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο Χανίων.

Επίσης τις κινητοποιήσεις των αγροτών χαιρετίζει και η Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων νομού Χανίων

Σε ανακοίνωση -σχετικά με το διεκδικητικό τους πλαίσιο- σημειώνουν ότι:

“Οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα που προκαλεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει η ΚΑΠ και γενικότερα η αντιαγροτική – αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης.

"Sponsored links"

Υψώνοντας τείχος αντίστασης για να ανακόψουν τη βάρβαρη επίθεση που δέχονται στο εισόδημα και στη ζωή τους, με τα απούλητα ή με τις εξευτελιστικές τιμές των εσπεριδοειδών και των κτηνοτροφικών προϊόντων, την ίδια ώρα που οι τιμές σε ζωοτροφές, λιπάσματα και άλλα αγροεφόδια όλο και αυξάνονται, ταυτόχρονα, μάχονται και για την ανατροπή της αντιαγροτικής – αντιλαϊκής πολιτικής, προβάλλοντας την προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας, που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα και θα εξασφαλίζει φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Νέα βάρη

Στα δυσβάσταχτα βάρη των φτωχών αγροτών έρχονται να προστεθούν και νέα, όπως:

— Η άγρια φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και των σπιτιών και των χωραφιών.

— Οι μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, στις εισφορές του ΟΓΑ, στην τιμή του αγροτικού και του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου αγροτικής χρήσης και θέρμανσης, των ζωοτροφών και των άλλων αγροτοκτηνοτροφικών μέσων και εφοδίων, στα δημοτικά τέλη για το νερό στα χωριά κ.α.

— Τα τσουχτερά χαράτσια για επίσκεψη, εισαγωγή και περίθαλψη στα νοσοκομεία και της συμμετοχής στα φάρμακα.

— Η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ, από 11% σε 6% φέτος, με άμεση προοπτική την κατάργησή της, όπως και στο φόρο πετρελαίου.

— Η άγρια περικοπή των πενιχρών αγροτικών συντάξεων, με μείωση κατά 30 ευρώ και το κόψιμο των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

— Η μη καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για μεγάλες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από καιρικές συνθήκες κι αρρώστιες, όπως στο Δήμο Πλατανιά από τη χιονόπτωση του 2008

Διεκδικητικό πλαίσιο

Στο διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν, με τις κινητοποιήσεις τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες περιλαμβάνονται:

-Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών, σε όλα τα φυτικά και ζωικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

-Μείωση του κόστους παραγωγής με την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, και μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%.

-Αφορολόγητο εισόδημα 40.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι αγροτών και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, μείωση των συντελεστών φορολογίας από εκεί και πάνω, φορολόγηση με 45% των ΑΕ και ΕΠΕ.

-Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών, όσο διαρκεί η κρίση.

-Να επανέλθει ο ΕΛΓΑ στον προηγούμενο νόμο για την καταβολή της εισφοράς, με βάση τα τιμολόγια και την πραγματική παραγωγή του κάθε κτήματος. ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας με πλήρη ασφάλιση, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.

-Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και της συμμετοχής στα φάρμακα, στην εξέταση και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Κατάργηση των αυξήσεων στη συμμετοχή για τον ΟΓΑ των φτωχομεσαίων αγροτών.

-Κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες.

Φαίνεται ότι αυτά τα αγωνιστικά μηνύματα είναι που ξύπνησαν ξαφνικά και ορισμένους «αγροτοσυνδικαλιστές» από το χρόνιο λήθαργο της απραξίας. Όψιμα θυμήθηκαν να μπουν στη δράση για τα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων. Αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους γι’αυτό, τις τελευταίες ώρες ξεσπάθωσαν και θυμήθηκαν τα περί «διάσπασης των αγροτών» και μας εγκαλούν για κάτι τέτοιο.

Τους λέμε: δεν προσφέρουν τίποτα θετικό με αυτή τους την τακτική στην προσπάθεια της φτωχομεσαίας αγροτιάς του νομού μας να διεκδικήσει τα δίκια της και την ίδια της την επιβίωση.”.

Πηγή: neatv.gr, prismanews.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις