22.8 C
Chania
Sunday, June 22, 2025

Τείχος Δημοκρατίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης: Ομόθυμη καταδίκη των πειθαρχικών διώξεων φοιτητών από φοιτητές, καθηγητές και την τοπική κοινωνία | Φωτός

Ημερομηνία:

Με τη μαζική συμμετοχή δεκάδων φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητών, μελών ΕΔΙΠ και διοικητικού προσωπικού, πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Χανίων συνέντευξη Τύπου του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου του Ιδρύματος, με επίκεντρο την καταγγελία πειθαρχικών διώξεων φοιτητών που, σύμφωνα με τους ίδιους, στοχοποιούνται λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι κάνουν λόγο για οργανωμένη απόπειρα ποινικοποίησης του φοιτητικού συνδικαλισμού με αφορμή γεγονότα του περασμένου Μαρτίου, όταν, εν μέσω πανελλαδικών κινητοποιήσεων για την τραγωδία στα Τέμπη, καταγγέλλουν πως μέλη της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, με συνοδεία εξωπανεπιστημιακών, επιτέθηκαν σε συνδικαλιστές φοιτητές στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων ισχυρίζονται ότι ακολούθησε προσχεδιασμένη «προπαγανδιστική εκστρατεία» από στελέχη της ΝΔ που παρουσίαζε τους επιτιθέμενους ως θύματα, ενώ μεθοδεύτηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) εις βάρος φοιτητών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βαγγέλης Πρασσόπουλος, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ανέφερε:

«Καταγγέλλουμε τις πειθαρχικές διώξεις αγωνιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης και κάνουμε ξεκάθαρο ότι η στοχοποίηση του φοιτητικού συνδικαλισμού και των αγώνων μας δεν θα περάσει».

Ο κ. Πρασσόπουλος επεσήμανε ότι τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τοποθέτηση καμερών, τουρνικέ και άλλων μέτρων ασφαλείας στα πανεπιστήμια, την αναβάθμιση του πειθαρχικού πλαισίου και την επαναφορά του ιδιώνυμου. Όπως τόνισε:

«Πρόκειται για ένα αυταρχικό πλαίσιο καταστολής του φοιτητικού συνδικαλισμού. Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει μετατραπεί για ακόμη μία φορά σε πειραματόζωο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ίδρυμα είναι το πρώτο πανελλαδικά στο οποίο επιχειρείται συγκρότηση πειθαρχικού συμβουλίου για πρώτη φορά μετά τη Χούντα. Οι διώξεις, όπως υποστηρίζει, στοχεύουν εκλεγμένα μέλη των φοιτητικών συλλόγων και σκοπεύουν στον περιορισμό της πολιτικής έκφρασης εντός των πανεπιστημίων.

Β. Πρασσόπουλος: Καταγγελία για «προβοκάτσια» μετά τις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη

Ο Βαγγέλης Πρασσόπουλος κατήγγειλε ότι μετά την εκπνοή των κινητοποιήσεων για το δυστύχημα στα Τέμπη, η κυβερνητική φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, σε συνεργασία με εξωπανεπιστημιακούς φοιτητές και συγκεκριμένους καθηγητές, οργάνωσε προβοκάτσια τον Μάρτιο για να στοχοποιηθούν οι φοιτητές που πρωτοστάτησαν στις διαμαρτυρίες.

«Η κίνηση αυτή υποκινήθηκε από στελέχη της ΟΝΝΕΔ και πολιτικούς παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο να τρομοκρατήσουν όσους φοιτητές αντιστέκονται στην κυβερνητική πολιτική».

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν, σύμφωνα με την καταγγελία, σε πειθαρχικές έρευνες στις οποίες φοιτητές καταθέτουν εναντίον συμφοιτητών τους, κάτι που χαρακτηρίστηκε από τον Σύλλογο ως πρωτοφανές για τη μεταπολιτευτική ιστορία.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα απέναντι στα πειθαρχικά μέτρα

Σύμφωνα με τον φοιτητικό εκπρόσωπο, οι καθηγητές του Ιδρύματος έχουν ήδη πάρει θέση ενάντια στα σχέδια συγκρότησης πειθαρχικών συμβουλίων. Μέσω συνδικαλιστικών και διοικητικών οργάνων, εκφράζουν την αντίθεσή τους τόσο στις πειθαρχικές διώξεις όσο και στις ευρύτερες κυβερνητικές πολιτικές για τα πανεπιστήμια.

Ο κ. Πρασσόπουλος έκανε λόγο για «συντονισμένη προσπάθεια φίμωσης» και «επαναφοράς χουντικών πρακτικών», με αφορμή την πρόθεση της διοίκησης του Πολυτεχνείου να συγκροτήσει πειθαρχικό όργανο, με βάση τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη του 2021.

Δύο περιστατικά στο επίκεντρο των διώξεων

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, δύο περιστατικά αποτέλεσαν την αφορμή για την κίνηση πειθαρχικών διαδικασιών.

Το πρώτο αφορά ενημέρωση φοιτητών, κατά τη διάρκεια διαλείμματος, από εκλεγμένα μέλη των φοιτητικών συλλόγων για τις κινητοποιήσεις των Τεμπών. Ο καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, κ. Γιφτάκης, κατήγγειλε ότι παρακωλύθηκε η εκπαιδευτική διαδικασία, κατηγορία την οποία οι φοιτητές απορρίπτουν ως αβάσιμη.

Το δεύτερο περιστατικό σχετίζεται με επεισόδιο τον Μάρτιο, κατά το οποίο φοιτητές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αντέδρασαν έντονα σε παρόμοια ενημέρωση και φέρονται να προχώρησαν σε τραμπουκιστική επίθεση, συνοδευόμενη από ακροδεξιές φρασεολογίες. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στην επίθεση συμμετείχαν και εξωπανεπιστημιακοί, ενώ βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έσπευσαν να καλύψουν επικοινωνιακά το περιστατικό πριν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από την ίδια τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Ο Σύλλογος δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις τόσο για τη δικαίωση των θυμάτων των Τεμπών όσο και για τη διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας του πανεπιστημίου.

«Καλούμε όλη την κοινωνία των Χανίων και την πανεπιστημιακή κοινότητα να εναντιωθούν στο πλαίσιο καταδίωξης του φοιτητικού συνδικαλισμού. Μαζί να χτίσουμε ένα τείχος δημοκρατίας απέναντι στην αυταρχική κατρακύλα», κατέληξε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Στ. Γαγάνης: «Επιστροφή σε σκοτεινές εποχές»

Ο Στάθης Γαγάνης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, μίλησε ανοιχτά για μεθοδευμένη προσπάθεια έντασης στα πανεπιστήμια από πλευράς κυβέρνησης:

«Αυτό που έχουμε δει στο Πολυτεχνείο Κρήτης είναι ακριβώς μία ένταση που στήνει η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, με στόχο να περάσει αντιδραστικά μέτρα και να παρουσιάσει τους φοιτητές ως εγκληματίες, ώστε να συκοφαντήσει τους αγώνες μας».

Βολές κατά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: «Ρόλος στημένων επιθέσεων και προώθηση πειθαρχικών»

Ο κ. Γαγάνης κατηγόρησε τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή αυτής της στρατηγικής, τονίζοντας ότι έχει μετατραπεί σε στήριγμα της κυβερνητικής πολιτικής εντός των πανεπιστημίων:

«Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει αναλάβει να προωθήσει τις πειθαρχικές διαδικασίες, να στηρίξει επιθέσεις, να προχωρήσει σε μηνύσεις και καταθέσεις, φωτογραφίζοντας συμφοιτητές τους για να τιμωρηθούν μέσω πειθαρχικών συμβουλίων».

Ο ίδιος παρομοίασε τη μεθόδευση αυτή με σκοτεινές ιστορικές περιόδους, σημειώνοντας ότι:

«Τέτοιες πρακτικές θυμίζουν μόνο μαύρες περιόδους για το ελληνικό πανεπιστήμιο, όπως η εποχή της Χούντας».

Καταγγελία για παρότρυνση καταδοτικών πρακτικών από στέλεχος της ΔΑΠ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Στάθης Γαγάνης σε δημόσια δήλωση του Κυριάκου Παπανδρεάδη, στελέχους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ο οποίος φέρεται να κάλεσε φοιτητές να συμμετάσχουν στο πειθαρχικό συμβούλιο και να κατονομάσουν συμφοιτητές τους:

«Ουσιαστικά, τους κάλεσε να γίνουν καταδότες. Μία τέτοια διαδικασία, που προβλέπει συγκρότηση πειθαρχικού μέσω ηλεκτρονικών εκλογών, είναι αμφιβόλου νομιμότητας και έχει ήδη καταγγελθεί από τους φοιτητικούς συλλόγους».

Ο κ. Γαγάνης σημείωσε πως τέτοιου τύπου διαδικασίες δεν έχουν εφαρμοστεί σε κανένα άλλο ελληνικό πανεπιστήμιο και είναι απόρροια μονομερών ενεργειών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, οι οποίες δεν αναγνωρίζονται από τους φοιτητικούς συλλόγους.

«Οι φοιτητικοί αγώνες δεν πρόκειται να φιμωθούν»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο φοιτητής τόνισε ότι το φοιτητικό κίνημα δεν πρόκειται να σταματήσει τις διεκδικήσεις του, παρά την ένταση και την καταστολή που – όπως υποστηρίζει – επιχειρεί η κυβέρνηση:

«Οι μεθοδεύσεις της κυβερνητικής νεολαίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης είναι ξεκάθαρες και πρέπει να καταδικαστούν από όλους τους φορείς. Οι αγώνες της νεολαίας δεν πρόκειται να φιμωθούν, δεν θα αποσιωπηθούν και δεν θα σταματήσουν, όσα μέτρα κι αν ανακοινώσει η κυβέρνηση».

Μιχ. Παπαλιός: «Δεν θα σιωπήσουμε»

Με λόγο αιχμηρό και στοχευμένο, ο Μιχάλης Παπαλιός, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ), τοποθετήθηκε στη συνέντευξη Τύπου του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου του Πολυτεχνείου Κρήτης, καταγγέλλοντας για ακόμη μία φορά την πολιτική στοχοποίηση των φοιτητών στην πόλη των Χανίων.

Ο κ. Παπαλιός υπενθύμισε πως τα περιστατικά αστυνομικής και πολιτικής πίεσης σε βάρος φοιτητών δεν είναι πρωτόγνωρα για την τοπική κοινωνία:

«Τα αυταρχικά μέτρα της κυβέρνησης στα Χανιά έχουν επαναληφθεί πολλές φορές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό συμβαίνει σε μια περιοχή που αποτελεί την εκλογική περιφέρεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου διαχρονικά εξυπηρετούνται συμφέροντα που πλουτίζουν από την τουριστικοποίηση και την αύξηση των τιμών των ακινήτων».

Από το 2021 έως σήμερα: «Συνεχής στοχοποίηση φοιτητών»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου ΗΜΜΥ αναφέρθηκε στο περιστατικό του 2021, όταν εκλεγμένος συνδικαλιστής του φοιτητικού συλλόγου του Πολυτεχνείου Κρήτης αντιμετώπισε δίωξη με εμπλοκή της ασφάλειας, υπόθεση που τελικά κατέρρευσε στα δικαστήρια.

«Η τοπική ασφάλεια έχει στοχοποιήσει κατ’ επανάληψη φοιτητές. Ακόμη και πρόσφατα, υπήρξε παρέμβαση του Δήμου Χανίων με στόχο την παρεμπόδιση της διεξαγωγής γνωστού φοιτητικού φεστιβάλ. Όχι μόνο δεν παραχωρήθηκε ο απαραίτητος χώρος, αλλά επιβλήθηκαν και πρόστιμα στους φοιτητές και τους διοργανωτές, παρότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία».

Το φεστιβάλ είχε στο επίκεντρο του την τραγωδία των Τεμπών και τη διεκδίκηση διαφάνειας, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και του Παύλου Ασλανίδη, πατέρα θύματος του δυστυχήματος.

Πολιτικά πρόσωπα πρώτοι στο σχολιασμό, απόντες από τα προβλήματα

Ο κ. Παπαλιός δεν παρέλειψε να επικρίνει δημόσια στάση της βουλευτού Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρας Μπακογιάννη:

«Δεν γίνεται η πρώτη που τοποθετείται για γεγονότα του Πολυτεχνείου Κρήτης να είναι η κα Μπακογιάννη μέσω των social media, ενώ σε κρίσιμα ζητήματα όπως ο ΒΟΑΚ, οι θέσεις της είναι αντιδραστικές – προτείνοντας την επιβολή διοδίων σε έναν δρόμο με δεκάδες θανατηφόρα τροχαία».

«Η κοινωνία των Χανίων έχει σταθεί στο πλευρό των φοιτητών»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου ΗΜΜΥ υπογράμμισε τη διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης και κοινών αγώνων ανάμεσα στους φοιτητές και την τοπική κοινωνία:

«Οι φοιτητές ήταν πάντα στον δρόμο μαζί με τον χανιώτικο λαό. Αγωνιστήκαμε μαζί για τη δημόσια υγεία, ενάντια στην υποβάθμιση των περιφερειακών νοσοκομείων, για την υπεράσπιση δημόσιων χώρων όπως οι παραλίες και το στρατόπεδο Μαρκοπούλου».

Αναφορά έγινε και στην πάγια εναντίωση των Χανιωτών απέναντι στις βάσεις του ΝΑΤΟ στη Σούδα, τονίζοντας τη δυσαρέσκεια για την πολιτική της κυβέρνησης να φέρει στη πόλη ακόμα και ευρωπαϊκό συνέδριο του ΝΑΤΟ για ζητήματα της Μέσης Ανατολής.

Τουριστικοποίηση, ακρίβεια και Airbnb: «Η καθημερινότητα των φοιτητών επιδεινώνεται»

Ο Μιχάλης Παπαλιός έθεσε με έμφαση το ζήτημα της τουριστικής πίεσης στην πόλη:

«Η τουριστικοποίηση πλήττει τη ζωή των φοιτητών και των κατοίκων. Τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία επτά χρόνια και η Airbnb, που ευχαρίστησε τον Δήμο Χανίων δημόσια, έχει μετατρέψει την πόλη σε τουριστική ατραξιόν εις βάρος της καθημερινότητας των μόνιμων κατοίκων και των σπουδαστών».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Συλλόγου ΗΜΜΥ απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα στην τοπική κοινωνία και τους συλλογικούς φορείς των Χανίων:

«Απέναντι στην αυταρχική επίθεση που δεχόμαστε ως φοιτητές αλλά και ως κοινωνία, καλούμε όλους να σταθούν στο πλευρό μας. Να συνεχίσουμε μαζί, δυναμικά, στους αγώνες που έρχονται».

«Στα θέματα δημοκρατίας δεν επιτρέπεται έκπτωση. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω σε αυτά που καθορίζουν τη ζωή μας», τόνισε ο κ. Πασαδάκης.

Επαναλαμβανόμενα μοτίβα έντασης – «Το ίδιο έργο με διαφορετικούς πρωταγωνιστές»

Αναφερόμενος στις επαναλαμβανόμενες εντάσεις στο Πολυτεχνείο, ο καθηγητής σημείωσε ότι εδώ και δεκαετίες, συγκεκριμένες πολιτικές νεολαίες και κυβερνητικοί κύκλοι επιχειρούν να δημιουργούν κλίμα σύγκρουσης στα πανεπιστήμια:

«Είτε ήταν ΠΑΣΠ στο παρελθόν, είτε ΔΑΠ σήμερα, σε συνεργασία με πρυτανικές αρχές, οι εντάσεις χρησιμοποιούνταν πάντα ως εργαλείο για την επιβολή προβληματικών πολιτικών. Από τα δίδακτρα και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέχρι τον έλεγχο των συμβουλίων διοίκησης με “ημετέρους” επιχειρηματίες».

«Φόβος, αποπροσανατολισμός και τηλεοπτική τρομοκρατία»

Ο κ. Πασαδάκης συνέδεσε τη σημερινή ένταση με την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα:

«Σε περιόδους πολιτικής πίεσης, η ένταση στα πανεπιστήμια λειτουργεί ως αντιπερισπασμός. Δημιουργούνται σκηνικά βίας, προβάλλονται επιλεκτικά επεισόδια και προβάλλεται ένα αφήγημα πανεπιστημίων-εστιών ανομίας, για να τρομοκρατηθεί η κοινωνία και να αποσιωπηθούν οι φωνές διαμαρτυρίας».

Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένα περιστατικά όπως η στοχοποίηση κυλικείων ή καταλήψεων, τα οποία – όπως σημείωσε – αξιοποιούνται για να κατασκευαστούν εχθροί.

Το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο και η κρίση του δημόσιου χώρου

Σε μια τοποθέτηση που ξεπέρασε τη συγκυρία, ο καθηγητής κατήγγειλε τη διαρκή μετατόπιση του πανεπιστημίου από την εκπαιδευτική του αποστολή προς ένα εργαλείο επιχειρηματικής αξιοποίησης:

«Το πανεπιστήμιο δεν είναι πια πανεπιστήμιο. Είναι μια πλατφόρμα μικρο-αρπαχτής. Έχουμε μεταφέρει ένα μοντέλο από χώρες με διαφορετική κοινωνική ισορροπία σε μια βαλκανική-βορειοαφρικανική πραγματικότητα, και το αποτέλεσμα είναι η απαξίωση. Δεν μιλάμε πια για εκπαίδευση, αλλά για διαχείριση πόρων, κονδυλίων και συμβάσεων».

Κάλεσμα για υπεράσπιση της δημοκρατίας και της παιδείας

Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να αναδείξει την ανάγκη για στήριξη των φοιτητών, τονίζοντας την απουσία κοινωνικών δομών που στο παρελθόν προστάτευαν και καθοδηγούσαν τις νεότερες γενιές:

«Σήμερα τα παιδιά είναι μόνα τους. Χωρίς συλλογική μνήμη, χωρίς πείρα, χωρίς πολιτική καθοδήγηση. Εμείς, οι μεγαλύτεροι, οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους».

Πειθαρχικά συμβούλια και ο κίνδυνος αδικίας

Ο κ. Πασαδάκης άσκησε δριμεία κριτική στον μηχανισμό των πειθαρχικών ποινών, επισημαίνοντας ότι διαταράσσει τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών:

«Το πειθαρχικό μπορεί να διαγράψει έναν φοιτητή σήμερα και αύριο η δικαιοσύνη να τον δικαιώσει. Ποιος θα του αποδώσει την αδικία; Ποιος θα του ξαναδώσει τα χρόνια του; Το πανεπιστήμιο δεν είναι δικαστήριο. Δεν είναι κατασταλτικός μηχανισμός. Είναι χώρος γνώσης, παιδείας, διαλόγου».

Απόφαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής: Η εκπαίδευση δεν είναι ποινική διαδικασία

Κλείνοντας, ο καθηγητής αναφέρθηκε σε απόφαση της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει δημοσιοποιηθεί ευρέως:

«Η συνέλευση της Αρχιτεκτονικής αποφάσισε ότι η ακαδημαϊκή δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι τιμωρητική ή πειθαρχική. Ο ρόλος της είναι να διδάσκει, να διαμορφώνει χαρακτήρες και όχι να αποκλείει ανθρώπους από τη γνώση».

Χρ. Μπέλμπας: Δεν είναι θέμα των φοιτητών, είναι θέμα δημοκρατίας

Σε μια τοποθέτηση που αποτυπώνει τη βαθιά ανησυχία του εκπαιδευτικού κόσμου, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Χρήστος Μπέλμπας, μιλώντας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την παιδεία και την προσπάθεια, όπως ανέφερε, «επιβολής ενός πλαισίου αυταρχισμού και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης».

«Ρωτήστε δέκα ανθρώπους στα Χανιά αν απειλείται η ύπαρξή τους από τη βία στα πανεπιστήμια. Κανείς δεν θα το πει. Όλοι θα μιλήσουν για την ακρίβεια, για τους μισθούς, για τη διάλυση των νοσοκομείων, για τα ενοίκια. Η βία στα πανεπιστήμια είναι προσχηματική ατζέντα, εργαλείο επιβολής της πολιτικής του “νόμου και τάξης”», τόνισε.

Από την καταστολή στα ΑΕΙ στην περιστολή των απεργιακών δικαιωμάτων στην εκπαίδευση

Ο κ. Μπέλμπας επεσήμανε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που ξεκίνησε με τον Νόμο Χρυσοχοΐδη και συνεχίστηκε με τις μεταρρυθμίσεις Κεραμέως, Πιερρακάκη και Ζαχαράκη, επιβάλλει ένα περιβάλλον όπου η απεργία επιτρέπεται μόνο για μισθολογικά αιτήματα, αποκλείοντας τα υπόλοιπα εργασιακά, παιδαγωγικά ή υποδομής.

«Πάνω από 20 απεργίες σε όλη τη χώρα βγήκαν παράνομες. Πρόσφατα, συνάδελφοι διώχθηκαν γιατί συμμετείχαν σε νόμιμη απεργία για τις εξετάσεις της ελληνικής “PISA”. Ακόμα και όταν η απεργία επαναπροκηρύχθηκε νόμιμα, το υπουργείο έστειλε εγκυκλίους που τη χαρακτήριζαν προκαταβολικά παράνομη, καταπατώντας θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα», σημείωσε.

«Νεοεπιθεωρητισμός» και ατομική αξιολόγηση υπό καθεστώς εκβιασμού

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ έκανε λόγο για «κρεσέντο αυταρχισμού» με αιχμή την ατομική αξιολόγηση, ιδίως στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς:

«Αν δεν αποδεχτείς την αξιολόγηση, δεν μονιμοποιείσαι. Το υπουργείο μοιράζει πειθαρχικά για τη μη συμμετοχή σε κάτι που αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα: τη διαφωνία. Η απειλή δεν είναι διοικητική. Είναι φρονηματική».

Παραδείγματα δίωξης: Όχι επειδή δεν κάνουν μάθημα, αλλά επειδή διαφωνούν

Με παραδείγματα που δείχνουν την έκταση της ποινικοποίησης, ο κ. Μπέλμπας περιέγραψε:

  • Συναδέλφισσα παραπέμφθηκε σε πειθαρχικό επειδή διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη σχολικού νοσηλευτή, με αποτέλεσμα ένα παιδί να απέχει από το σχολείο επί δύο μήνες λόγω κινδύνου για τη ζωή του.

  • Άλλη εκπαιδευτικός παραπέμφθηκε επειδή διαμαρτυρήθηκε που δεν άνοιξε νέο τμήμα, ενώ υπήρχε υπεράριθμος αριθμός μαθητών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

«Αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Είναι η νέα κανονικότητα της κρατικής διοίκησης, μια “επιστροφή στο ’50” όπου η διαφωνία ισοδυναμεί με διωγμό», σχολίασε.

Το «ιδιώνυμο» της αξιολόγησης και η στοχοποίηση φρονήματος

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία «όποιος διαφωνεί με την αξιολόγηση πρέπει να απομακρύνεται».

«Αυτό δεν αφορά την ποιότητα της εργασίας. Δεν λέει “όποιος δεν κάνει καλά μάθημα”. Λέει “όποιος διαφωνεί”. Αυτό είναι ιδιώνυμο. Είναι φρονηματικό αδίκημα. Και δεν έχει καμία θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία», ξεκαθάρισε.

Επικείμενες αλλαγές: Τηλε-πειθαρχικά και κατάργηση αιρετών

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τις επερχόμενες αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο του Δημοσίου:

  • Κατάργηση της παρουσίας αιρετών εκπροσώπων στα πειθαρχικά συμβούλια

  • Τηλεσυνεδριάσεις χωρίς φυσική παρουσία και υπεράσπιση

  • Διαρκής διολίσθηση προς αυθαίρετη πειθαρχική εξουσία

Κάλεσμα συστράτευσης: «Δεν είναι θέμα μόνο φοιτητών, είναι θέμα δημοκρατίας»

Κλείνοντας, ο κ. Μπέλμπας ανακοίνωσε την έγκριση ψηφίσματος αλληλεγγύης της ΕΛΜΕ Χανίων στους διωκόμενους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και απηύθυνε ευρύ κάλεσμα στην τοπική κοινωνία:

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και το αναφαίρετο δικαίωμα στη συνδικαλιστική έκφραση. Το πανεπιστήμιο είναι χώρος ελευθερίας. Η πολιτική διαφωνία δεν μπορεί και δεν πρέπει να διώκεται».

«Η εκτελεστική εξουσία έγινε δικαστική»: Στο πλευρό των φοιτητών οι δάσκαλοι ενάντια στις διώξεις και τον επιθεωρητισμό

Την αμέριστη συμπαράστασή του στον Ενιαίο Φοιτητικό Σύλλογο του Πολυτεχνείου Κρήτης εξέφρασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Γιώργος Μαυρογενάκης, καταγγέλλοντας με σκληρή γλώσσα τις αυξανόμενες πειθαρχικές διώξεις και την κατασταλτική πίεση που – όπως τόνισε – δέχονται εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.

«Η εκτελεστική εξουσία έχει μετατραπεί σε δικαστική. Ο ρόλος της αλλοιώνεται και εμείς αναγκαζόμαστε να προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη απλώς για να προφυλαχθούν συνάδελφοι από άδικες πειθαρχικές επιθέσεις. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για τη στρέβλωση που βιώνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«2.500 πειθαρχικά για την απεργία κατά του επιθεωρητισμού»

Ο κ. Μαυρογενάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών ενάντια στην επαναφορά του επιθεωρητισμού, ο οποίος – όπως τόνισε – αποτελεί ξεπερασμένο θεσμό που είχε καταργηθεί ήδη από το 1983.

«Μόνο για την απεργία μας κατά της επιβολής του επιθεωρητισμού, 2.500 εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στο στόχαστρο με πειθαρχικές διαδικασίες. Φτάσαμε στο σημείο να γίνεται επερώτηση στη Βουλή από βουλευτή της ΝΔ για το τι θα γίνει με τα πειθαρχικά. Το σύστημα έχει “μπουκώσει” από διώξεις», τόνισε.

Εκπαιδευτικοί και φοιτητές σε κοινό μέτωπο

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε επιμέρους περιστατικά, αλλά συνδέεται με μια συνολική προσπάθεια απαξίωσης και αποδόμησης της δημόσιας εκπαίδευσης.

«Η επίθεση είναι καθαρά ενάντια στη δημόσια παιδεία. Τα πειθαρχικά, οι πιέσεις, οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο – όλα αυτά αποκαλύπτουν έναν σχεδιασμό που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, την οποία αντιμετωπίζουν ως προϊόν. Και σε αυτόν τον αγώνα είμαστε μαζί με τους φοιτητές. Είναι φυσικό».

«Η παιδεία δεν είναι προϊόν, είναι κοινωνικό αγαθό»

Ο κ. Μαυρογενάκης κάλεσε την κοινωνία να αφουγκραστεί τις εξελίξεις και να σταθεί απέναντι σε κάθε προσπάθεια φίμωσης και πειθαρχικού εκφοβισμού:

«Η εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Δεν μπορεί να λειτουργεί με τη λογική της αγοράς. Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος και το κοινό σημείο των αγώνων που δίνουμε σε όλες τις βαθμίδες».

Γ. Βολάνης: «Αντιστρέφουν την πραγματικότητα»

Με λόγο αιχμηρό και τεκμηριωμένο, ο πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Χανίων, Γιώργος Βολάνης, παρενέβη στη συνέντευξη Τύπου του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης, καταγγέλλοντας συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση, τις διώξεις φοιτητών και τη συστηματική υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

«Ζούμε σε μια συγκυρία που θα χαρακτήριζα κωμικοτραγική. Το άσπρο παρουσιάζεται μαύρο, το θύμα βαφτίζεται θύτης. Οι φοιτητές που κάθονται απέναντί μου δεν είναι τραμπούκοι – είναι άνθρωποι με αγωνία για την παιδεία, για το μέλλον τους, για την κοινωνία», τόνισε.

Στο στόχαστρο η δημόσια εκπαίδευση – «Ανοίγουν τον δρόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Ο Γιώργος Βολάνης υπογράμμισε ότι η κυβερνητική στρατηγική στοχεύει στον σταδιακό εκφυλισμό του δημόσιου πανεπιστημίου, προκειμένου να ενισχυθεί το ιδιωτικό εκπαιδευτικό μοντέλο:

«Ανοίγει η πόρτα για την είσοδο μη κερδοσκοπικών οργανισμών, που συνδέονται τόσο με ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού όσο και με εταιρείες στην Ελλάδα. Και δεν είναι τυχαίο. Μιλάμε για εταιρείες που εμπλέκονται ή συνεργάζονται με δομές συνδεδεμένες με πόλεμο και γενοκτονίες – όχι μόνο στην Παλαιστίνη, αλλά και σε περιοχές όπως η Ουκρανία».

Δραματικά στοιχεία υποχρηματοδότησης: Στο 1/3 η κρατική στήριξη

Ο πρόεδρος του σωματείου παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για την υποβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης:

  • Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ έχει μειωθεί κατά 66% από την έναρξη της κρίσης.

  • Αναλογία φοιτητών ανά καθηγητή: Στην Ελλάδα είναι 1:48, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ο μέσος όρος είναι κάτω του 1:2.

  • Δαπάνη ανά φοιτητή: Λιγότερα από 3.000 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στην Ε.Ε. ο μέσος όρος υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ.

«Η Ελλάδα επενδύει ελάχιστα στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Κι όμως, κάποιοι έχουν το θράσος να κατηγορούν τους φοιτητές που σηκώνουν κεφάλι απέναντι σε αυτή την απαξίωση».

Πειθαρχικά περιστατικά και «φουσκωμένες» καταγγελίες

Αναφερόμενος σε πρόσφατο περιστατικό καταγγελίας καθηγητή για «παραβίαση του μαθήματός του», ο κ. Βολάνης υπογράμμισε:

«Στην πράξη, το συμβάν έγινε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Ο καθηγητής αντί να αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα του Ιδρύματος, επέλεξε να ενισχύσει τις εντάσεις. Πρόκειται για μια τακτική που τροφοδοτεί συνειδητά την πόλωση».

Ακαδημαϊκή απαξίωση και κατάρρευση της επιστημονικής συγκρότησης

Ως υποψήφιος διδάκτορας και μηχανικός, ο πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών τόνισε και μια άλλη πλευρά της υποβάθμισης:

«Δεν έχουμε μόνο φτωχές υποδομές. Έχουμε και υποβάθμιση του ίδιου του επιστημονικού αντικειμένου. Οι νέοι επιστήμονες αποκτούν αποσπασματικές δεξιότητες, χωρίς σφαιρική κατανόηση του ρόλου και της δυναμικής του επαγγέλματός τους. Αυτή η τεχνοκρατική αποσύνθεση δεν παράγει προοπτική – παράγει φτηνό, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό».

Κοινό μέτωπο αντίστασης: «Η κοινωνία πρέπει να πάρει θέση»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Γιώργος Βολάνης απηύθυνε κάλεσμα για ενότητα και ενεργοποίηση απέναντι στη συστηματική επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση:

«Οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι – όλοι μας έχουμε κοινό συμφέρον να υπερασπιστούμε τη δημόσια παιδεία. Είναι ώρα να σπάσουμε το αφήγημα της πειθαρχίας και του φόβου. Η υποβάθμιση δεν είναι ατύχημα – είναι πολιτική επιλογή».

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίθεση των ΗΠΑ σε 3 πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι «Ολοκληρώσαμε...

Κύπρος: Το ΑΚΕΛ καταγγέλει σαρωτικές εξαγορές μεγάλων εκτάσεων γης από Ισραηλινούς

Τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη πώληση ακινήτων της Κύπρου...

Ποιος κλέβει το ψωμί στη Γάζα;

Του Αλέξανδρου Λιτσαρδάκη Ποιος είναι ο λήσταρχος της Γάζας και...