16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τι ώρα θα έχουμε την μερική έκλειψη Ηλίου στα Χανιά – Παρακολουθήστε ζωντανά

Ημερομηνία:

Θεατές της μερικής έκλειψης Ηλίου θα γίνουν σήμερα αρκετοί από τους κατοίκους της Ευρώπης, βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής και δυτικής Ασίας. Περίπου δηλαδή το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως αναφέρει με ανάρτησή του το Institute of Astrophysics – FORTH.

Kατά τη διάρκεια της μερική έκλειψης, η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Ήλιου και Γης, καλύπτοντας εν μέρει τον ηλιακό δίσκο.

Από τα Χανιά θα δούμε ένα ποσοστό κάλυψης μέχρι περίπου 23,19%, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό, για τη χώρα μας, θα παρατηρηθεί από τη βορειοανατολική Θράκη, όπου θα φτάσει το 35,35 %.

Το μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης παγκοσμίως, θα είναι περίπου 80 % και θα παρατηρηθεί σε τμήματα της δυτικής Σιβηρίας και του Καζακστάν.

Την προσοχή των πολιτών εφιστά το Ινστιτούτο καθώς είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών γυαλιών  με φίλτρα.

Για την περιοχή των Χανίων, το φαινόμενο ξεκινά στις 12:42, κορυφώνεται στις 13:48 και ολοκληρώνεται στις 14:53.

Μπορείτε να δείτε την έκλειψη διαδικτυακά στους ακόλουθους συνδέσμους:

Βασιλικό Αστεροσκοπείο Greenwich

Τι είναι η μερική έκλειψη Ηλίου

Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του δεύτερου. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.

Θα ακολουθήσει στις 7 Νοεμβρίου μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα είναι η τελευταία γενικά έκλειψη του 2022.

Το 2023 θα υπάρξουν τέσσερις εκλείψεις: μία ολική ηλιακή στις 20 Απριλίου, μία σεληνιακή στις 5-6 Μαΐου, μία δακτυλιοειδής ηλιακή στις 14 Οκτωβρίου και μία μερική σεληνιακή στις 28-29 Οκτωβρίου.

Η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από τη χώρα μας θα συμβεί το 2027.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ