Τα Φυτά μας – Καρότο

Κανένα σχόλιο

Στον κήπο μας ή σε ζαρντινιέρες μπορούμε να σπείρουμε καρότα όλο τον χρόνο. Σε κρύες περιοχές Μάρτιο – Μάιο.

Σε 70-120 ήμερες μετά την σπορά τα μαζεύομε. Σε 2,5 τετραγωνικά μέτρα περίπου 7 κιλά καρότα. Είναι πολλά είδη καρότων. Όλα τα καρότα πάντως έχουν κοινό πρόγονο που ζει σε άγρια κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Πλούσιο σε Β – καροτένιο. Την απόχρωσή του το καρότο την οφείλει στη μεγάλη του περιεκτικότητα σε Β – καροτένιο, μια χρωστική η οποία πλην του ότι εντός του οργανισμού μετατρέπεται σε βιταμίνη Α προστατεύει την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ επίσης διαθέτει αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. Παρότι κατά κανόνα τα ωμά λαχανικά υπερτερούν των μαγειρεμένων σε θρεπτικές ιδιότητες και θεραπευτική επίδραση το καρότο επιτυγχάνει καλύτερες αποδόσεις αν βραστεί καθώς διπλασιάζεται η δυνατότητα αφομοίωσης του β-καροτένιου.

"Sponsored links"

Με την τακτική κατανάλωσή του το καρότο ενισχύει τις λειτουργίες του συκωτιού, ανακουφίζει από τις ξινίλες και τη δυσπεψία, ενώ διαθέτει αποτοξινωτική , διουρητική και υπακτική δράση. Ο χυμός του διαθέτει σε ακόμη μεγαλύτερο, βαθμό τις παραπάνω ιδιότητες, αλλά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο γιατί λόγω της έλλειψης ινών αυξάνει απότομα το σάκχαρο στο αίμα, ενώ στα παιδιά είναι προτιμότερο να τον προσφέρομε αραιωμένο με νερό.

Θέλει οργανική ουσία το χώμα που σπέρνουμε δηλαδή κοπριά ποτίζομε πριν στεγνώσει το χώμα με λίγο νερό κάθε φορά. Μόλις βγάλουν 3-5 φύλλα τα αραιώνομε αφήνοντας απόσταση 7 εκατοστά το ένα απ’ το άλλο.

Για να διευκολύνομε την συγκομιδή τους μια μέρα πριν ποτίζομε καλά και τα ξεπατώνουμε τραβώντας τα απ’ τα αυτιά, συγνώμη απ’ τα φύλλα.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live