Τι λένε οι έμποροι από τα Χανιά που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη στην Αθήνα για τα προβλήματα των μικροεπιχειρηματιών

Κανένα σχόλιο

Με επιστολή που έστειλαν στην εφημερίδα μας, οι Βουρλακης Νίκος μέλος της επιτροπής αγώνα του εμπορικού συλλόγου Χανίων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΕΕΕ, Οικονομακος Βασίλειος Προέδρος του σωματείου εστίασης Ν. Χανίων, Πετρακης Γιώργος Μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Μηχανικών αυτοκινήτων Ν. Χανίων που συμμετείχαν σε πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από τα μέτρα καραντίνας για τον κορωνοϊο, αναφέρουν τα εξής:

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28/6 στην Αθήνα με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής  πανελλαδική σύσκεψη που συμμετείχαν ομοσπονδίες , σωματεία, επιτροπές αγώνα από όλη την Ελλάδα. Έγινε ουσιαστική συζήτηση για  τα προβλήματα που απασχολούν τους εκατοντάδες χιλιάδες α/α και μικρούς ΕΒΕ μπροστά στην νέα δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται

Εμείς που συμμετείχαμε από τα Χανιά εκπροσωπούσαμε το Σωματείο Μηχανικών αυτοκινήτων , τον σύλλογο εστίασης Ν. Χανίων αλλά και την επιτροπή αγώνα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων.

"Sponsored links"

Θεωρούμε επιβεβλημένο να ενημερώσουμε όλους του συναδέλφους α/α και μικρούς ΕΒΕ των Χανίων το τι κουβεντιάστηκε και σε τι συμπεράσματα καταλήξαμε. Ζητούμενο για όλους τους συμμετέχοντες ήταν η από εδώ και πέρα κατάσταση που διαμορφώνεται. Είναι η αγωνιστική διεκδίκηση της επιβίωσης μας , ο συλλογικός αγώνας για να διατηρήσουμε τα μαγαζιά μας ανοικτά. Η αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουμε με τους εργαζομένους, τους μικρούς αγρότες, τους συνταξιούχους.

Έκδηλη ήταν  η αγωνία για την αδυναμία ουσιαστικής προστασίας της υγείας μας, των οικογενειών μας, από ένα σύστημα υγείας σμπαραλιασμένο, χωρίς υποδομές, με περιορισμένο έμψυχο δυναμικό και ανεπαρκείς πόρους, δεν μπορεί να κρυφτεί, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν γλυτώσαμε τα χειρότερα. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων, αυτής και των προηγούμενων, είναι τεράστιες. Στις πιο κρίσιμες συνθήκες, δικαιώνεται η πάλη του συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στις περικοπές, την υποβάθμιση και την επιταχυνόμενη ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, σαν αποτέλεσμα των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών.

Από την άλλη, η καθήλωση του εισοδήματός μας λόγω των έκτακτων μέτρων και η νέα ύφεση στην οικονομία που ήδη επελαύνει, αφήνει τα σημάδια της σε μας και τους συναδέλφους μας. Πριν καλά – καλά κλείσουν οι πληγές της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης, «οι ασκοί του Αιόλου» ανοίγουν για μια ακόμη φορά. Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αρκούν γιατί οι αντιλαϊκοί νόμοι που τσακίζουν το εισόδημά μας ζουν και βασιλεύουν. Πριν ακόμα πληρωθούν τα προηγούμενα χρέη, νέα συσσωρεύονται «σε ένα βαρέλι δίχως πάτο». Το 800αρι εξατμίστηκε πολύ γρήγορα, και οι νέες φορολογικές υποχρεώσεις που έρχονται, μας υπενθυμίζουν ότι η ευαισθησία της κυβέρνησης για τα κλειστά μαγαζιά, σταματά μπροστά στις πόρτες τις εφορίας. Όσες δόσεις και να βάλουν, όσα χρόνια και να τις σέρνουμε, το πρόβλημα δε λύνεται. Την ίδια ώρα, το ΚΕΑΟ και οι τράπεζες, «λαδώνουν» τους μηχανισμούς των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

Συζητήσαμε επίσης  διεξοδικά για τις δυσκολίες ανάπτυξης του συνδικαλιστικού κινήματος. Για τις συλλογικές διαδικασίες που δεν έχουν την απαιτούμενη μαζικότητα, για τη συλλογική δράση που δεν προσελκύει την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, παρά την όξυνση των προβλημάτων. Θέσαμε τα προβλήματα ανοιχτά και καθαρά, για να βρούμε τρόπους να ξεπεραστούν οι αδυναμίες, ανιχνεύσαμε δρόμους προσέγγισης περισσότερων συναδέλφων. Δεν ανεχόμαστε την μοιρολατρία και την απογοήτευση. Δηλώνουμε την ξεκάθαρη αντίθεση μας στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπονομεύουν τη  συνδικαλιστική δράση στο όνομα του δήθεν εφικτού. Η λογική του κοινωνικού διαλόγου και των διαπραγματεύσεων δοκιμάστηκε στην πράξη για χρόνια και κρίνεται ανεπαρκής. Μας άφησε απροστάτευτους μπροστά στις δυσκολίες και τις αντιλαϊκές πολιτικές και γι΄ αυτό την απορρίπτουμε. Η ενίσχυση της συλλογικής πάλης αποτελεί το καλύτερο στήριγμα κάθε αυτοαπασχολούμενου, πολύ πιο σίγουρο και σταθερό από οποιοδήποτε άπιαστο πρόγραμμα, από κάθε φευγαλέο σεμινάριο. Είναι η μόνη διέξοδος για να ορθώσουμε εμπόδια αλλά και για να αναδειχθούν οι πραγματικές ανάγκες και οι διεκδικήσεις μας.

Μόνη διέξοδος η πάλη ενάντια στις πολιτικές που μας οδηγούν στην ανασφάλεια και το λουκέτο προκειμένου να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, των βιομηχάνων και των τραπεζιτών, των πολυκαταστημάτων, των εμπορικών αλυσίδων.

Καταλήξαμε σε μια σειρά βασικά συμπεράσματα.

 • Φέρνουμε τις πραγματικές ανάγκες μας στο προσκήνιο

Η ανάπτυξη της δράσης για ένα δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα υγείας, είναι επιβεβλημένη και επείγουσα, όχι μόνο λόγω ενός πιθανού δεύτερου κύματος του κορονοϊού, αλλά και για όλα τα άλλα προβλήματα υγείας που είναι μόνιμα και όχι έκτακτα. Για τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες που μας ταλαιπωρούν, για την υγεία των παιδιών μας και των πατεράδων μας.

 • Αρκετά ματώσαμε, διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει

Σε κάθε οικονομική κρίση οι κυβερνήσεις μας καλούν μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα «να βγάλουμε τα καστανά από την φωτιά» το ξέρουμε πολύ καλά αυτό. Για το μεγάλο κεφάλαιο προορίζονται τα πακέτα και οι επιχορηγήσεις, σε μας θα στείλουν τον λογαριασμό, έτσι έγινε και τα προηγούμενα χρόνια. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση χρειάζεται να χτίσουμε με την πάλη μας ανάχωμα, για να μπορέσουμε να αντέξουμε τη επίθεση. Για να έχουμε εφαλτήριο αντεπίθεσης για την ικανοποίηση των σύγχρονων βασικών αναγκών μας, για αξιοπρεπές εισόδημα, δωρεάν υγεία και παιδεία, αξιοπρεπείς συντάξεις, ανθρώπινες συνθήκες ζωής και διαβίωσης. Για όλα αυτά που εργαζόμαστε σκληρά κάθε μέρα,γίνονται άπιαστα αν δεν τα παλεύουμε όλοι μαζί.

 • Μαζικοποιούμε τους αγώνες μας, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Μπροστά στην νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, κάθε καθυστέρηση, κάθε αναβολή στην ανάπτυξη της συλλογικής δράσης είναι ζημιογόνα. Χρειάζεται να απευθυνθούμε σε κάθε συνάδελφο, να υπολογίσουμε τις δυσκολίες του, να ακούσουμε τις αγωνίες του, να σχεδιάσουμε καλύτερα τους τρόπους και τα μέσα που θα τον προσεγγίσουμε. Στόχος μας μαζικότερα σωματεία, αποτελεσματικότεροι αγώνες. Χωρίς καθυστέρηση να οργανώσουμε παρεμβάσεις στα μαγαζιά, συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις.

"Sponsored links"

Η συλλογική δράση δυναμώνει, γίνεται ανίκητη,  όταν τρέφεται με το δίκαιο των αιτημάτων.

Να οργανώσουμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά την πάλη για όσα μας καίνε. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν θα σταματήσουμε εδώ. Όσο η δράση μας θα αναπτύσσεται τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα γίνονται όλο και πιο απαραίτητες.

 • Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων. Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλα τα δημοσιά κέντρα υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και να ανοίξουν άμεσα όλες οι μονάδες ΜΕΘ που χρειάζονται. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας σε πιθανή νέα έξαρση της πανδημίας
 • Να σταματήσει εδώ και τώρα η συνεχιζόμενη υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας. Παλεύουμε για αποκλειστικά, δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, με κάλυψη όλων των αναγκαίων δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα υλικά προφύλαξης. Να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια
 • Άμεση επανένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, μείωση των έμμεσων φόρων. Τις αυξημένες κρατικές δαπάνες, να τις πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο και όχι οι μικροί ΕΒΕ, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι
 • Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μετρά περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς υγείας και των χρεών που προκύπτουν από αυτή
 • Άμεση αποκατάσταση των συντάξεων και απόδοση 13ης 14ης σύνταξης. Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο νόμος Βρουτση-Αχτσιόγλου.
 • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη. Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες.
 • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους α/α και τα λαϊκά στρώματα.
 • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α
 • Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση πχ για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια κλπ.
 • Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους
 • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις