29.8 C
Chania
Saturday, September 28, 2024

Τελικά γιατί και ενάντια σε ποιον έγινε η διαδήλωση των Σύριων στα Χανιά;

Ημερομηνία:

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε ρεπορτάζ της εφημερίδας μας σχετικά με διαδήλωση Σύριων στην Πλατεία Νέων Καταστημάτων.

Οι Σύριοι κρατούσαν πλακάτ με τραυματισμένα ή νεκρά παιδιά αλλά και ενάντια στον “δολοφόνο παιδιών” Ασάντ και ενάντια στους Πούτιν, Ερντογάν.

Χαρακτηριστική είναι και η παρακάτω φωτογραφία:

Σε πλακάτ που κρατούσαν διαδηλωτές φαίνονται οι Πούτιν και Ερντογάν να τρώνε παγωτο με το κείμενο να γράφει: “Δολοφόνοι παιδιών τρώνε παγωτό”
Η σημαία που κρατούσαν οι Σύριοι διαδηλωτές στα Χανιά γράφει στο πάνω τμήμα στα αραβικά “ελευθερία” ενώ στο κάτω τμήμα στα αγγλικά, “ελεύθερη Συρία”

Σύμφωνα με δηλώσεις κάποιων εξ αυτών, πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία που είναι ενάντια στον Ασάντ και υποστηρίζουν την εγκαθίδρυση δημοκρατίας, δίχως πάντως να μας διευκρινήσουν για ποιο ακριβώς γεγονός διαδηλώνουν.

Μέσω έρευνας που κάναμε στο διαδίκτυο ενημερωθήκαμε ότι αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση των δυνάμεων του Ασάντ και με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή Idlib της Συρίας η οποία ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς. Μεταξύ 12 και 25 Δεκεμβρίου πάνω από 235.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους.

Η περιοχή του Idlib έχει πάνω από 1.000.000 κατοίκους όμως ελέγχεται από αντικαθεστωτικές οργανώσεις φανατικών ισλαμιστών.

Πιο συγκεκριμένα, οι κύριες ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή σύμφωνα με το BBC είναι οι:

  • Hayat Tahrir al-Sham (HTS, συμμαχία Τζιχαντιστών)
  • National Liberation Front (ομάδα αντικαθεστωτικών φανατικών ισλαμιστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία)
  • Hurras al-Din (παρακλάδι της Αλ Κάιντα)
  • Turkistan Islamic Party (TIP, Τζιχαντιστική οργάνωση)

Να σημειώσουμε ότι η οργάνωση HTS είναι πλέον μία από τις πιο ισχυρές στρατιωτικά οργανώσεις στη Συρία που ελέγχει εν πολλοίς της περιοχή του Idlib. Θεωρείται η συνέχεια της οργάνωσης Al-Nusra Front που αποτελεί συνεργαζόμενη οργάνωση της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Αν και η οργάνωση επιμένει ότι είναι ανεξάρτητη και ότι δε συνδέεται με άλλη οργάνωση, τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ ακόμη και η τουρκία θεωρούν ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα και την έχουν κατατάξει στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με αναλυτές, η οργάνωση έχει περίπου 15.000 πολεμιστές με στελέχη της κυβέρνησης του Ασάντ να ανεβάζουν αυτό τον αριθμό στους 100.000.

Η σημαία της HTS έχει αντί για 3 κόκκινα αστέρια ένα κείμενο σε κόκκινα γράμματα στα αραβικά που γράφει:

“Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλος θεός παρά ο Αλλάχ και ο Μωχάμεντ είναι ο προφήτης του Αλλάχ”

Δείτε τη σημαία:

Η οργάνωση NLF που επίσης δραστηριοποιείται στην περιοχή δημιουργήθηκε το 2018 από αντικαθεστωτικές οργανώσεις που ήθελαν να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος στην HTS. Πρόκειται για συμμαχία εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων υπό τη στήριξη της Τουρκίας και πολεμάνε υπό τη σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, μία δύναμη που θεωρείται περισσότερο “μετριοπαθής”.

Να σημειώσουμε ότι στη διαδήλωση των Σύριων προσφύγων στα Χανιά, η σημαία η οποία κρατάνε είναι η εθνική σημαία της Συρίας που υπήρχε πριν την επανάσταση του κόμματος Baath.

Η Συρία ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη σημαία με τα τρία αστέρια την περίοδο της ανεξαρτησίας από τη Γαλλία που ξεκίνησε σταδιακά το 1932 και από το 1946 ως ανεξάρτητο κράτος.

Κατά τις ειρηνικές διαμαρτυρίες πριν το ξέσπασμα του εμφυλίου στη Συρία, τη συγκεκριμένη σημαία κρατούσαν εχθροί του καθεστώτος Ασάντ που επιθυμούσαν όμως εφόσον εκδιώξουν τον Ασάντ να εγκαθιδρύσουν Συνταγματική Δημοκρατία με ανεξιθρησκεία.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου τη συγκεκριμένη σημαία χρησιμοποιούν μια πλειάδα οργανώσεων από δημοκρατικούς και αριστερούς αντικαθεστωτικούς όπως η συμμαχία οργανώσεων “Army of Revolutionariesή η οργάνωσηNorthern Democratic Brigadeαλλά, ιδιαίτερα μετά το 2014 και Ισλαμιστές.

Το σήμα της οργάνωσης “Army of Revolutionaries”

H οργάνωση Army of Revolutionaries έχει παρακλάδι και στην περιοχή Idlib με την επωνυμία Idib Revolutionaries Brigade με 500 στρατιώτες όπου αγωνίζεται τόσο ενάντια στους ισλαμιστές όσο και ενάντια στον Ασάντ.

H συγκεκριμένη οργάνωση έχει εκφράσει την αντίθεσή της στις παρεμβάσεις ξένων στη Συρία καταδικάζοντας την ανάμειξη τόσο της Ρωσίας, όσο και του Ιράν και της Τουρκίας. Σχετικά με την παρουσία Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Idlib, o Ahmed Sultan είπε ότι το Idlib πουλήθηκε και κάλεσε τον λαό της περιοχής να αντισταθεί τόσο στον Ιρανικό, όσο και στον Ρώσικο και Τουρκικό στρατό στην περιοχή. Ο Sultan επιτέθηκε στην Τουρκία κατηγορώντας την ότι αυτή ευθύνεται για την αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας λέγοντας ότι “η περιοχή έχει καταστραφεί από τις δοκιμές μοντέρνων όπλων” ενώ σημείωσε ότι η οργάνωσή του θα πολεμήσει μέχρι τέλους ενάντια στην Τούρκικη παρουσία στο Idlib και στο Afrin.

Όμως, η ισχύς της είναι περιορισμένη όπως περιορισμένη είναι η ισχύς και της οργάνωσης Northern Democratic Brigade που έχει ως στόχο τη δημιουργία μίας “πολύχρωμης, δημοκρατικής Συρίας στη βάση της συνύπαρξης και της Δικαιοσύνης” ενάντια στον απολυταρχισμό και τον Ισλαμισμό.

Τη σημαία με τα τρία κόκκινα αστέρια χρησιμοποιούν και πολλές οργανώσεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, του αντίπαλου δέους του Ασάντ μέχρι περίπου το 2014, όχι όμως των τζιχαντιστών που έγιναν η κυρίαρχη δύναμη στους αντικαθεστωτικούς από το 2014 και έπειτα.

Δείτε εδώ μια αναλυτική λίστα με τις οργανώσεις που συμμετέχουν στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Να σημειώσουμε ότι η κυριαρχία της συμμαχίας τζιχαντιστών HTS αντιμετωπίζεται εχθρικά από τους κατοίκους της περιοχής του Idlib ενώ πρόσφατα, τον Νοέμβριο, υπήρξαν και μαζικές διαδηλώσεις όπου εκατοντάδες διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες με τα τρία κόκκινα αστέρια που οδήγησαν στον θάνατο 5 διαδηλωτών.

Δείτε εδώ και βίντεο από παρόμοια κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2019:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=MtIbpq4Xr40″]

Σε φωτογραφία μοντάζ που κρατά διαδηλωτής στο Ibdin φαίνεται από τη μία το πρόσωπο του Ασάντ και από την άλλη το πρόσωπο του ηγέτη της οργάνωσης Jabhat Fateh al-Sham, Αμπού Μοαχαμάντ Αλ – Τζολάνι που τώρα έχει απορροφηθεί στην HTS

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε το 2018 στη Συρία, το 40% των κατοίκων στη χώρα υποστηρίζει το καθεστώς Ασάντ, το 40% την Δημοκρατική αντιπολίτευση, το 15% τις Συριακές Δημοκρατικές δυνάμεις, το 10% τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα και μόλις 4% τους Ισλαμιστές.

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

4 ΣΧΟΛΙΑ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην...

Σεμινάριο φωτορεπορτάζ / φωτογραφίας δρόμου / δημιουργίας φωτο-ιστοριών με τον διακεκριμένο φωτορεπόρτερ Θανάση Σταυράκη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ Σεμινάριο Φωτορεπορτάζ...

Ο Σπύρος Δερβενιώτης στα Χανιά για το Chaniartoon – International Comic & Animation Festival

Ο Σπύρος Δερβενιώτης ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες...

Χανιά: Αγωνία για Γερμανό πεζοπόρο που αγνοείται

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι αρχές στα Σφακιά, καθώς από...