29.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

Τι σημαίνει Κωνσταντίνος και Ελένη;

Ημερομηνία:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (λατινικά: Constantinus) προέρχεται την λατινική λέξη Constantia που σημαίνει σταθερότητα.

Βέβαια τα λατινικά είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ελληνικών λεκτικών ριζών. Εδώ το Con προέρχεται πασιφανώς από το ελληνικό Συν και το stantia από το στα- που είναι το θέμα του αορίστου (από το οποίο σχηματίζονται τα παράγωγα ρημάτων) του ρήματος ίσταμαι, αόριστος ε-στά-θην. Σημαίνει σε ελεύθερη απόδοση καλά στεκούμενος, αυτός που στέκεται καλά, ο ευσταθής, ο σταθερός.

Η κατάληξη -ίνος (-inus) είναι υποκοριστικό (το αντίστοιχο -άκης ή -όπουλος, -άκος, -άτος, της νεοελληνικής ή τα σωζόμενα αρχαιογενή -ίδης -άδης).

Ίδιο νοηματικά με το λατινογενές Κωνσταντίνος είναι το ελληνικό όνομα Ευστάθιος (Ευ+αρχαίο ίσταμαι/νεοελληνικό στέκομαι)

ΕΛΕΝΗ, είναι αρχαιοελληνικό όνομα, σημαίνει Φωτεινή προέρχεται από την ρίζα ΣΕΛ- (Σελ-ήνη, Σέλ-ας κλπ)

Την ύπαρξη του Σ στην αρχαία ελληνική υπενθύμιζε η δασεία στο Ε, αυτό καθιερώθηκε στα μετά τον Μ. Αλέξανδρο χρόνια οπότε άρχισε αντί της γραφής μόνο με κεφαλαία να χρησιμοποιείται η γραφή με μικρά γράμματα μέχρι την κατάργηση μετά το 1980 των πνευμάτων στο αρχικό φωνήεν κάθε λέξης.

Κώστας Σ. Ντουντουλάκης

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Κυνήγησε με αλυσοπρίονο τον δικαστικό επιμελητή!

Απίστευτο είναι το περιστατικό που καταγράφηκε το πρωί του...

Τέσσερις συλλήψεις για διακίνηση 78 μεταναστών στη Γαύδο

Συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές μετά τη διάσωση 78 μεταναστών νότια...

Άμεσες εκταμιεύσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο ζήτησε ο Φραγκίσκος Παρασύρης

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης καλεί τους υπουργούς να προχωρήσουν στις...