Στο χώρο της ΥΠΕ Κρήτης έχει εστιάσει, εδώ και καιρό, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, βάζοντας στο επίκεντρο διάφορα θέματα -όπως για παράδειγμα τι γίνεται με το κάπνισμα εντός της υπηρεσίας αλλά και σοβαρότερα όπως οι τοποθετήσεις προϊσταμένων που έγιναν στην υπηρεσία τα τελευταία 5 χρόνια και που, όπως όλα δείχνουν, δεν είχαν καμία σχέση με την ιεραρχία και την νομιμότητα.
Όλα φαίνεται πως ξεκίνησαν στην ΥΠΕ Κρήτης επί ημερών της Λένας Μπορμπουδάκη και της «ένδοξης» περιόδου του κορωνοϊού, όπου για τις έκτακτες ανάγκες προσωπικού των υγειονομικών υπηρεσιών προσελήφθησαν αρκετοί, ως επικουρικό προσωπικό, που έχουν παραμείνει μέχρι και σήμερα.
Ήταν τέτοιες προσλήψεις προσωπικού που φαίνεται πως τριπλασιάστηκε (!) το προσωπικό της ΥΠΕ Κρήτης μέσα στην πανδημία, εν πολλοίς με ανθρώπους που εκινούντο στις παρυφές των φίλων, γνωστών και συγγενών παραγόντων και πολιτικών προσώπων.
Όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν ανακατατάξεις, μετακινήσεις και κάποιες αναβαθμίσεις του μόνιμου προσωπικού, ενώ αρκετοί ήλθαν από τα Κέντρα Υγείας προς την ΥΠΕ. Κάποιες από αυτές τις τοποθετήσεις προϊσταμένων μπήκαν στο στόχαστρο, μετά από καταγγελίες που έγιναν στην Αρχή Διαφάνειας.
Η πιο κραυγαλέα αφορούσε μια περίπτωση εργαζόμενης που χωρίς να ήταν από τις παλαιότερες στην υπηρεσία, χωρίς να είναι καν πτυχιούχος αλλά απόφοιτος Λυκείου, είχε αναλάβει θέση προϊσταμένης και για την οποία υπήρξε καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Πριν από περίπου έναν χρόνο, η ΕΑΔ, με έγγραφο της προς την ΥΠΕ, ζητούσε να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει με κάποιες από τις περιπτώσεις όπου υπάλληλοι της Υπηρεσίας είτε έγιναν προϊστάμενοι χωρίς να έχουν τα τυπικά προσόντα, είτε «καπέλωναν» άλλους υπαλλήλους που προηγούνταν λόγω παλαιότητας, ενώ ζητούνταν στοιχεία και για την περίπτωση ενός ακόμη εργαζόμενου που αν και είχε μετακινηθεί, από κομβικού χαρακτήρα ειδικότητα, λάμβανε το ανθυγιεινό επίδομα που η πρότερη επαγγελματική του σχέση με το νοσοκομείο από όπου προερχόταν το προέβλεπε, κι ενώ πια είχε μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία, συνέχιζε να το εισπράττει.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, παρά το έγγραφο αυτό της Ανεξάρτητης Αρχής, τίποτε δεν έγινε όλο αυτό το διάστημα από την ΥΠΕ με αποτέλεσμα να επανέλθει εκ νέου η Αρχή τον περασμένο Νοέμβριο και να ζητά επιτακτικά πλέον να μάθει αν έχουν γίνει οι επανορθώσεις κι αν έχουν διορθωθεί τα λάθη, ενώ φαίνεται πως μπήκαν σε διερεύνηση και άλλες περιπτώσεις παράτυπων τοποθετήσεων σε θέσεις προϊσταμένων.
Τι ακριβώς λοιπόν συμβαίνει στην ΥΠΕ Κρήτης και γιατί δεν τηρείται η νομιμότητα; Γιατί παρά την αρχική παρέμβαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, δεν υπήρξε η πρόνοια να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και βέβαια τι ακριβώς κάνει και η Νομική Υπηρεσία της ΥΠΕ Κρήτης που κατά το νόμο έχει την ευθύνη της τήρησης της νομιμότητας; Παρεμβαίνει ή απλώς παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν αμέτοχη;
Υπάρχει όμως και άλλο ζήτημα όπως πληροφορούμαστε! Δεν είναι μόνο στην ΥΠΕ Κρήτης όπου γίνεται το «πάρτυ των τοποθετήσεων» αλλά παρόμοια εικόνα συμβαίνει και στα νοσοκομεία του νησιού, όπου πολλές τοποθετήσεις σε θέσεις προϊστάμενων… βγάζουν μάτι, δεν έχουν σχέση με αξιοκρατία και δημιουργούν μείζονα ζητήματα λειτουργικότητας εντός των ιδρυμάτων!
Διότι – και είναι κάτι που δεν έχει εξεταστεί – όταν στο χώρο της Δημόσιας Υγείας εξυπηρετείται και τοποθετείται χαριστικά και αναξιοκρατικά μια μικρή ομάδα στελεχών, που δεν ξεπερνά το 1 ή 2% του μόνιμου προσωπικού, άραγε πως το εκλαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι και αν συνεχίζουν να είναι παραγωγικοί;
Άραγε η «λευκή πετσέτα» που αρκετοί πετούν μέσα στα νοσοκομεία έχει να κάνει και με γεγονός πως δεν αξίζει να ασχολείσαι όταν βλέπεις δίπλα σου να αξιοποιούνται και να αξιολογούνται τα… δικά τους παιδιά; Μήπως κι αυτό είναι μια παθογένεια ενός συστήματος που παραμένει προβληματικό;