25.8 C
Chania
Tuesday, May 7, 2024

Εργασίες για την αποκατάσταση του κτιρίου της Μεραρχίας Κρητών ζητά το Υπουργείο Πολιτισμού – Συνέντευξη τύπου της πρυτανείας

Ημερομηνία:

Συνέντευξη τύπου έδωσε ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βασίλης Διγαλάκης σχετικά με πόρισμα της Αρμόδιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Πολιτισμού που επισημαίνει την αναγκαιότητα εργασιών για την αποκατάσταση του κτιρίου της Μεραρχίας Κρητών. Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πολυτεχνείου, αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει πρώτα να εκκενωθεί ο χώρος από την κατάληψη Rosa Nera. H Πρυτανεία του Πολυτεχνείου, μετά και από αυτές τις εξελίξεις εκφράζει την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει με τα σχέδιά της ενάντια σε μειοψηφίες, όπως αναφέρει.

Οφείλουμε πάντως να πούμε ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης, αν και μας έστειλε σχετικό δελτίο τύπου, δε μας έστειλε καμία ενημέρωση για την πραγματοποίηση συνέντευξης τύπου. Αντιθέτως, άλλα μέσα ενημέρωσης παρευρέθηκαν, προφανώς κατόπιν ενημέρωσης.

Πάραυτα, για την ενημέρωση του αναγνωστικού μας κοινού, δημοσιεύουμε το κείμενο της συνέντευξης όπως στάλθηκε από το Γραφείο Τύπου του Πολυτεχνείου Κρήτης, δίχως κανένα άλλο σχολιασμό.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Πρυτανείας:

«Το Υπουργείο Πολιτισμού, Με βάση το Πόρισμα της Αρμόδιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Ζητά από το Πολυτεχνείο Κρήτης την Άμεση Εκτέλεση Τεχνικών Εργασιών στο Υπό Διερεύνηση Χαρακτηρισμού ως Μνημείου & Υπό Παράνομη Κατάληψη Κτίριο της Μεραρχίας Κρητών, Ώστε να Αρθούν οι Ετοιμορροπίες & για να είναι Ασφαλείς οι Διερχόμενοι και Εισερχόμενοι στο Κτίριο».

«Η Επιτροπή Τονίζει ότι σε Περίπτωση Σεισμού οι Συνέπειες για το Κτίριο της V Μεραρχίας είναι Απρόβλεπτες & Ενδεχομένως μη Αναστρέψιμες. Παράλληλα γίνεται σαφής αναφορά σε έντονες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο κτίριο, οι οποίες έχουν επιφέρει βλάβες στην όψη, όπως την αλλοίωσή της αλλά και ύπαρξη ρωγμών, αποκολλήσεις επιχρισμάτων κ.α.».

Β. Διγαλάκης: «Παρόλο που η αρμόδια τεχνική υπηρεσία του Πολυτεχνείου Κρήτης εγκαίρως από το 2009 έχει προειδοποιήσει για τις σημαντικές απειλές σε σχέση με την ασφάλεια και προστασία του ιστορικού κτιρίου της πόλης των Χανίων, με καθυστέρηση οκτώ χρόνων το Υπουργείο Πολιτισμού έρχεται με επιτακτικό μάλιστα τρόπο να ζητήσει από το ίδρυμα, ως νόμιμο ιδιοκτήτη, την άμεση παρέμβασή του. Από το Δημόσιο Ίδρυμα τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι έχουμε ήδη αναλάβει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τις ευθύνες που μας αναλογούν για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και τη διάσωση του ιστορικού μνημείου, μέσω της διαγωνιστικής εξασφάλισης από μισθωτή-επενδυτή χρηματοδότησης €18 εκατομμυρίων για τις αναγκαίες αναστηλωτικές εργασίες. Απαιτούμε την άμεση εκκένωση του ιστορικού κτιρίου από όσους με κίνδυνο της ζωής τους & παρανόμως το βλάπτουν και έχουμε ενημερώσει σχετικά και εγγράφως όλες τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας».   

Το Πολυτεχνείο Κρήτης χθες (03/07/2017) έλαβε με βαθιά ανησυχία έγγραφο της απόφασης της τοπικής υπηρεσίας «Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα «Εργασίες Άρσης Ετοιμορροπίας στο κτίριο της V Μεραρχίας στο λόφο Καστελλίου στην εντός των τοιχών πόλη Χανίων φερόμενης ιδιοκτησίας Πολυτεχνείου Κρήτης, κατόπιν ελέγχου της ειδικής επιτροπής του άρθρου 41 του Νόμου 3028/2002». Το έγγραφο συνοδεύεται από το Πρακτικό με το αναλυτικό πόρισμα της επιτροπής και συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό.

Στο συνημμένο τεχνικό της πόρισμα, η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, παρ’ όλο που ευτυχώς δεν κρίνει κατεδαφιστέο το κτίριο της πρώην Μεραρχίας, προτείνει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ως νόμιμο ιδιοκτήτη, την άμεση εκτέλεση των παρακάτω εργασιών με σκοπό την άρση των ετοιμορροπιών και την ασφάλεια διερχομένων και εισερχομένων στο κτήριο:

  • Άμεση στερέωση του έτοιμου προς αποκόλληση τμήματος του γείσου της βορειανατολικής πλευράς της στέγης.
  • Απομάκρυνση των σαθρών τμημάτων των όψεων και ιδιαίτερα της βόρειας, όπως της χρωματικής επιφάνειας , των επιχρισμάτων, των μεταλλικών στοιχείων, των κεραμιδιών της στέγης κ.α.
  • Καθαρισμό του αποσαθρωμένου κονιάματος της νότιας όψης του κτηρίου και αποκατάσταση των επιχρισμάτων που έχουν καθαιρεθεί.
  • Απομάκρυνση της συκιάς από τον τοίχο της νότιας όψης.
  • Αποκατάσταση με ειδικό επισκευαστικό τσιμεντοκονίαμα των οπών της πυρηνοληψίας στα στοιχεία του Ο/Σ του υπογείου.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, τόνισαν τα εξής: «Όπως έχει εγκαίρως από το 2009 διαπιστώσει η τεχνική υπηρεσία του Πολυτεχνείου Κρήτης, πλέον το πόρισμα επιβεβαιώνεται με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο και από την πρόσφατη απόφαση και πρακτικό του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο με έντονη ανησυχία για την προστασία του ιστορικού κτιρίου κάνει σαφή αναφορά σε έντονες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο κτίριο, οι οποίες έχουν επιφέρει βλάβες στην όψη, όπως την αλλοίωσή της αλλά και ύπαρξη ρωγμών, αποκολλήσεις επιχρισμάτων κ.α. Χαρακτηριστικά η αρμόδια κρατική υπηρεσία κάνει λόγο για οπές στους τοίχους, τοποθέτηση σωληνώσεων, αποχέτευσης και εξαερισμού, καλωδιώσεων, μεταλλικών στοιχείων κ.α. Οι απαιτούμενες εργασίες είναι μεγάλης έκτασης, πολυδάπανες και σύνθετες και απαιτούν την εγκατάσταση συνεργείων και άρα την άμεση εκκένωση του κτιρίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη σύνταξη του επίσημου πορίσματος της αρμόδιας επιτροπής δικαιώνεται η ανησυχία του Πολυτεχνείου Κρήτης και τα ερωτηματικά που έθεσε το Ίδρυμα σχετικά με τις αναφορές του προηγούμενου (21/06/2017) εγγράφου του Υπουργείου Πολιτισμού στο πόρισμα της επιτροπής ελέγχου, το οποίο προσπάθησαν να προκαταλάβουν, χωρίς ακόμα να είχε καν υποβληθεί! Πριν από λίγες ημέρες λοιπόν με την πρωτοφανή παρέμβασή του στη διαδικασία αξιοποίησης των ιστορικών κτιρίων των Χανίων το Υπουργείο Πολιτισμού σημείωνε σκανδαλωδώς!: «Το πόρισμα της επιτροπής ελέγχου έχει συνταχθεί και αναμένεται η υποβολή του στην Υπηρεσία μας δεδομένου ότι η κατάσταση διατήρησής του είναι καλή».

Αντίθετα λοιπόν με τους όψιμα ενδιαφερόμενους, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπως και οι διοικήσεις του, έχουν εγκαίρως φροντίσει με υπευθυνότητα να δώσουν εντολή στη Τεχνική Υπηρεσία του Ιδρύματος, η οποία συνέταξε το 2009 εμπεριστατωμένη τεχνική έκθεση, στην οποία περιγράφεται από το υψηλού κύρους και κατάρτισης επιστημονικό της προσωπικό η ανάγκη εκτεταμένων εργασιών συντήρησης και κυρίως στατικής ενίσχυσης. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει δημοσιοποιηθεί και τεθεί στην διάθεση των αρμόδιων αρχών. Έχουν ήδη περάσει 8 χρόνια από τότε! Οι εικόνες από το εσωτερικό της κατάληψης είναι πραγματικά απογοητευτικές αφού οι φθορές, η ακαθαρσία και η εγκατάλειψη κυριαρχούν στο εσωτερικό του ιστορικού χώρου. Καμιά μειοψηφία δεν θα μπορέσει να κάμψει την αποφασιστικότητα της διοίκησης και της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης για την προάσπιση του αναπτυξιακού και κοινωνικού συμφέροντος των φοιτητών, των καθηγητών και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών των Χανίων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν...

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει...