19.8 C
Chania
Tuesday, November 28, 2023

Τι λέει ο Δήμος Μινώα για την “έξωση” σε σεισμόπληκτους από τους οικίσκους

Ημερομηνία:

Την θέση και τις ενέργειες του Δήμου Μινώα Πεδιάδας σχετικά με το έγγραφο που εστάλη σε σεισμόπληκτους ενοικιαστές, οι οποίοι διαμένουν σε οικίσκους που είχαν παραχωρηθεί από το Υπουργείο Υποδομών και από τους οποίους ζητείται να αποχωρήσουν,  παραθέτει σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης, απορρίπτοντας παράλληλα κατηγορίες περί “αναλγησίας” της Δημοτικής Αρχής.

Αναλυτικά ο κ. Φραγκάκης επισημαίνει τα εξής:

  • “Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σύμφωνα με το υπ΄αριθ. 386054/2022 έγγραφο του προς το Δήμο επισημαίνει επί λέξει: “Καθόσον έχει παρέλθει σχεδόν ένα έτος από τους σεισμούς του Ιουλίου 2021 και Σεπτεμβρίου 2021, οι οικίσκοι που παραχωρήθηκαν σε ενοικιαστές θα πρέπει να επιστραφούν”. Ζητήθηκε επομένως εγγράφως και με ρητό τρόπο από το Υπουργείο να γίνει επιστροφή των οικίσκων στους οποίους διέμεναν σεισμόπληκτοι ενοικιαστές.
  • Ο Δήμος Μίνωα Πεδιάδας, σε συνέχεια του παραπάνω εγγράφου, απευθύνθηκε στο Υπουργείο και στην αρμόδια υπηρεσία – καθότι στην αρχική αλληλογραφία που είχε υπάρξει αμέσως μετά το σεισμό δεν είχε τεθεί από το ίδιο το Υπουργείο ζήτημα μη παραχώρησης οικίσκων σε σεισμόπληκτους ενοικιαστές – επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στους σεισμόπληκτους, μιας και το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου δεν λειτούργησε αποτελεσματικά, ενώ επιπλέον το διαθέσιμο κτιριακό απόθεμα προς ενοικίαση στα διοικητικά όρια του Δήμου μας είναι εξαιρετικά περιορισμένο.
  • Επισημαίνεται πως σε έγγραφο του το Υπ. Υποδομών (Αρ. Πρωτ.: ΓΔΑΕφΚ/2025/ΓΔστ6/11-10-2021) αναφερόταν πως “Δικαιούχοι οικίσκων είναι α) οι μόνιμοι κάτοικοι των οποίων οι κατοικίες στις οποίες διέμεναν, κρίθηκαν κατά τον δευτεροβάθμιο έλεγχο προσωρινά ακατάλληλες για χρήση ή επικίνδυνες για χρήση, β) οι πολίτες, οι οποίοι διέμεναν την ημέρα του σεισμού στην πληγείσα κατοικία και τόσο οι ίδιοι, όσο και τα μέλη της οικογένειάς τους, που συνοικούσαν στην πληγείσα κατοικία, δεν διαθέτουν άλλη κενή κατοικία εντός του Δήμου, όπως προκύπτει και από τα φορολογικά τους στοιχεία (ΕΙ, Ε2, Ε9).” Καμία αναφορά δεν γινόταν σε διαχωρισμό σεισμοπλήκτων σε σχέση με το αν η πρώτη κατοικία ήταν ιδιόκτητη ή μισθωμένη.
  • Το έγγραφο που εστάλη από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας προκύπτει ως συνέπεια του  υπ΄αριθ. 386054/2022 εγγράφου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο παρά τις οχλήσεις μας δεν προχώρησε στην ανάκληση ή τροποποίηση του εγγράφου, που ζητάει την επιστροφή των οικίσκων όπου διέμεναν σεισμόπληκτοι ενοικιαστές.

Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκα στην Αθήνα προχωρώντας σε επαφές με στελέχη της Κυβέρνησης στην προσπάθεια μου να ανατραπεί η επίμαχη απόφαση του Υπουργείου που θα δημιουργήσει περισσότερα, από τα ήδη υπάρχοντα, κοινωνικά προβλήματα στην περιοχή.

Ζητούμε λοιπόν, έστω και την τελευταία στιγμή, να εισακουστούμε και το Υπουργείο να ανακαλέσει το εν λόγω έγγραφο για την παράδοση των οικίσκων από τους ενοικιαστές”.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχεται (ο Ερντογάν) με notam και navtex

Του Δημήτρη Μηλάκα Για να συντηρηθεί η (ψευδ)αίσθηση της δρομολογημένης...

Στην κορυφή της Ευρώπης μαθητές από το Ηράκλειο για το υποβρύχιο που κατασκεύασαν

Την πρώτη θέση σε διαγωνισμό για την βιωσιμότητα, κατέκτησαν μαθητές...

Συνέντευξη Όλγας Μαλανδράκη: Η Χανιώτισσα Επιστήμονας που “Αγγίζει” τα μυστήρια του ήλιου

Η Δρ.  Όλγα Μαλανδράκη, Ελληνίδα ερευνήτρια Φυσικής Διαστήματος, ειδικός...