15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τα self test δεν είναι η λύση

Ημερομηνία:

Χρειαζόμαστε περισσότερη ειλικρίνεια και γεγονότα έτσι ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να ξαναεμπιστευτούν τους πολιτικούς και να πορευτούμε μαζί στις αναγκαίες λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Είναι ξεκάθαρο οτι μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε άνοιγμα δραστηριοτήτων χρησιμοποιώντας ως ικανή συνθήκη που μπορει να οδηγήσει στο άνοιγμα τα self test.

Αλλά το self test δε μπορει να είναι η λύση.

Όταν στα rapid test στα οποία το δείγμα συλλέγεται από τον νανοφάρυγγα και η συλλογή του δείγματος γίνεται απο εξειδικευμένο προσωπικό μόλις το 40% των ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών καταγράφεται, τι ποσοστό θα καταγράφει το self test στο οποίο το δείγμα συλλέγεται από τη μυτη από ανειδίκευτους πολίτες;

Και είναι κρίσιμο μέσω ενός τεστ να αναγνωρίζονται οι ασυμπτωματικοί και οι προσυμπτωματικοί, γιατί ειναι αυτοί που μη γνωρίζοντας ότι ασθενούν, μεταδίδουν τον ιό. Αν μέσω ενός τεστ, ο πολίτης μένει με την ψευδαίσθηση οτι είναι αρνητικός και κυκλοφορεί με τη ψευδή βεβαιότητα ότι δεν ασθενεί, τότε αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Το self test δε μπορεί να είναι λύση, ομως δε μπορεί να είναι λύση και η παραμονή στην καραντίνα.

Χρειάζεται η διαμόρφωση μίας γενικότερης στρατηγικής που θα λαμβάνει υπόψη ότι στην πραγματικότητα που βρισκόμαστε ένα μεγάλο ποσοστό συμπατριωτών μας καταστρέφονται οικονομικά και αντιμετωπίζουν καίρια ζητήματα επιβίωσης.

Και πάνω σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση πρέπει να λάβει αποφάσεις. Η απόφαση για άνοιγμα δραστηριοτήτων πρέπει να γίνει

  • Προχωρόντας σε γενναία κουρέματα χρεών που θα λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τα χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας αλλά και τις οικονομικές συνθήκες που θα επικρατούν κατά το άνοιγμα της οικονομίας κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της πανδημίας.
  • Ενδυναμώνοντας το σύστημα υγείας σε ικανό βαθμό ώστε να μπορει να αντέξει μεγαλύτερη πίεση, επενδύοντας στην πρωτοβάθμια υγεία και στις καμπάνιες πρόληψης
  • Μειώνοντας τον αριθμό των μαθητών σε σχολεία, περιορίζοντας την ανάγκη για μετακινήσεις, μειώνοντας τον φόρτο στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Τα κόστη μπορεί να μοιάζουν μεγάλα όμως θα είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με το κόστος που παράγει η πανδημία εν τη απουσία αυτών των μέτρων. Γιατί το ζήτημα δεν είναι το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας με ψευδείς λύσεις (self test), αλλά με τρόπο που θα εγγυάται μία όσο ομαλή και ασφαλή λειτουργία.

Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις, η πανδημία δε θα τελειώσει σύντομα. Δε χρειάζεται να κάνουμε “δύο βδομάδα υπομονή”, όπως ακούμε από την αρχή της πανδημίας, αλλά να διαμορφώσουμε μία στρατηγική ώστε να μπορούμε να ζούμε με την πανδημία, μέχρι να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της ασθένειας, με αποτελεσματικό και προσιτό σε όλους φάρμακο, με αποτελεσματικό και με διάρκεια ανοσίας εμβόλιο, με αποτελεσματικά και ακριβή τεστ.

Δεν είναι θέμα υπομονής αλλά εύρεσης λύσεων που τις έχουμε ανάγκη τώρα. Γνωρίζουμε ποιες είναι. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ