14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Τι αλλαγές φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο σε 8ωρο, υπερωρίες, απεργίες

Ημερομηνία:

Ο νέος εργασιακός νόμος βρίσκεται προ των πυλών κι αναμένεται να φέρει επανάσταση στην αγορά εργασίας, αλλάζοντας σχεδόν όλα όσα γνωρίζαμε αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις εργοδότη-εργαζόμενου, το 8ώρο, τις υπερωρίες και τις απεργίες. Σύμφωνα με πληροφορίες που παρείχε η εργατολόγος Ματίνα Τριανταφύλλη στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του Open, καταρχάς, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει πιο ευέλικτο ωράριο.

Δηλαδή για παράδειγμα το 8:00-16:00 θα μπορεί να γίνει 9:00-17:00. Θα πρέπει να υπάρξει πρώτα σχετική συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο απόλυσής του.

Μια νέα ρύθμιση που βρίσκεται στα σκαριά, προβλέπει ότι όταν κάποιος εργαζόμενος δουλέψει περισσότερες ώρες κάποιες μέρες της εβδομάδας, αυτές οι επιπλέον ώρες πέραν του 8ώρου του, θα μπορούν να «ισοφαριστούν» με μείωση ωραρίου άλλης εργάσιμης ημέρας ή με κάποιο έξτρα ρεπό ή με επιπλέον μέρα άδειας. Πάντα βέβαια με την προϋπόθεση να υπάρξει συμφωνία με τον εργοδότη.

Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δεν έχουμε αμοιβές υπερεργασίας ή υπερωρίας, αλλά θα έχουμε να «χρωστάει» ο εργοδότης στον εργαζόμενο ρεπό ή μειωμένο ωράριο.

Αλλάζει και η υπερωριακή απασχόληση στα εργοστάσια. Με το νέο καθεστώς θα μπορούν να καταγραφούν έως 48 ώρες το εξάμηνο

Ριζοσπαστικές αλλαγές έρχονται και στον συνδικαλιστικό νόμο. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

Αποζημίωση στον εργοδότη αν κηρυχθεί παράνομη η απεργία.

Να υπάρχει υποχρεωτικό προσωπικό ασφαλείας για να μην καταρρέει ένας τομέας όταν υπάρχει απεργία, όπως για παράδειγμα σε υπηρεσίες του Δημοσίου.

Απόλυση συνδικαλιστών αν εμποδίζουν την εργασία

24η προειδοποίηση εργοδότη

Ηλεκτρονική ψηφοφορία του 50% και πλέον των ενεργών μελών για να αποφασιστεί μια κινητοποίηση

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...