ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
21/01/2022 - Μελέτη: Πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι πέθαναν το 2019 από αντιμικροβιακή αντοχή
21/01/2022 - Δανία: Οι παιδίατροι ζητούν να επανεξεταστεί ο εμβολιασμός για τα παιδιά
21/01/2022 - CEO Stellantis: H προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη ενέχει περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς κινδύνους
21/01/2022 - Κροατία: Στην Καθολική Εκκλησία 160 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ
21/01/2022 - Διχασμένοι οι Σουηδοί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
21/01/2022 - Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τη Γεωργία
21/01/2022 - Εξαντλημένοι υγειονομικοί κοιμούνται στο πάτωμα | Φωτός
21/01/2022 - Δημοσιογράφος κλήθηκε σε… ανωμοτί εξηγήσεις από Εισαγγελέα επειδή έκανε ρεπορτάζ! – Ηλιόπουλος: Η δημοσιογραφική έρευνα ως έγκλημα
21/01/2022 - Ιερέας στα Κάτω Πατήσια: Σοκαριστική η κατάθεση της ανήλικης που τον κατηγορεί για βιασμό
21/01/2022 - Μαύρη Παρασκευή με 108 νεκρούς – Στα 2.000 τα κρούσματα για ακόμη μία μέρα στην Κρήτη
21/01/2022 - Αναβαθμίζεται η επεξεργασία λυμάτων της ΔΕΥΑΒΑ – Δυνατότητα ανάκτησης του παραγόμενου ύδατος για άρδευση
21/01/2022 - Δίπλα στους αναγνώστες η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, με εξειδικευμένες υπηρεσίες
21/01/2022 - Ερωτήσεις “Ελληνικής Λύσης” για παραγωγούς αλόης και μουσικό σχολείο Θερίσσου στη Βουλή
21/01/2022 - Oι παρατάξεις “Λαϊκής Συσπείρωσης” δήμων των Χανίων για την επιβολή “τέλους ταφής” και “περιβαλλοντικής εισφοράς” από 1η Ιανουαρίου 2022 μέσω των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων
21/01/2022 - Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του ΟΕΒΕΝΧ
21/01/2022 - Το Σωματείο Διανομέων Χανίων ζητά την απαγόρευση της διανομής με μηχανάκι «στις ακραίες συνθήκες που αναμένονται»
21/01/2022 - Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης “για τις ευθύνες της περιφέρειας σχετικά με τη σχεδιαζόμενη λειτουργία ορυχείου γύψου στη θέση «Προφήτης Ηλίας» στο Στόμιο του Δήμου Κισσάμου”
21/01/2022 - KKE: Τα «απάτητα» βουνά είναι ήδη πατημένα από τους επιχειρηματικούς ομίλους
21/01/2022 - Κινητοποίηση και στα Χανιά το Σάββατο στα πλαίσια της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού
21/01/2022 - Γ. Καραγιάννης: «Μέσα σε τρεις μήνες έχουν διατεθεί σχεδόν 41 εκ. € στους σεισμόπληκτους της Κρήτης»
Αγώνας της Κρήτης

Τα υπερκέρδη των φαρμακευτικών και η κοντόφθαλμη πολιτική των κυβερνήσεων της Δύσης γέννησε τη μετάλλαξη της Μποτσουάνας

Κανένα σχόλιο

Τα είχαμε γράψει και μήνες πριν:

Η Αφρική πεθαίνει ανεμβολίαστη, ενώ η Δύση κάνει τρίτη δόση

Στη σχετική είδηση απο τα μέσα του Σεπτέμβρη αναφερόταν ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέφερε το αίτημα για άρση των πατεντών

"Sponsored links"

Ο ΠΟΥ καλούσε τις πλούσιες δυτικές χώρες να σταματήσουν να εμβολιάζουν ή να σχεδιάζουν να εμβολιάζουν με τρίτη δόση τον πληθυσμό τους, καθώς τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών – και άρα ανοσίας – στις φτωχές χώρες δε θα επιτρέψουν να ηττηθεί η πανδημία. 

Ο ΠΟΥ, όπως είχε τονίσει και ο γγ του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, χαρακτήρισε «ασυγχώρητη» την χορήγηση τρίτης δόσης «σε υγιή άτομα» στον πλούσιο κόσμο.

Μίλαγε για την αναγκη να παραχθούν εμβόλια στον ίδιο τον τρίτο κόσμο, και τα πλεονάζοντα εμβόλια να φτάσουν στις φτωχότερες χώρες, στις οποίες, όπως τόνισε, είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμών.

Στην Αφρική έχει μόλις εμβολιαστεί το 3,5% του συνολικού πληθυσμού, ενώ σε κάποιες της χώρες το ποσοστό πέφτει κάτω από το 2%. 

Οι εκκλήσεις του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό των μη εχόντων, ήταν συνεχείς, καθώς ήταν σε ολους σαφές ότι χωρίς τον εμβολιασμό των ασθενέστερων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις. 

Ενώ στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Δύσης ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών αρνείται να εμβολιαστεί και οι κυβερνήσεις μιλάνε για παροχή τρίτης και τέταρτης δόσης εμβολίου, σε άλλες χώρες οι πολίτες δεν έχουν την επιλογή να αρνηθούν γιατί οι κυβερνήσεις τους δεν έχουν εμβόλια. Δεν έχουν εμβόλια γιατί τα εμβόλια αγοράζονται σε τιμές απρόσιτες από τις κυβερνήσεις της Δύσης και επειδή οι εταιρείες δε σκοπεύουν να αφήσουν ελεύθερες τις πατέντες για τη μαζική παραγωγή τους αφού τα κέρδη είναι μυθικά.

Κι έτσι φτάνουμε στο σήμερα…

Για τη μεταλλαξη της Μποτσουάνα, δε φταίνε οι κάτοικοι της Μποτσουάνα αλλά οι κυβερνήσεις της Δύσης και οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Για όλες τις πολύ επικινδυνες μεταλλάξεις που θα συνεχίσουν να εμφανίζονται φταίνε οι ισχυροί που αντί να αντικρύσουν την πραγματικότητα ως έχει στην παγκόσμια και πανανθρώπινη διάστασή της, λειτουργούν με κοντόφθαλμο βλεμμα προσδοκώντας σε πρόσκαιρα οφέλη. Φταίνε οι πολιτικοί που κοιτούν να διαχειριστούν την έκτακτη κατάσταση ρεαλιστικά και οι εταιρείες που βλέπουν στην πανδημία μια τεράστια ευκαιρία.

"Sponsored links"

Όμως ο ιός δεν καταλαβαίνει από ρεαλισμό και από νεοφιλελεύθερες εταιρικές αρλούμπες. Ο ιός διαδίδεται γρήγορα χωρίς εμποδια στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Μεταλλάσσεται γρήγορα. Προέκυψε υπερμετάλλαξη.

Θα προκύψουν και άλλες. Θα προκύπτουν πιο  γρήγορα απ’ ότι ο άνθρωπος και η επιστήμη μπορούν να βρει απαντήσεις. Και όσο συμβαίνει αυτό, τόσο η παγκόσμια ισορροπία θα θέτεται εν αμφιβόλω.

Όλα τα κέρδη των εταιρειών και ολα τα προσκαιρα πολιτικά οφέλη και οι μικροϋπολογισμοί των κυβερνήσεων, όλα αμφισβητούνται.

Όσο δε συνειδητοποιούμε οτι η πανδημία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και ως παγκόσμιο πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί, τόσο κινδυνεύουν τα πάντα να χαθούν.

Την 31η Αυγούστου, το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδωσε στην δημοσιότητα έγγραφο – έρευνα, που αποδεικνύει πως «μια χούφτα κρατών υψηλού εισοδήματος που δέχθηκαν πιέσεις [were lobbied] από ισχυρές φαρμακευτικές εταιρίες, ώστε να παρεμποδίσουν την απόφαση για προσωρινή διεθνή άρση των κανόνων περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παγκοσμίου εμπορίου».

Στόχος ήταν το κέρδος, και αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί «η πρόσβαση στα σωτήρια για τη ζωή εμβόλια και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα… έτσι, η έρευνα δείχνει πως οι κυβερνήσεις παραιτήθηκαν από την ευθύνη τους, να ρυθμίζουν τις φαρμακευτικές».

Παράλληλα,  όπως σημειωνόταν στο έγγραφο, «οι κυβερνήσεις που χρηματοδοτούν την ανάπτυξη εμβολίων Covid-19 με δημόσιο χρήμα απέτυχαν να κάνουν προσιτά τα αποτελέσματα, αφήνοντας τις εταιρείες να αποφασίσουν πώς, πότε και πού θα κατασκευάσουν, θα διανείμουν και θα τιμολογήσουν εμβόλια».

Η είδηση δεν έλαβε τη δημοσιότητα που θα έπρεπε παρά από ελαχιστα μέσα ενημέρωσης. Είμαστε περήφανοι που ήμασταν μεταξύ αυτών των ελάχιστων μέσων που έδωσε τη βαρύτητα που έπρεπε στις αποκαλύψεις.

Τώρα, είναι ξεκάθαρο. Το κοστος της πολιτικής ανεπάρκειας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μικρόνοοι εξαρτημένοι πολιτικοί από τους φαρμακευτικούς κολοσσούς, μπορούν να οδηγήσουν τον κόσμο σε ένα βαθύ σκοτάδι.

Ας ελπίσουμε ότι αυτο δε θα συμβεί. Ας ελπίσουμε πως η τυχη θα μας δώσει άλλη μια ευκαιρία. Ας ελπίσουμε ότι η μεταλλαξη της Μποτσουάνας δε θα είναι τόσο ισχυρή ή τόσο μεταδοτική ή ότι θα τεθεί με κάποιο τρόπο υπό έλεγχο. Αλλά ας αναγνωρίσουμε ότι αν αυτό συμβεί θα είναι από καθαρή και μονο από τύχη γιατί οι ισχυροί του κοσμου μέχρι αυτή τη στιγμή κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να δούμε να εξελίσσεται το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Και αν φτάσουμε στη θέση να δούμε την εξέλιξη αυτού του απευκταίου σεναρίου, τουλάχιστον ας ξέρουμε ποιον θα κατηγορήσουμε.

Όχι τον φτωχό Αφρικάνο και Ασιάτη, αλλά τον καλοταϊσμένο, γραβατωμένο εκπρόσωπο της φαρμακευτικής εταιρείας, τον φιλελεύθερο κυβερνήτη.

Την άπληστη κερδοφορία που γίνεται καταστροφική για την ανθρωπότητα.

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live