ΤΕΕ/ΤΔΚ: SOS για κατάργηση της δόμησης μικρών οικοπέδων εκτός σχεδίου – Επιστολή στον Πρωθυπουργό

Κανένα σχόλιο

Τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ιδιοκτήτες  «μικρών» οικοπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές να χάσουν τα ακίνητά τους κάθε αξία, επισημαίνει το τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με ανοιχτή του επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται πως στις εκτός σχεδίου περιοχές για να εκδοθεί άδεια  δόμησης , τα ακίνητα πρέπει να είναι άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, αλλά με βάση τον παλαιότερο Νόμο υπήρχε δυνατότητα για δόμηση σε μικρότερα οικόπεδα κατά παρέκκλιση, αρκεί να βρίσκονται σε δημόσιο δρόμο.

Όμως αυτή η δυνατότητα καταργήθηκε με τον τελευταίο σχετικό Νόμο και δόθηκε προθεσμία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2022 για να εκδώσουν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες προέγκριση οικοδομικής άδειας, κατοχυρώνοντας με τον τρόπο αυτό την δυνατότητα δόμησης.

"Sponsored links"

Μετά τις 9/12, για όσους δεν έχουν εκδώσει την προέγκριση οικοδομικής άδειας, τα ακίνητά τους που είναι μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές, θα έχουν τεράστια απομείωση αξίας καθώς δεν θα μπορούν να χτιστούν.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση-επιστολή του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε στις 9 Δεκεμβρίου 2022, λήγει η διορία που έδινε το άρθρο 40 του Ν.4759/20 για δυνατότητα δόμησης γηπέδων κειμένων σε εκτός σχεδίου περιοχή, εφόσον λάμβαναν προέγκριση άδειας δόμησης. Ως τούτου αντιμετωπίζουμε άμεσα την οριστική κατάργηση της κατά παρέκκλισης δόμησης γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές σε όλη την χώρα.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη:

  • Τη μη ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ακόμα καν προκηρυχθεί,
  • την έλλειψη μελετών για τον χαρακτηρισμό των οδών με άγνωστο χρονικό διάστημα υλοποίησης,
  • τη μη ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών και των δηλώσεων του κτηματολογίου καθώς, και
  • τις έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας (ενεργειακή κρίση, δύσκολη κοινωνική και οικονομική συγκυρία), η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα να ανταποκριθεί και να εξασφαλίσει την οικοδομησιμότητα των ακινήτων τους.

Εξάλλου θα πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός της κάθετης πτώσης των εμπορικών αξιών των συγκεκριμένων γηπέδων που θα προκληθεί, τη συνακόλουθη αναταραχή που θα δημιουργηθεί στην κτηματοαγορά και το πρόβλημα ρευστότητας που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες καθώς θα χάσουν σημαντικό μέρος των υποθηκών τους.
Άλλωστε πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο συνολικότερος χωροταξικός σχεδιασμός της χώρας πρέπει να απορρέει από τα γενικά ή τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που θα εκπονηθούν και θα δώσουν την σωστή κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί ο σχεδιασμός. Για αυτό και είναι απαραίτητο να διαγραφεί από το άρθρο 40 του Ν.4759/20 η διετής διορία.
Η Αντιπροσωπεία του Τμήματος μας σε έκτακτη Συνεδρίαση της 16-11-2022, συζήτησε εκτεταμένα το εν λόγω θέμα και ομόφωνα αποφάσισε ότι είναι απαραίτητο η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης να υλοποιηθεί μετά την έγκριση των ανά περιοχή τοπικών πολεοδομικών σχεδίων ή γενικών πολεοδομικών σχεδίων καθώς και τον χαρακτηρισμό των οδών.

Ευελπιστώντας στη θετική σας απάντηση».

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live