14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Τζέιμς Λάβλοκ: Έφυγε από τη ζωή ο «πατέρας» της οικολογίας ο οποίος συνέλαβε την υπόθεση της Γαίας

Ημερομηνία:

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 103 ετών ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες του αιώνα, ο Τζέιμς Λάβλοκ, ο οποίος συνέλαβε την υπόθεση της Γαίας, της θεωρίας σύμφωνα με την οποία όλοι οι έμβιοι οργανισμοί αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με το περιβάλλον τους δημιουργώντας τελικά ένα αυτορυθμιζόμενο σύστημα.

Ο δημιουργός της «υπόθεσης Γαία» έφυγε ακριβώς την ημέρα των 103ων γενεθλίων του, έχοντας γύρω του τους πιο αγαπημένους του ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε η οικογένεια.

«Ο αγαπημένος μας Τζέιμς Λάβλοκ πέθανε στο σπίτι του, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, στα 103α γενέθλιά του. Για τον κόσμο ήταν ένας πολύ γνωστός πρωτοπόρος της επιστήμης, προφήτης του κλίματος και εκείνος που συνέλαβε την θεωρία της Γαίας. Για μας ήταν ο αγαπημένος σύζυγος, ο θαυμάσιος πατέρας με την άνευ ορίων αίσθηση της περιέργειας, με την έντονη αίσθηση του χιούμορ και το πάθος για την φύση», ανακοίνωσε η οικογένεια του Τζέιμς Λάβλοκ. Ο θάνατος επήλθε από φυσικά αίτια.

Ο κορυφαίος επιστήμονας παρουσίασε την θεωρία του για την Γαία στη δεκαετία του 1960, υποστηρίζοντας ότι ο πλανήτης μας έχει καταφέρει από την δημιουργία του μέχρι σήμερα να διατηρεί την ισορροπία του.

Στη δεκαετία του 1960 δημιούργησε τον Ανιχνευτή Παγίδευσης Ηλεκτρονίων και ήταν ο πρώτος που παρατήρησε την παρουσία χλωροφλορανθράκων στην ατμόσφαιρα. Αυτές οι παρατηρήσεις οδήγησα, το 1974, στην ανακοίνωση για  τη σύνδεση μεταξύ των χλωροφλορανθράκων στην στρατόσφαιρα με την καταστροφή του όζοντος.

Ο Λάβλοκ δημιούργησε πολλά επιστημονικά όργανα στη διάρκεια της ζωής του και πολλά από αυτά χρησιμοποιήθηκαν στα προγράμματα της NASA.

Οι θεωρίες του τον έκαναν «σημαία» για το οικολογικό κίνημα, αλλά ήρθε σε ρήξη με πολλούς, το 2004, όταν υποστήριξε ότι «μόνο η πυρηνική ενέργεια μπορεί να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη».

Ο Τζέιμς Λάβλοκ έφυγε πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του την σύζυγό του Σάντρα, τις κόρες τους Κριστίν και Τζέιν και τους γιους τους, Άντριου και Τζον.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...