22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Την υπαγωγή ιδιωτών που μισθώνουν τα ακίνητα τους στο Airbnb στα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών ζητά το Κίνημα Αλλαγής

Ημερομηνία:

Τρεις βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ αυτών και ο Ηρακλειώτης Βασίλης Κεγκέρογλου ζητούν με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρήστο και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη Σπυρίδωνα – Άδωνι την “υπαγωγή ιδιωτών που μισθώνουν τα ιδιόκτητα ακίνητα τους με βραχυχρόνιες μισθώσεις στα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών που ήδη έχουν αποφασιστεί ή θα αποφασιστούν”

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα εξής:

Οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές ακινήτων που δραστηριοποιούνται στην βραχυπρόθεσμη μίσθωση (Airbnb) είναι εκτός των μέτρων στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Παραθέτω επιστολή:

«Μη έχοντας άλλη πηγή εισοδήματος, ανήκω στη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτών ιδιοκτητών/διαχειριστών ακινήτων, οι οποίοι από ανάγκη άλλαξαν κατοικία για να διαθέσουν το δικό τους ακίνητο σε Airbnb, επειδή βρίσκεται σε μια περιοχή όπου υπάρχει ζήτηση από ξένους τουρίστες και για αυτό επενδύσαμε σε ενοικιάσεις Airbnb, ανακαινίζοντας το σπίτι τους.

Για μένα προσωπικά (είμαι 60 ετών), αλλά επίσης για δεκάδες χιλιάδες άλλους ιδιοκτήτες κατοικιών Airbnb, τα ενοίκια πως εισπράττουμε από το Airbnb, αποτελούν τη μόνη πηγή εισοδήματος μας.

Οι εισπράξεις μας μέσω Airbnb έχουν έντονο εποχιακό χαρακτήρα, αφού το 80% πραγματοποιούνται την περίοδο 01/04 – 31/10.

Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι, που επλήγησαν από την κρίση με το κορονοϊό, μέχρι τα μέσα Μαρτίου δούλευαν κανονικά……. εμείς όχι, λόγω της εποχικότητας.

Το προαναφερόμενο έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο στους χειμερινούς μήνες να μάς έχουν τελειώσει τα χρήματα και να μπαίνουμε σε ρυθμίσεις με δόσεις στην εφορία, Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., κ.λπ. μέχρι την άνοιξη, όπου έχουμε την οικονομική ευχέρεια να ξοφλήσουμε τα χρέη μας.

Έχουμε επίσης ένα στεγαστικό δάνειο για το ακίνητο που νοικιάζουμε στο Airbnb, με μια συνολική δόση 600 ευρώ το μήνα, το οποίο κινδυνεύει να κοκκινίσει, αφού στις 31 Μαρτίου υπερβαίναμε το όριο των 3 απλήρωτων δόσεων (με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες αυτού).

Όσες κρατήσεις είχαμε για τον Απρίλιο, ακυρώθηκαν όλες και αυτή τη στιγμή είμαστε σε απόγνωση, όχι μόνο χωρίς χρήματα για τα προς το ζην, αλλά και με απλήρωτες υποχρεώσεις σε δόσεις που τρέχουν στην Εφορία, την Τράπεζα, τη Δ.Ε.Η. κ.λπ.

Αισθανόμαστε προδομένοι από την κυβέρνηση.

Αφού συμπεριλήφθηκαν “οι εταιρείες εκμίσθωσης και διαχείρισης ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων”, δεν μπορούν να μένουν εκτός της ρύθμισης των 800 ευρώ, οι ιδιώτες διαχειριστές, που προσφέρουν ακριβώς την ίδια υπηρεσία Airbnb.

Είναι κυριολεκτικά λοιπόν ζήτημα επιβίωσης, τουλάχιστον για τους ιδιώτες διαχειριστές Airbnb, οι οποίοι είναι δηλωμένοι στο μητρώο ακινήτων βραχυπρόθεσμων μισθώσεων και δεν έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, να ενταχτούν άμεσα στη ρύθμιση των 800 ευρώ, αν μη τι άλλο για την επιβίωσή τους, αλλά και για να παγώσουν οι υποχρεώσεις τους από διάφορες ρυθμίσεις πληρωμών.

"google ad"

Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα να γίνει αυτό με βάση την φορολογική δήλωσή μου του έτους 2018, αφού και τότε το μοναδικό μου εισόδημα ήταν από ενοίκια Airbnb.

Προτείνω για την εγγραφή στην πλατφόρμα των 800 ευρώ, τη χρήση του αριθμού μας στο μητρώο βραχυπρόθεσμης μίσθωσης (όπως τα ΚΑΔ).

Την επόμενη ημέρα, (όταν με το καλό περάσει αυτή η κρίση) τα ξενοδοχεία και οι άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι του τουρισμού θα πάρουν χαμηλότοκα δάνεια για να επιβιώσουν. Οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας θα ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους κανονικά. Όσοι εργαζόμενοι απολύθηκαν, θα μπουν στο ταμείο ανεργίας.

Εμείς οι ιδιώτες διαχειριστές Airbnb με μοναδικό ετήσιο εισόδημα τα ενοίκια βραχυπρόθεσμης μίσθωσης (που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα χάσουμε το 70% των ετήσιων εισοδημάτων μας φέτος), δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε αν δεν ενταχθούμε στη ρύθμιση των 800 ευρώ. Προσωπικά δεν θα έχω χρήματα για φαγητό, θα μου κόψουν το ρεύμα και το τηλέφωνο, όλα τα δάνειά μου θα κοκκινίσουν και θα χάσω το σπίτι μου.

Ειλικρινά, με το χέρι στην καρδιά, υπάρχουν στην Ελλάδα συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν περισσότερη ανάγκη της προστασίας της ρύθμισης των 800 ευρώ από εμάς;»

Μετά τα παραπάνω σας ερωτώ κ.κ. Υπουργοί

Προτίθεστε να προχωρήσετε σε μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών/διαχειριστών ακινήτων που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση, ανάλογα με αυτά που έχουν ήδη αποφασιστεί ή θα αποφασιστούν για άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων που πλήττονται;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Κατρίνης Μιχάλης

Σκανδαλίδης Κώστας

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ